Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/HAMMARBY

ALLSVENSK NEDRÄKNING: Bajens nyförvärv: "Vi blir årets överraskning"

Foto: SCANPIX

Nästa

Avbryt
Försök igen

Sent under transferfönstrets sista dag, i går, blev Mats Solheim klar för Hammarby.
Och den förre Kalmar-spelaren tror mycket på sitt nya lag.
- Vi blir årets överraskning i allsvenskan, säger han till Fotbollskanalen.

Det har varit på gång under ett tag men det var först i går, med bara någon timme kvar på transferfönstret, som Mats Solheim blev klar för Hammarby. Den 27-årige norrmannen lämnar nu Kalmar och har skrivit på för tre år med Bajen.

- Jag är på väg tillbaka till Kalmar nu. Jag kan inte gå runt i Måns Söderqvists kläder hela dagarna, de är för små för mig, säger Solheim och skrattar.

- Det gick snabbt mot slutet. Klubbarna stod en bit ifrån varandra ett tag, men med några timmar kvar så kom de överens. Jag var på kick off med Kalmar i går och fick skynda för att ta sista flyget till Stockholm, fortsätter nyförvärvet.

Solheim hoppas kunna träna med Hammarby redan i morgon, torsdag.

- Det har varit en stressig dag i dag också. Nu ska jag tillbaka till Kalmar och hoppas att jag hinner till träningen i morgon. Jag ska kolla upp lite flyg och så, om det är möjligt. Men utgångsläget är att jag tränar.

Hur känns det nu då?
- Det känns väldigt bra. Jag är glad över att det är klart hur det blir med mig, att jag har något att förhålla mig till för framtiden. Jag hoppas bara inte Mats (Jingblad, Hammarbys sportchef) ringer och säger att det var ett första april-skämt (skratt).

Norrmannen hade bara kontrakt fram till sommaren med Kalmar.

- Det blev lite speciellt. När det här med Hammarby blev möjligt så kände jag att jag ville ta den möjligheten. Det känns väldigt bra. Jag sa till både Kalmar och Hammarby att jag helst ville ha det klart innan säsongen. Det är det bästa för både mig, Hammarby och Kalmar. Så att jag inte bara sitter fram till sommaren. Det hade blivit mer krångligt.

Varför blev det Hammarby?
- När jag fick höra att de var intresserade så kändes det helt rätt. Det är en ny utmaning för mig. Det finns ett litet större intresse här och jag får bo i Stockholm. Det är många anledningar. Det känns spännande att få vara med och bidra till att laget blir bättre och bättre, sen får vi se vart det bär.

Solheim har följt Hammarby under de tre åren som han spelat i Sverige.

- Jag har lite koll. Jag är ju fotbollsintresserad och har hängt med. Jag kollade några Hammarby-matcher i fjol och då körde de ju oftast över sitt motstånd fysiskt och offensivt. Nu kan det vara så att vi måste anpassa oss lite mer, för det blir lite tuffare motstånd. Vi får säkert inte styra matcherna på samma sätt som i superettan.

I Bajen återförenas han med tränaren Nanne Bergstrand, som han hade i Kalmar tidigare.

- Nu när det blev klart så sent in på säsongen är det lite enklare för mig att Nanne är tränare. Jag har haft honom, vet vad han begär, kräver och hur han vill spela fotboll.

Hur har projektet som Nanne och Mats Jingblad håller på med låtit när de presenterat det för dig?
- Det låter jättespännande. Det är en av anledningarna till att jag har valt att gå hit. De är på väg att bygga något helt nytt. Jag hoppas vara med på hela processen och göra Hammarby till ett topplag igen.

Och det är återigen en all round-spelare som Hammarby har hämtat in. Solheim kan spelas som både ytterback och yttermittfältare.

- Jag har ju en bakgrund som anfallare och yttermittfältare, och kan egentligen spela på de flesta positionerna. Men jag hoppas att det blir ytterback framöver. Det är där jag har spelat mest, förklarar han.

- Och jag kan spela i de flesta system. I Kalmar spelade vi nästan 3-6-1, där jag spelade som ytterback och yttermittfältare på samma gång. Jag är van vid de flesta systemen. Det är bara att anpassa sig.

Om du skulle jämföra Mats som kom till Kalmar för tre år sedan med den Mats som är klar för Hammarby nu. Hur låter det då?
- Jag är väl ungefär samma Mats, men jag har växt både som människa och spelare i Kalmar. Jag skadade ju mig under första året i Kalmar (knäskada) och det fick mig att tänka till lite. Det gjorde att jag satte pris på saker på ett helt annat sätt. Sen har det gått hyfsat bra de två sista åren, i ett nytt land. Jag har fått anpassa mig till många olika saker, men jag skulle säga att jag har blivit till det bättre.

Du trivs i Sverige?
- Ja. Jag har ju precis skrivit på ett nytt kontrakt här, så det måste man ju säga (skratt). Nu över påsk saknar man att åka skidor i Norge, men det får man ta.

Solheim känner också att formen kommer mer och mer nu när allsvenskan drar igång.

- Jag har haft en lite krånglig försäsong. Jag bröt ju ett ben i handleden och hade gips i tre månader fram till i februari. Jag tränade med det lite och det påverkade lite. Sen har jag haft lite smågrejer som stört, men under de sista tre-fyra veckorna har jag varit med på det mesta i stort sett. Jag spelade 90 minuter mot Åtvidaberg senast och jag är på rätt väg. Jag har lite kvar till full form, men jag tror att jag skulle klarat en hel match.

Men om Solheim startar för Hammarby redan på lördag i den allsvenska premiären mot Häcken är oklart.

- Det ligger utanför min kontroll, så det har jag inte tänkt på. Jag får komma upp och vara med på de träningar som jag kan nu, och sen är det upp till tränarna.

Vad tror du om Hammarby i år?
- Jag tror att det kan bli bra. Vi nykomling och det är alltid svårt när man får anpassa sig när man kommer från en division under. Jag har varit med om det själv tidigare, men jag tror att det kan bli jättebra. Det är viktigt att få en bra start och hämta lite poäng i början, så man kan bygga vidare på det.

Vad säger du om Hammarbys fans?
- De är helt fantastiska. Jag hoppas att de kan fortsätta på samma vis som innan. De gör det extra intressant att spela för Hammarby, avslutar Mats Solheim.

Publicerad 2015-04-01 kl 22:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons