Helsingborg släppte in första målet - men är ändå obesegrat

Helsingborg är fortfarande obesegrat efter fem omgångar i allsvenskan.
Men nollan för antalet insläppta mål sprack i 2-1 segern över Elfsborg. Och hade inte Mathias Floréns skott gått i stolpen så hade inte Helsingborg varit etta.

Nu är man det. Serieledare. Och med stort gap till guldkandidater som Elfsborg och Göteborg. Malmö. Kalmar. AIK.

Och när Helsingborgs tränare Conny Karlsson fick frågan om han är överraskad över gapet så blev svaret snabbt:
-Ja. Men vi är tidigt på säsongen så dra inte för stora växlar på det, sade han.
Segermålet satte unge backen Markus Holgersson, bara tre minuter efter Denni Avdics kvittering för Elfsborg.

Fyra minuter före ordinarie tid kunde trepoängaren rykt. Men som skrivet, Floréns skott tog i trävirket.

Om det sade Elfsborgs tränare Magnus Haglund:
-Vår prestation var inte i paritet med att få med oss en poäng. Det förtjänade vi inte.

Haglund utvecklade resonemanget:
-Det mest positiva efter första halvlek var att det stod 0-0. HIF kunde ha lett med ett par mål.

Helsingborg räknar Elfsborg som ett av de lag som ses som en kär gäst på Olympia.

Det är inte så konstigt. Dels gillar man spelande lag på Olympia, dels lutar sig HIF mot statistiken.

Den såg ut så här inför söndagens match:
Sedan återkomsten till allsvenskan 1993 hade lagen mötts 13 gånger och HIF bara förlorat en, 0-1 2007. Av de övriga tolv har HIF vunnit sex, sex har slutat oavgjorda. Förra säsongen blev det 3-2 seger sedan talangen Rasmus Jönsson gjort de två sista målen.

Nu var det inte Rasmus som satte första målet i solskenet. Men det fanns lägen.
Det första satte Adrian Gashi, en riktig kanon från femton meter, en minut efter pausen. Bollen gick i en båge och for in i Ante Covics vänstra kryss. Otagbar.

Elfsborg hade då inte haft en enda målchans värd namnet.
-Vi gjorde vår bästa första halvlek hittills i år. Vi var bra i andra också, så vi sade att bara köra på så kommer målen, sade Marcus Lantz, mittfältskung i HIF.
Guldkandidaten fungerade inte alls. Laget blev överkört och utspelat av HIF i den första halvleken.

Men så bytte man in Denni Avdic och tog ut James Keene.
I den 60:e minuten kom inlägget som Avdic kvitterade på, 1-1. Där sprack målvakten Pär Hanssons nolla efter 420 minuter.
Elfsborgs glädje blev kortvarig. Repliken kom ett par minuter senare med Markus Holgerssons fullträff.

Men på slutet blev det lite körigt, när Elfsborg slet och försökte få in kvitteringen:
-Det blev lite chansartat, sade Conny Karlsson.