POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
7v

HIF förbereder sig för första stora Skånederbyt på tre år: ”Vi har haft ett pussel som är klurigare än många andras”

Foto: Bildbyrån.

HELSINGBORG. Åtta raka utan seger, och flera stjärnor borta eller tveksamma till Skånederbyt.
Helsingborgs IF har dock skrällt tidigare under 2019 och har vant sig vid att ändra om i laget.
- Vi tycker själva att vi är helt jämbördiga med fem-sex lag, säger Per-Ola Ljung.

Serieledarna Malmö FF, med flesta gjorda mål och färst insläppta, har hittat toppform de senaste matcherna. Skånederbyt på söndag blir därmed en oerhört tuff uppgift för Helsingborgs IF, på plats 13 och med åtta raka matcher utan seger. 

Finns det något som talar för HIF så är det hemmaplansfördelen. De har 14 segrar, fyra oavgjorda, och en förlust (mot AIK) på de senaste 19 ligamatcherna. Dessutom har de gjort starka hemmamatcher mot bland annat IFK Norrköping (vinst), Hammarby (vinst), och Djurgården (oavgjort). 

- Vi får hantera detta som mot Norrköping, AIK, Kalmar. De spelar på ett liknande sätt. Det som MFF liknar mest är nog AIK-matchen, säger Per-Ola Ljung till Fotbollskanalen. 

- Jag tycker de har väldigt många likheter i sitt spel. 

- Det handlar om individuell kvalitet som finns. Det är rätt många tillfällen där Malmö har löst sina svårigheter och utmaningar med den individuella kvaliteten som är hämtad från hyllan som få andra allsvenska spelare kan leta spelare på. Det ger MFF en spets i offensivt straffområde. Det har också gett möjlighet att inte spendera så jättemycket tid i eget försvarsområde, men det som de har behövt att göra där har de också gjort bra. 

HIF gör inga större förändringar i sitt upplägg inför matchen mot MFF, förutom att de stänger sista halvtimmen av lördagens träning. 

Helsingborgs Dagblad rapporterade på torsdagen att Pär Hansson, Alexander Farnerud, och Kundai Benyu är spelarna i HIF som definitivt missar derbyt. Adam Eriksson är lite sliten, men ser ut att kunna spela. Kring Andri Bjarnason och Andreas Granqvist kan det komma att bli sena beslut. 

- I vår har vi haft ett pussel som är klurigare än många andras, med hur det har ändrats i centrallinjen.

- Vi fick mycket beröm för bygget här framåt under våren, med hur stark centrallinje vi hade byggt. Nu har den varit borta i princip hälften av de här tolv matcherna. Ändå ligger vi där med en målsättning som ligger inom räckhåll. Vi har sagt att vårt mål är att hålla oss kvar. Ett till 13 är jättefina positioner för oss. Hellre fyra än tolv, men det är som ifjol. Etta eller tvåa spelade ingen som helst roll. Bommade man det fick man en andra chans med kvalet. Det är samma nu. Ett till 13 är det som vi vill. Bommar vi det så ger 14:e plats en extrachans. 

- Vi har gjort detta med Pär (Hansson) borta, med ”Granen” borta, med (Mohammed) Abubakari in och ut, (Alexander) Farnerud borta hälften av matcherna, Andri... Mycket av det som skulle sätta oss på målsättningen har vi inte haft, och ändå är vi med i det. Vi tycker själva att vi är helt jämbördiga med fem-sex lag. Ska man leta något där så tycker jag det ger en potential framåt. Andra har kunnat nyttja mer av sin potential utan att gå ifrån. Vi får se hur det slutar.  

Mötet mellan Helsingborgs IF och Malmö FF på söndag sännds på Sportkanalen och cmore.se. Matchstart 17.30.

Publicerad 2019-05-31 kl 07:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå