Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Kalmar skickar miljonvinster för brassar till skatteparadis – vägrar avslöja bolagets ägare

11å

Kalmar FF har värvat 15 brassar med hjälp av investmentbolaget OML Ltd och Oliver Cabrera.
Flera har sålts med mångmiljonvinst.
Men varken Kalmar eller Cabrera vill avslöja vem som äger bolaget.

Under söndagen avslöjade TV4-sporten och fotbollskanalen.se en rad märkliga turer kring agenten Oliver Cabrera och hans samarbeten med Gais och Örbreo och nu har Svenska Fotbollsförbundet beslutat sig att inleda en undersökning kring turerna.

ANNONS

Många allsvenska klubbar har sedan tidigare avbrutit sitt samarbete med agent Cabrera, men det finns en klubb som går åt andra hållet: Kalmar FF.

KFF har 2002 jobbat tätt med Cabrera och bolaget OML Sport Marketing Ltd och har under den tiden gått från att vara en liten klubb som ofta varit utanför allsvenskan till en allsvensk toppklubb som vunnit SM-guld och blivit en av Sveriges rikaste föreningar.

Denna förvandling är mycket tack vare att man värvat ett antal brasilianska spelare med hjälp av Cabrera. (Lista till höger)

TV4-sporten har tittat närmare på Kalmar FF:s samarbete med investmentbolaget OML Sport Marketing Ltd, som hjälper till att finansiera spelare, och agenten Oliver Cabrera, vars svenska bolag heter OML AB, och som är agent för de flesta brassar som Kalmar tagit hit.

Framgångsrikaste exemplet är när Kalmar värvade Ari da Silva Ferreira från Fortaleza i Brasilien, då var bolaget OML Ltd med och bekostade köpet. Ari gjorde succé och blev allsvensk skyttekung och sedermera köpt av holländska AZ Alkmaar. Av transfersumman på runt 40 miljoner kronor fick bolaget OML Ltd närmare hälften av summan. Pengarna skickade Kalmar till OML Ltd, som alltså ägs av Amazon Commercial Ventures i Panama.

ANNONS

I förhandlingen mellan AZ och Kalmar var Oliver Cabrera Aris agent. Samme Cabrera har ett företag som heter OML AB, men han hävdar han inte var delägare i spelaren – vilket i så fall skulle göra att han satt på två stolar i förhandlingen.

- Det finns ett bolag i London, jag äger inte ens det bolaget, dom har lånat namnet. Vem som äger det bolaget har inte med saken att göra, säger Oliver Cabrera till TV4-sporten.

Det finns mycket riktigt ett OML Sport Marketing Ltd i London, men vem som äger det är omöjligt att kontrollera. OML Sport Marketing Ltd i London ägs nämligen till hundra procent av ett företag i skatteparadiset Panama där sekretessen hindrar oss från att få fram ägaruppgifter.

Oliver Cabrera säger att han inte har någon del i den engelska varianten av OML Sport Marketing Ltd – men i kontraktet han skrev med brassen Wanderson i septemner 2008 (se här på sajten) så står det att Cabrera representerar just OML Ltd och inte OML AB som hans svenska företag heter.

ANNONS

Kalmars ordförande Johnny Pettersson vill inte svara på vem som äger bolaget OML Sport Marketing Ltd som var med och fick en stor del transfersumman när Ari da Silva såldes till Holland, och som delägt en stor del av alla brassar som spelat i Kalmar:

- Vi ser till att göra affärer som vi tycker är korrekta. Sen hur ägarbilder ser ut, det har företrädare för respektive företag möjligheten att deklarera utåt. Det kan inte vi göra åt dem.

Är det något ni tar reda på?

- Jag väljer att inte svara på det heller. Vi ser till att vi har de affärskontakter som är nödvändiga för att driva en professionell fotbollsklubb.

STAFFAN HARVIG
PIERRE MATTEONI

Publicerad 2010-04-27 kl 14:37
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto