Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

HBK-basen Ekstrand: Klubbarna saknar kompetensen

Allsvenskan

Klubbarna anlitar agenterna till att sälja deras spelare. Arne Ekstrand säger att de saknar kompetensen för att göra det själva.
– Man måste ha en oerhörd vana att göra affärer, säger han till fotbollskanalen.se.

TV4 och fotbollskanalen.se har under veckan avslöjat att agenten Oliver Cabrera företrätt både klubb och spelare vid försäljning – vilket är förbjudet. Ärendena utreds nu av disciplinnämnden.

En stor anledning till att det här överhuvudtaget kan hända, är att fotbollsklubbarna anlitar agenter till att sköta försäljningarna åt dem. Eftersom spelarna inte behöver registrera vilken agent som företräder dem, försvårar det för klubbar att ha koll på att agenten faktiskt inte sitter på dubbla stolar i förhandlingarna.

Arne Ekstrand är gammal ordförande för Halmstad BK. Han skötte alltid affärerna själv för klubben.

Annons

– I en liten klubb – som Halmstads BK:s format – måste man ha den kompetensen. Vi måste säkerställa att vi får in varenda krona och då är det utomordentligt angeläget att man får upp priset på spelarna. Under min period fick vi kolossalt bra betalt för spelarna. Jag kan konstatera att de inte är i närheten av de pengarna idag.

Ekstrand har ett förflutet Näringslivet som VD och försäljningsdirektör, och säger att de erfarenheterna och kompetenserna är viktiga att ha.

– Det finns inte en chans annars. Ute i Europa sitter ju som ordförande och förhandlingsansvariga pojkar som varit med på toppnivå. Då måste du kunna förhandla och behärska språket, och du måste kunna skriva riktiga avtal med klubbarna för att kunna säkerställa din egens klubb intresse.

Men många klubbar anlitar ju agenter för att göra det jobbet?

Annons
Då saknade de ju den kompetensen, annars behöver man ju inte betala för den.

Blir det inte enklare och tryggare för klubben om de kan sköta det själva?
Du har ju rätt i det du uttrycker. Men det är inte alltid så lätt att hitta de som har den kompetensen.

Arne Ekstrand var med i en del större spelarförsäljningar med Halmstad BK, som när Dusan Djuric, Peter Larsson och Emra Tahirovic såldes. Han säger att han blivit överraskad av den senaste veckans avslöjanden.

– Jag måste säga att jag är något förvånad, så till vida att jag inte märkt något konstigt under de åren jag var med, och då gjorde jag ändå ett antal stora affärer, med olika agenter inblandade.

Hur var det att arbeta med Oliver Cabrera?
– Utmärkt bra. Han skötte sin del och jag skötte min del. Jag säljer spelaren till klubben i fråga, och han ser till att spelaren får ett bra kontrakt.

Annons
Publicerad 2010-04-30 kl 15:44

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto