Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Hårda kritiken mot förbundet: "Brist på respekt för demokratiska principer"

Snart får svensk fotboll en ny högste chef.
Men valprocessen kallas sluten och odemokratisk.
- Vi kan inte beordra någon att bjuda in kandidaterna, säger Börje Sandgren till fotbollskanalen.se.

Lars-Åke Lagrell lämnar posten som ordförande för SvFF vid förbundets årsmöte i mars. Av allt att döma efterträds han av smålänningen Karl-Erik Nilsson som åtnjuter ett brett stöd bland distrikten ute i landet.

Fotbollskanalen.se har tidigare rapporterat att konkurrenten Lars-Christer Olsson avbryter sin kandidatur i protest mot vad han anser vara en orättvis kampanjprocess. Olsson är bland annat besviken för att långt ifrån alla distrikt bjudit in honom och hört hans ståndpunkter i olika sakfrågor – och den kritiken delas av Sef-basen Bosse Johansson.

I ett debattinlägg som Svenska Dagbladet publicerar på tisdagen går denne till hårt angrepp mot förbundet och hävdar att valet till ny SvFF-topp saknar transparens och ”inte visar respekt för allmänna demokratiska principer”.

ANNONS

Valberedningens ordförande Börje Sandgren accepterar kritiken till viss del, men påpekar samtidigt att man aldrig kan tvinga distrikten att lyssna på de olika kandidaterna.

- Jämför med politiken. Där vore det omöjligt att beordra väljarna att besöka torgmöten för att lyssna på de partiernas företrädare. Det måste bygga på ett intresse runtom i rörelsen. Vi gick ut redan i maj och påtalade att distrikten borde bjuda in kandidaterna till debatt. Om det sedan inte blir så, menar jag att valberedningen inte kan göra något åt det, säger Sandgren.

Varför tror du inte att distrikten velat bjuda in kandidaterna?
- De anser sig nog ha en bra bild av de olika personerna – ingen av de fyra som fanns med i bilden är ju okänd inom svensk fotboll. Jag tror nog att distrikten har diskuterat det här ordentligt, men kanske inte genom att träffa dem personligen. Förmodligen har de tänkt: ”Vi vill ha den här personen, det räcker för oss”.

ANNONS

Många kritiker anser att man inte vet vad kandidaterna tycker i olika sakfrågor, vad säger du om det?
- De olika föreningarna har haft alla möjligheter att ta reda på det. Men, visst, vi har ju inte gått ut på ett samlat sätt, till exempel genom en hemsida, och förklarat att ”Susanne Erlandsson tycker si och så om det här, medan Karl-Erik Nilsson resonerar på det här viset”.

Skulle man kunna upprätta en sådan hemsida?
- Det kan man nog tänka sig, absolut. Sådana möjligheter finns definitivt rent det är något vi kan fundera på. Gemene man ute i föreningarna kanske inte har den klara bilden av var kandidaterna står.

Kan valberedningen ta det initiativet?
- Ja, självklart. Men inte i år, det blir i så fall till nästa gång. Samtidigt vill jag understryka men en dåres envishet att vi från valberedningens sida har följt alla rutiner och stadgar som svensk fotboll har att anpassa sig till. Vi har till och med förlängt nomineringstiden så att den sträckt sig över ett helt år.

ANNONS
Publicerad 2012-01-17 kl 12:43
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto