Hysén efter segern: "Början på något bättre"

Ante Covic drog på sig en frilägesutvisning när Elfsborg ledde borta mot IFK Göteborg med 1-0. Sedan rasade allt och Blåvitt utklassade laget från Borås med 5-1.

Det är aska över Europa men Änglarna från Göteborg flyger igen. 5-1 över Elfsborg signalerar en vändning av en dyster period.
-Det här var kanske början på något bättre, säger Tobias Hysén.

IFK:s vassaste vapen var tillbaka igen efter skadepausen och Hysén var adrenalinet och profilen i ett västderby som hade det mesta.
En läcker frispark i krysset.
En målvakt utvisad.
Attityd och grinighet.
För att nämna något.
-Den här matchen tog vi två steg framåt i stället för två bakåt, säger Tobias Hysén.
Men det var Elfsborg som drömstartade.
Martin Ericsson fick med sig en djup boll mellan två backar och det var 0-1 efter fem minuter och frågan var om IFK Göteborg skulle vika ner sig igen.

-Vi spelade bra då. Vi vann varenda närkamp, sade Magnus Haglund, Elfsborgs-tränaren.

Svaret blev nej.
En löpning signerad Tobias Hysén efter drygt en kvart förändrade matchbilden.
Han kolliderade med utrusande Elfsborgs-målvakten Ante Covic och domaren Martin Hansson drog upp ett frilägesrött kort och dömde frispark.
-Hans fot träffade mitt knä. Han hade aldrig kontroll över bollen. Det var absolut inte rött kort, säger Ante Covic.

Tobias Hysén hade ingen uppfattning om det.
-Men det var en solklar frispark, säger han.
Efter den händelsen dröjde det bara några minuter innan IFK kvitterade genom Sebastian Eriksson och halvleken färgades blåvit.
-Vi ska ha klart för oss att detta var bara en seger och vi ligger där vi ligger i tabellen, säger IFK-tränaren Jonas Olsson.

Rätt i krysset

Derbyt var rejält händelserikt men minnesvärdast var nog ändå Hjalmar Jonssons fenomenalt känsliga frispark rätt i krysset i 41:a minuten.

En vänsterfot, en smekning, en snudd på radiostyrd bollbana.
-Vi hade övertaget men det fanns en elak känsla av att en spark, en studs och så skulle vi vara där igen, säger Jonas Olsson.

Känslan var inte helt fel för trots underläge och trots bara nio utespelare kom Elfsborg tillbaka urstarkt i andra halvlek med såväl sol som vind i ryggen.
Emir Bajrami rann exempelvis igenom efter bara tre minuters spel och bara den snabbaste av reflexer signerad Kim Christensens vänstra hand som förhindrade baklängesmål.

Boråsarna höll tills tio minuter återstod.
Då rasade allt och IFK Göteborg gick fram till en storseger, den första segern sedan premiärmatchen.

Göran Sjögren/TT

Publicerad 2010-04-18 kl 18:30

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.