Blåvitt med efterlängtad seger - förnedrade Degerfors

GÖTEBORG. IFK Göteborgs första allsvenska seger i år är bärgad.
Mot Degerfors var det inget snack om saken - och matchen slutade hela 6-0.
- Det känns fantastiskt, säger tränaren William Lundin.

IFK Göteborg startade med samma elva spelare som i 1-1-matchen mot IFK Norrköping. Pontus Dahlberg fanns åter med på bänken efter sin skadeproblematik, men det var Adam Benediktsson som fick chansen från start. I Degerfors var Damjan Pavlovic tillbaka efter avstängning. Därtill tog Justin Salmon plats i startelvan till skillnad mot i 2-1-vinsten mot Djurgårdens IF.

Blåvitt skapade genast ett tryck i gästernas straffområde och skakade fram två hörnor i matchinledningen. På den andra nådde Gustav Svensson högst efter duell med Diego Campos - och kunde nicka in ledningsmålet efter bara fem minuters spel.

Precis efteråt skapade hemmalaget ett jätteläge att utöka när Gustaf Norlin satte in bollen till Sebastian Ohlsson - som dock sköt över. En händelserik inledning fortgick med att Degerfors hade en kvittering i nät, men vinkades snabbt av för offside. Även Dijan Vukojevic kom till en gyllene chans, men då svarade Adam Benediktsson för en bra räddning.

Degerfors var ändå med i matchen chansmässigt, men efter 20 minuter spelade kom nästa kalldusch. Efter förarbete av Elias Hagen sköt Sebastian Ohlsson från dålig vinkel. Skottet såg långt ifrån otagbart ut för målvakt Sondre Rossbach, men bollen smet in mellan benen och 2-0 var ställningen på Gamla Ullevi.

Innan halvtid hann Blåvitt också med att sätta trean när man ställde om snabbt. Emil Salomonsson satte in bollen från höger och Marcus Berg kunde spräcka sin målnolla den här säsongen när han satte foten till. Första halvlek slutade 3-0.

- Det är alldeles för dåligt. Det är inte okej. Det är pinsamt, sa Degerfors Christos Gravius till Discovery+ om de första 45 minuterna.

- Vi vinner inga dueller, inga andrabollar och vill inte spela. Allt måste bli bättre.

Degerfors-kaptenen var inte ensam i sin besvikelse och till den andra halvleken valde Andreas Holmberg och Tobias Solberg att göra ett trippelbyte. In i spel kom Erik Lindell, Fortune Bassey och Peter Gwargis.

Men draget fick inte önskad effekt för bortalaget, och redan i den 52:a minuten fick man kapitulera på nytt när Marcus Berg i princip omarkerad kunde nicka in 4-0.

Demoleringen var inte över där och Degerfors spelare var helt under isen. Ännu en gång tappade man bort en Blåvitt-spelare i eget straffområde, vilket då var Elias Hagen, som ostört rullade in 5-0 i den 62:a minuten.

Inhoppande Linus Carlstrand var inte långt ifrån att utöka och göra sitt första allsvenska mål, men lyckades inte den gången. I den 84:e minuten fullbordade Oscar Wendt Blåvitts kross när han fastställde slutresultatet till hela 6-0.

- Det känns fantastiskt. Det var en otrolig glädje och lättnad där inne. Att vinna för första gången i en allsvensk kontext kommer jag njuta länge av, säger IFK Göteborg-tränaren William Lundin.