Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Hysén ger Asbaghi beröm efter 4-4-2-segern: "Kan inte varit lätt för honom"

Allsvenskan

STOCKHOLM. Med ett 4-4-2-system och mer enklare spel blev det seger mot BP.
Nu får Blåvitt-tränaren Poya Asbaghi ros av lagkaptenen Tobias Hysén.
- Han har varit prestigelös och lite släppt på sin filosofi, säger Hysén till Fotbollskanalen.

3:07
Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ses höjdpunkterna från matchen.

Nyligen valde IFK Göteborg att sparka sportchefen Mats Gren och peta assisterande tränare Alf Westerberg. Då tog man, tillfälligt, in Jonas Olsson (sportchef), Hannes Stiller (assisterande tränare) och Hjalmar Jonsson (assisterande tränare). I samma veva beslutades det att Blåvitt på ett sätt skulle frångå den idé och process som huvudtränaren Poya Asbaghi jobbat med sedan han tillträdde, för att kunna säkra det allsvenska kontraktet. Inför måndagens match mot Brommapojkarna var signalen från IFK-håll tydlig - nu är det bara poängen som räknas.

Under det gångna landslagsuppehållet förberedde sig Asbaghis mannar för spelmässiga förändringar och till BP-matchen satsade man på två rena forwards och ett 4-4-2-system. Det blev ett enklare, rakare och mer cyniskt spelsätt.

ANNONS

- Det har varit mycket snack om att vi inte har spelarna för att kriga oss till poäng, men i den här matchen visade vi ju faktiskt att vi kan det, säger forwarden Tobias Hysén efter 2-0-segern.

36-åringen ser framför allt en fördel för egen del med att laget spelar 4-4-2.

- Det handlar om att vi får en punkt till att jobba med där uppe. När vi vill spela lite enklare så är det ju alltid bra om det kan stå någon där och ta emot bollen när du nickar ner bollarna som kommer upp och som man behöver fajtas om. Det är det som är hela grejen med två forwards, att en lång boll eller en lång passning kan bli farlig i det. För två forwards kan alltid hjälpa varandra att få fast bollen. Sen har vi två yttrar i Sebastian Ohlsson och (Giorgij) Charaisjvili som fyller på ute på kanterna och kan ställa om, och har löpkapaciteten att göra det en hel match.

ANNONS

På frågan om Hysén tycker att Blåvitt borde gjort de här förändringarna tidigare svarar han:

- Det är svårt att säga exakt när man ska börja med det. Hade vi vunnit mot Trelleborg hade man ju kunnat säga: "Aja, men nu har vi satt oss i en bra sits". Men i och med att Trelleborg-matchen var ganska dålig blev det så att vi tänkte: "Okej, nu måste något hända". Sen är det så, ska man göra en förändring måste man ha lite tid för att sätta den och nu hade vi två veckor mellan matcherna.

Så hur stor del hade 4-4-2-upplägget i att det blev en 2-0-seger mot BP? Hysén menar att det inte är själva systemets förtjänst, utan snarare sättet som Blåvitt valde att spela.

- Jag ska säga så här: det som har betydelse är ju att vi väljer att vara lite mer cyniska och spelar med två forwards. Sen om man spelar 3-5-2 eller 5-3-2, det tycker inte jag har så stor betydelse. 

ANNONS

Det har varit mycket snack om och ett stort tryck på Poya den senaste tiden. Hur han agerat som ledare gentemot er i spelartruppen under den här perioden?
- Jag tycker han har skött det jättebra. Det kan inte ha varit lätt för honom det här. Han har ju varit prestigelös och lite släppt på sin filosofi för att klara kontraktet, för att vara helt krass. Han har låtit "Hjalle" (Hjalmar Jonsson) och Hannes (Stiller) ta mycket på träningarna. Sen har de spelat 3-5-2 med U-laget så det är inte bara för de två att kliva in och hux flux ändra på grejerna. Men de har spelat 4-4-2 här förut och vet hur det ska gå till.

Efter 2-2-matchen mot Trelleborg i matchen innan den mot BP ägde en rad möten på träningsanläggningen Kamratgården rum. Några av dem var spelarna en del av, men Tobias Hysén uppger att truppen inte framfört att de velat spela just 4-4-2.

ANNONS

- Nej, det skulle jag inte säga att vi gjort. Vi har väl mer haft en diskussion om det var läge att börja gå tillbaka till grunderna, lite. Sen har vi aldrig brytt oss om hur vi ska spela, utan det har handlat om att vi inte kan sätta oss i situationer där vi åker på omställningar för att vi försöker trä in bollar i mitten när självförtroendet inte riktigt är där. Då skjuter vi oss själva i foten. Det är lite mer det vi har framfört, att vi kanske velat ha ett lite mer enklare tänk i uppspelen. Det handlar om att tappa bollen på rätt ställen och minimera risken att tappa den på fel ställen, säger Hysén.

Publicerad 2018-10-23 kl 07:24

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto