POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
3v

Hansson hyllas för sin roll under framgångseran: "Den som var viktigast för oss"

Foto: Bildbyrån.

Pär Hansson tvingas lägga handskarna på hyllan.
Ny hyllas han av tidigare HIF-kollegor för sin insats för klubben.
- En fantastisk kille och ett riktigt proffs, säger Hammarbys sportchef Jesper Jansson till Fotbollskanalen.

Till följd av en otäck landning mot Frej i superettan 2018 tvingas nu den välmeriterade målvakten Pär Hansson lägga skor och handskar på hyllan. Den aktiva spelarkarriären är över, ett besked som kommunicerades under onsdagen.

- Jag har gjort allt jag kan och känner väl lite att det inte finns mer att göra och det viktigaste för mig nu är att kunna leva ett normalt liv. Det är klart att det är jättejobbigt, jag skulle ljuga om jag sa något annat, säger Hansson själv i en kommentar.

Hammarbys sportchef Jesper Jansson, som tidigare hade samma titel i Helsingborg under flera år, bland annat under 2011 då laget tog dubbeln, hade inte nåtts av beskedet då Fotbollskanalen ringer upp.

- Gud vad tråkigt. En fantastisk kille och ett riktigt proffs. Det var jättetråkigt att höra. Under de åren var han jätteviktig för HIF och för laget och klubben. Ett ”A-barn” på alla sätt, säger Jansson till Fotbollskanalen.

Hur stor roll spelade han för framgångarna 2011?
- Han spelade absolut en jättestor roll. Han var ju med i landslaget under den perioden, med all rätt och oerhört spelskicklig målvakt, inte minst med fötterna.

Utanför planen beskriver Jansson målvakten som en förebild.

- Ett superproffs och ett bra föredöme på alla sätt. Kanske inte den typiska målvakten eller fotbollsspelaren utan en väldigt bra person och bra i gruppen på alla sätt.

Faktum är att Jesper Jansson ville värva målvakten till Bajen 2017.

- Ja, vi hade lite kontakt och då var han tydlig med att han ville flytta hem. Men vi träffades lite, säger han.

Mattias Lindström var lagkamrat med Hansson under flera säsonger, bland annat guldåret 2011.

- Det är alltid tråkigt när spelare behöver lägga av i förtid, och så känner jag extra för Pär för han är en god vän till mig. Jag vet hur mycket fotbollen och HIF betyder för honom, men jag vet också hur mycket viktigare familjen och hans egen hälsa är. Han hade inte fattat det här beslutet om det inte var rätt, men det är jättetråkigt att höra, säger Lindström till Fotbollskanalen.

- När vi var som bäst var det mycket snack om (Ardian) Gashi och (Alexander) Gerndt men om jag ska vara ärlig, och det säger jag inte bara för att han lagt av nu, så tyckte jag då att Pär var den som var viktigast för oss. Han var inte bara en bra målvakt utan han skapade också en trygghet för backlinjen och hela laget. Det spred sig vidare. Jag ser på Pär som vår viktigaste kugge för vår framgångsperiod då.

Även Lindström talar om en person som även utanför planen är oerhört vänlig och professionell.

- Det finns en enkel beskrivning: han är en svärmorsdröm. Haha! Vi satt bredvid varandra i många år i omklädningsrummet och han är en godhjärtad människa på alla sätt och vis. Han har gett många spelare så mycket och för det har han fått samma behandling tillbaka. Jag hyser väldigt stor respekt för honom.

C More-experten och förre HIF-spelaren Erik Edman:

- 2011 var han och May Mahlangu de två viktigaste spelarna för att kunna vinna det där guldet. Han har varit om inte den viktigaste i alla fall bland de två viktigaste när vi vann guldet 2011. Fantastisk målvakt med fötterna, det här moderna spelet att man kan vända på honom och han kan vara en extra libero. Lite som man ser med Isak Pettersson nu, det var han extremt tidig med. Jag vet att han har spelat pojklandskamper som anfallare, så han är extremt duktig med fötterna. Han hade även en spelförståelse som jag har svårt att se någon annan ha, med att läsa spelet och förutse faror innan det blir målchanser. Så 2010 till 2012 har han varit i stort sett den bästa spelaren.

Hur är han som lagkamrat?
- En sån grej som sticker ut. Ett superproffs hela vägen. Allt från hur han tränar och förbereder sig och hur han lever med allt. Det är säkert det som har gjort att han har nått ganska långt. Det är en sån grej som är otroligt viktig för en grupp de som är bäst är de som går i främsta ledet vad gäller attityd och sådana bitar. Där har han varit ett superproffs, verkligen.

Publicerad 2019-08-21 kl 10:57
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå