Hammarby starkast på Råsunda

486 minuter. Så länge gick Hammarby mållöst i allsvenskan. Sedan slog först Paulinho och sedan Charlie Davies till - i helt rätt match. Hammarbys derbyseger - 2-0 (0-0) - betydde också Djurgårdens första förlust i år.

I matchprogrammet skrev Siggi Jonson, Djurgårdstränaren, nästan som om han hade något olustigt på känn: "Nu är det två matcher kvar till uppehållet och då är det bara att bita ihop".

Djurgården bet ihop.

Men det fanns inget bett.

För det är inte alldeles fel i fotboll med hjärnor som kan tänka klart och fötter som kan behandla bollen som en vän.

Det täta matchandet under våren har satt sina spår i många spelare. På Råsunda var det påtagligt hur slitna spelarna är.

Bänkade Rajalakso

Ändå satsade Jonsson på fräscha ben, plockade bort fyndet Sebastian Rajalakso, talangen som tog allsvenskan med storm men som inte stått distansen ut, och satte in Stefan Batan, som bara gjorde sin andra match från start i år.

Och på andra kanten, den högra, fick Nebojsa Marinkovic, lånet från Partizan Belgrad, chansen, hans första från start.

Och?

Nja, en rå kapning på Petter Andersson som renderade en varning i 24:e minuten, det var väl det i ögonfallande med honom.

Batan fick inte mer uträttat i de 54 minuter han spelade innan Rajalakso var tillbaka på scenen.

Först efter 43 minuter vaskade Quirino - skadade Mikael Dahlbergs ersättare på topp - fram något som liknande en chans, men han fick inte mer än en hörna.

Då var Hammarby vassare, i spel som i chansproduktion.

Att yttermittfältaren Haris Laitinen uppenbarligen inte är en avslutare stod klart när han från några meters avstånd lyckades pricka Pa Dembo Tourray. En större bedrift än att göra mål i den position han befann sig.

Men Paulinho Guara var tillbaka.

Paulinho spräckte nollan

Och där hade Hammarby avslutaren som äntligen spräckte nollan framåt efter fyra mållösa matcher och 486 minuter utan mål.

Erkan Zengin, en ständig källa till oro för Djurgårdens vänsterförsvar, vandrade inåt, sköt hårt och lågt, Tourray släppte retur och Paulinho hann först.

Retroaktiv belöning för 59 minuters hårt arbete på Råsunda och en handfull farliga avslut.

Målet öppnade matchen och satte fart på Djurgården i försöket att komma undan säsongens första förlust.