Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Hellberg om att lämna Peking, samarbetet med Thern och utmaningen i Värnamo: "En dröm"

Allsvenskan 2021-12-06 kl 13:53

Kim Hellberg tar över som chefstränare i IFK Värnamo.
Efter två år som Peking-assistent ser han fram emot huvudansvaret.
- Jag känner mig väldigt trygg, glad och stolt, säger han till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

IFK Värnamo meddelade under måndagen att Kim Hellberg, 33, tar över som huvudtränare inför allsvenskan 2022. Tränarduon Robin Asterhed och Jonas Thern stod i år för en historisk prestation genom att leda Smålandslaget upp till allsvenskan, men nyligen lämnade Asterhed för en roll som chefsscout i Malmö FF.

Nästa år är Hellberg ensam chefstränare, men med stöd av Thern som assistent.

Hellberg, som senast kommer från två år som assisterande tränare till Jens Gustafsson och Rikard Norling i IFK Norrköping, ser fram emot att ha ett huvudansvar i allsvenskan.

- Jag har varit assisterande i IFK Norrköping bakom både Jens och Rikard, vilket är två bra tränare och ledare, men när det dök upp en sådan här bra möjlighet med att få huvudansvaret i en allsvensk förening, så är det något som jag har jobbat hårt för under en lång period, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:

ANNONS

- Jag har egentligen hållit på med det här i tio år, så när den här chansen dök upp kändes det som en bra utmaning för mig och en bra möjlighet för mig att fortsätta ta steg i min utveckling som ledare. Jag har trivts fantastiskt bra i IFK Norrköping under de här två åren och har haft ett jättebra år tillsammans med Rikard, som jag håller väldigt högt, men det kändes som en väldigt bra möjlighet med att få testa sina egna idéer fullt ut. 

Var det självklart för dig att tacka ja?
- Jag har varit sugen på att ha ett huvudansvar, men jag har samtidigt trivts väldigt bra, gjort mycket och haft stort ansvar och inflytande i IFK under de här två åren. Den rollen har varit utvecklande och positiv. Om det hade varit något lag i superettan hade jag troligtvis varit kvar i IFK Norrköping. Jag räknade med att vara där, då jag trivts så bra med Rikard och de andra runt omkring. När den allsvenska möjligheten väl dök upp är det en dröm och något jag försökt att förbereda mig inför i tio år. Det känns som ett perfekt steg för mig att ta, säger han. 

ANNONS

Även om Hellberg, 33, är ung i jämförelse med andra allsvenska tränare, så har han tagit steg som tränare i flera års tid. Utöver rollen som assisterande tränare i IFK Norrköping har han bland annat även en bakgrund som huvudtränare i Sylvia mellan 2017 och 2019. 

- Jag känner att jag har fått stor erfarenhet. Jag har även varit ganska länge i klubbarna som jag har varit i, vilket gjort att jag fått chansen att bygga saker på sikt och tagit steg uppåt i seriesystemet hela tiden. Nu har jag även fått arbeta på den högsta nivån med två av Sveriges bästa fotbollstränare, så jag har samlat på mig mycket erfarenhet av det och känner mig väldigt trygg i situationen som jag står inför nu. Jag känner mig väldigt trygg, glad och stolt över att få den här chansen. 

Hellberg ser fram emot att få arbeta ihop med Jonas Thern, som är en stor del av Värnamo.

ANNONS

- Jonas har gjort otroligt mycket för Värnamo, men även för fotbollen med sina insatser i landslaget och allting. Jag känner Jonas lite sedan tidigare, då vi har pratat en del. Jag tror att han kommer att vara ett fantastiskt bra stöd för mig i min roll. Jag tror inte att man kan få en bättre person, som kan jobba i någon form av assisterande roll, där han finns med som stöd kring alla bitar han kan och med ledarskap. Det ska bara bli jätteroligt, säger han.

Samtidigt är det tydligt att Hellberg är huvudtränare, medan Thern är assisterande 2022.

- Vad jag förstår hade Jonas och Robin ett delat ledarskap förra säsongen. Det var en av delarna som var viktiga för mig när jag skrev på för Värnamo. Jag ville ha huvudansvaret. Det var där jag var i min process, i min fortbildning och i min vidare karriär, säger han.

ANNONS

- Om jag skulle lämna IFK Norrköping och flytta ner dit var det som huvudtränare med hundra procent ansvar över laguttagningar, träningsmiljön och de bitarna. De har även gjort ett fantastiskt intryck på mig. I IFK Norrköping har vi samtidigt jobbat i ett team med sju-åtta personer, så man behöver en stab och bra människor runt omkring, som man kan arbeta tillsammans med. Där är Jonas jätteviktig, fortsätter han. 

Hur tror du att samarbetet kommer fungera mellan er två?
- Jag tror det kommer fungera bra. Jonas är hundra procent med på den fördelningen, eller vad man ska säga, som gäller kring det här kontraktet. Det var också en viktig del i den biten, att det var sanktionerat med Jonas också såklart. Jag tror att vi ser på fotboll och på ledarskap på ett liknande sätt, så jag tror att det kommer fungera alldeles utmärkt. Jag ser fram emot att få arbeta tillsammans med honom.

ANNONS

Vad är det för fotboll du vill bedriva i Värnamo?
- Jag vill bedriva en framåtlutad fotboll, där vi genom bollinnehav skapar målchanser, men också försöker vinna den så högt upp som möjligt. Sedan får man ha en förståelse för att det har gått fort för Värnamo. Uppgiften och utmaningen i år blir väldigt stor, men målsättningen är att bygga vidare på det som de gjort väldigt bra och att försöka bedriva en offensiv fotboll så stor tid av matchtiden som möjligt och i det främja den utveckling som kommer krävas för spelare, ledare och laget. Målsättningen är att vara så framåtlutade som det går och arbeta med en offensiv anfallsfotboll så mycket som möjligt. 

Vad tar du främst med dig från dina år med Jens Gustafsson och Rikard Norling?
- Det är två väldigt olika personligheter och tränare, men båda värderar ledarskapet väldigt högt i gruppen och gentemot spelare. De är båda två väldigt duktiga ledare, även om de är det på lite olika sätt. För egen del har det varit fantastiskt lärorikt att se hur man kan leda fotbollslag på olika sätt och nå framgång genom det. Det har varit hur bra som helst att få jobba med båda och man snappar upp saker. Sedan har de låtit mig ta hand om väldigt mycket saker och har gett mig ett stort förtroende. Det är viktigt i ett team, att våga lämna över saker, våga lita på personer runt omkring som också gör ett bra jobb. Det är väldigt mycket saker och ledarskap som jag tar med mig från båda som fotbollstränare. 

ANNONS

Vad tror du om utmaningen att säkra ett nytt allsvenskt kontrakt?
- Jag tycker att det är en fantastiskt härlig och spännande utmaning, där de har gjort något väldigt bra. De har skapat något väldigt starkt och jag vill behålla den kraften och bygga vidare på den. Sedan behöver man såklart kanske hitta några spelare till och förstärka oss ännu mer. Då tror jag att vi har alla möjligheter att göra något väldigt bra nästa år. 

Värnamo tappade så sent som i dag, måndag, poängspelaren Oscar Uddenäs till BK Häcken. Hellberg hoppas annars på att få behålla stora delar av truppen inför 2022. 

- Spelare försvinner och nya kommer in. Så fungerar det. Det är även kul för Oscar och med spelare som går till allsvenskan, men nu är vi där själva och vill behålla dem. Jag vet även att Håkan (Söderberg, sportchef) och grabbarna där nere gör ett starkt jobb med spelartruppen. Ju fler spelare vi kan få behålla som gjort det väldigt bra, desto bättre är möjligheterna att bygga därifrån. Jag vet att de jobbar stenhårt med den biten och jag tror vi kommer ha ett slagkraftigt lag när vi startar upp i januari. Förhoppningsvis kan vi ha med så många som möjligt av de som bidragit till den här resan. Jag tror även att spelarna känner en stor optimism kring det.  

ANNONS
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto