Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

I fjol ett ''skämt'' - i dag: ''Nu brinner han''

Hyllad som guldmakare i Malmö. Dunderflopp i superettan-degraderade Halmstad. Nu hyllas spanjoren av allsvenske guldtränaren Åge Hareide.

Pep Clotet Ruiz hann på ett drygt år i svensk fotboll sätta avtryck på de mest extrema sätt; 2010 hyllad som guldmakaren och taktikern bakom Roland Nilssons skönspelande MFF-guldlag.
Den unge spanjoren tog inför fjolårssäsongen överraskande över som huvudansvarig i Halmstad.

Resultatet kan inte beskrivas som något annat än en historisk flopp. Pep:s satsning med Halmstad kallades inför säsongen för "HBK:s spanska revolution".
Fem spanska spelare togs in för att stärka upp laget - tre månader in på den allsvenska säsongen hade allihopa lämnat klubben. Redan i början av juli fick Clotet Ruiz själv lämna HBK, hjälplöst sist i den allsvenska tabellen.

Sedan tyst om Clotet Ruiz och han talade själv om en lång semester. Men det dröjde bara några månader innan 33-åringen var tillbaka i Skandinavien - handplockad av HIF:s gamle guldtränare Åge Hareide fick Pep jobb i norska Viking Stavanger. Clotet Ruiz's platta fall i Halmstad avskräckte inte Hareide för fem öre.   

- Jag känner ju Roland Nilsson sedan jag hade honom som spelare i Helsingborg, jag fick bra referenser därifrån. Halmstad gav oss också väldigt bra referenser, trots att det inte gick så bra för laget när han var där. Jag har haft bra koll på Pep, vi kände inga tvivel, säger Viking Stavangers manager Åge Hareide till FotbollDirekt.se.

Nu är Pep tillbaka i den roll han hade i MFF. Och så kommer det förbli; någon "spansk revolution" blir det inte i Tippeligaklubben vad gäller spelare. Trots Clotet Ruiz's omvittnat goda kontaktnät i världsmästarlandet. Spanjoren har ingenting alls att säga till om vad gäller värvningar.

Det har istället Åge Hareide i managerrollen, och Hareide tillstår att det att ha totalansvar som Clotet Ruiz hade i HBK kanske var en allt för stor kostym att fylla.

- Ja men jag vet ju själv hur svårt och krävande det är att ha det fulla ansvaret. Så nej, han är frikopplad från allt sådant; värvningsansvar, truppfrågor, han gör ingen media… det tar jag hand om. Han ska få koncentrera sig helt och hållet på fotbollen och att utveckla våra spelare. Vi har en ung trupp, vi har elva spelare i olika ungdomslandslag och vi har flyttat upp många i a-truppen inför denna säsongen.

Vad tycker du att han tillför er i Stavanger?    

- Han kan sin fotboll, han är extremt noggrann och han är pedagogisk. Han är väldigt driven och brinner för att utveckla spelare.

- Jag har alltid stått för en ganska rak fotboll, med mycket omställningar. Nu försöker vi hitta en balans där vi kan variera med att hålla bollen inom laget och spela rakare. Där kommer han in bra. Jag tror att vi i Norge behöver spanska influenser, jag menar om du tittar på Spanien… någonting gör de ju rätt där.

Publicerad 2012-02-25 kl 17:56
Annons
Annons
Annons