Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Hoppas Nanne blir en svensk ''Fergie''

Nanne Bergstrand kan bli Sveriges svar på Manchester Uniteds Alex Ferguson. Åtta raka säsonger i Kalmar kan bli lika många till.
- Han är unik och kan utan vidare fortsätta lika länge till hos oss, säger Kalmars ordförande Johnny Petersson.

- Han kommer aldrig att få sparken. Det kommer inte att ske, fortsätter Petersson för FotbollDirekt.se.

Nanne Bergstrand kan mycket väl nå upp i pensionsåldern som Kalmars tränare. 54-åringen ser ut att ha en immunitet som få svenska idrottstränare någonsin förunnat.
På väg mot sin elfte säsong som Kalmars tränare ser han och Kalmars ledning ut att leva enligt Alex Ferguson-devisen om att pensionering är till för unga människor.
Men inte nog med det – Kalmars ordförande är alltså övertygad om att Nanne Bergstrand kan bli kvar som tränare i lika många år till som han redan avverkat.
Skulle det bli så – vore han i en slutände inte långt ifrån ett svenskt svar på den legendariske 68-årige skotten som lett United i 24 år.

- Fortsätter han att visa samma enorma nyfikenhet som i dag så är det mer än möjligt. Åldersrasistisk är ju det sista man är mot någon som Nanne, skrattar Kalmars ordförande Johnny Petersson.

- Alla hyser en sådan stor respekt för honom, både inom klubben och i stan. Han är så modern, trots att han inte är direkt ung längre. Han ger oss så mycket trygghet men är samtidigt en person som ständigt vill utvecklas.

Kan du någonsin se Nanne lämna er?

- Det har jag svårt att se. Den dagen han inte tränar längre så är jag övertygad om att han går in i en annan roll som manager – eller vad som – även om jag personligen kanske inte är kvar den dagen.

Annat var det 2007 i samband med att ledningen gav Nanne Bergstrand ett sexårskontrakt.
Ett då känsligt drag som bitvis fick hård kritik och det där det hette att Kalmars ledning bakband sig själva och var allt annat än visionära.

- Jo, så lät det. Vi fick fick kritik och många undrade över hur vi kunde skriva ett sexårskontrakt med en sådan gammal tränare, konstaterar Kalmars ordförande och fortsätter:
- Vet inte hur många gånger jag fick höra att föreningen inte kunde utvecklas på det viset. Men vi kände tvärtom och så här i efterhand skapade vi oss handlingsutrymme för att utveckla fotbollen – därför att med Nanne, Svante Samuelsson som sportchef och Kjell Nyberg som talangutvecklare så behöver vi aldrig oroa oss för sportsliga organisationen.

Det var som ni förstår inte för inte som Kalmars reaktion blev så nitisk i somras när Nanne Bergstrand nämndes som en kandidat till att ta över U21-landslaget.
Petersson ångrar i dag inte sitt då tuffa utspel om att förbundet kunde glömma alla sådana eventuella planer.

- Ja, men så här – vi hyser en sådan stor respekt för Nanne. Vi ställer upp och skyddar honom i alla möjliga lägen - om så behövs. Därför förväntar vi oss samma loljalitet tillbaka. Det som uppstod den gången var en ickefråga för oss och det tror jag Nanne kände också.

Publicerad 2010-11-22 kl 15:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons