TV: Häcken sänkte Hammarby - Traore hattrickskytt

GÖTEBORG. Oliver Dovins jättetavla blev starten på en tung eftermiddag för Bajen.
Efter hattrick av Bénie Traore kunde BK Häcken vinna med 3-1.
- Jag är väldigt glad, säger Traore till Discovery+.

Inför toppmötet mellan BK Häcken och Hammarby IF var hemmalagets skadelista fortsatt lång, men man ställde upp med samma lag som i premiären mot IF Elfsborg. Enligt uppgifter till Fotbollskanalen blir mittfältaren Simon Gustafson borta en lång tid med sin höftskada. I Hammarby blev premiärmålskytten Viktor Djukanovic förpassad till bänken till förmån för Alper Demirol. Mycket glädjande för de grönvita var att både August Mikkelsen och Adi Nalic åter fanns med i truppen efter sina skadeperioder.

Det var visserligen två målglada lag som drabbade samman, men matchinledningen blev extremt händelserik. Det dröjde inte ens fem minuter innan hemmalaget skulle ta ledningen efter en jättebjudning. Bajen-målvakten Oliver Dovin tog emot en hemåtpassning och trodde att han hade kvar bollen vid fötterna. I stället hade den rullat förbi 20-åringen - varpå Bénie Traore kunde göra ett av de enklaste målen i sin karriär när han rullade in 1-0.

- Det var ett turligt mål. Domaren tog bort mitt mål mot Elfsborg, så Gud gav mig det här. Jag är väldigt glad över det, sa Traore till Discovery+ i halvtid.

- Det är bara att glömma (Dovins blunder), vi alla gör misstag. Om en målvakt gör misstag blir det mer kostsamt, men det är sådant som händer, sa Bajen-stjärnan Nahir Besara till Discovery+ i paus.

Hammarby var knappast underlägset spelmässigt och man hade flertalet skott som gick tätt utanför målramen. Men det var ändå Häcken som strax senare skulle utöka ledningen. I den 16:e minuten tog Lars Olden Larsen ner en fin långboll och förlängde vidare till Bénie Traore, som kyligt vände bort bortaförsvaret och kunde rulla in sitt andra i matchen till 2-0.

Oliver Dovin spelade upp sig och stod flera gånger för stora räddningar när Häcken öste på för ytterligare ett mål. I den 40:e minuten spelade Häckens Johan Hammar bollen rakt i gapet och Nahir Besara fick en gyllene möjlighet till reducering, men Peter Abrahamsson stod pall.

Med minuten kvar till halvtidsvilan kom i stället 3-0. Ett precist inlägg från Kristoffer Lund nådde Bénie Traore, som kunde sätta foten till och fullborda sitt hattrick.

I paus var Bajen-tränaren Marti Cifuentes kritisk mot sitt lag.

- I båda straffområdena var vi hemska, både offensivt och defensivt, sa Cifuentes till Discovery+ i paus.

Tidigt i den andra halvleken fick Traore ett friläge, men lyfte bollen utanför. Bajen hade trots allt ryckt upp sig och kom till flera lägen. Simon Strand tvingade Abrahamsson till ytterligare en vass räddning, innan reduceringen till sist kom.

Tesfaldet Tekie lyfte in ett inlägg, som totalt missbedömdes av Häcken-försvaret och letade sig in i mål till 3-1. Samme Tekie, som uppenbart var på spelhumör, sköt minuten senare i stolpen.

För Häckens del tvingades både Johan Hammar och Ibrahim Sadiq till byte med befarade skador i den andra halvleken. Oscar Uddenäs, som ersatte Sadiq, var ytterst nära att utöka ledningen när han fick chansen på nick, men träffade inte mål.

Med publiken i ryggen tryckte Hammarby på för ytterligare en reducering, och de offensiva pjäserna Adi Nalic och August Mikkelsen kom in i spel och gjorde båda comeback. Det blev ändå inga fler mål och matchen slutade 3-1.

- I dag tycker jag att det var starkt att vi vann på ett ganska komfortabelt sätt, utan att vi spelade ut vårt bästa. Det var en ojämn match och vi överarbetade bollen, men vi har spelat samman våra relationer och de är jättebra. Vi har fått till ett anfallsspel som är byggt på relationer och det går snabbt, och sedan kan man också se att vårt försvarsspel utvecklats. Vi gav nästan inte bort målchanser , säger Häcken-tränaren Per Mathias Høgmo till Discovery+.

Hammarby-tränaren Marti Cifuentes är i sin tur besviken efter matchen.

Vi är definitivt väldigt besvikna, men det var ett väldigt bra lag som straffade oss i situationer, där vi inte var bra, säger han till Discovery+.

I kommande omgång tar BK Häcken emot Kalmar FF i ytterligare en hemmamatch. Hammarby IF möter AIK i ett Stockholmsderby på Friends arena.

BK Häcken: Abrahamsson - Lund, Hammar, Hovland, Fridriksson - Romeo, Gustafson, Rygaard - Olden Larsen, Traore, Sadiq.

Hammarby: Dovin - Strand, Fenger, Kurtulus, Pinas - Demirol, Sadiku, Besara - Tekie, Boudah, Nilsson.