Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Scanpix

Philippe Huber.

Kentaros miljonskuld obetald - får anstånd av Kronofogden

Kentaro hävdade att skatteskulden på 47 miljoner kronor var löst. I själva verket har företaget fått uppskov fram till sista april.
- Utgår ifrån att de betalar, säger Mikael Santoft.

Ända sedan 2006 har schweziska Kentaro Group varit en av fotbollförbundets viktigaste samarbetspartners. Då köpte man tv- och marknadsrättigheterna till svensk fotboll för 1,3 miljarder kronor, och förlängde sedan avtalet under 2011.

I onsdags kunde fotbollskanalen berätta att Kentaro hamnat hos Kronofogden. Enligt myndigheten har bolaget en sammanlagd skatteskuld på 47 miljoner kronor, att jämföra med september i fjol då summan var 17 miljoner kronor.

ANNONS

När fotbollskanalen.se konfronterade vd:n Phillipe Huber med uppgifterna slog han fast att "frågan redan var avklarad" och att Kentaro gjort rätt för sig.

- Vi har tagit hand om det här ärendet ihop med Kronofogden, sade Huber då.

Hur löste ni det?
- Ja, vad tror du?

Jag vet inte, betalade ni hela beloppet?
- Det var precis vad vi gjorde.

Men ännu på fredagen har Kronofogden inte noterat någon inbetalning, vilket dock ibland kan ta några arbetsdagar. Däremot har man ihop med Skatteverket beviljat en anståndsansökan, vilket ger Kentaro uppskov på skulden fram till månadsskiftet april-maj.

- Det brukar Kronofogden kunna göra om man ser en fördel för det allmänna. I stort sett: Om man tror att man har större möjlighet att få betalt vid ett senare tillfälle, säger Amra Christiansen som handlägger ärendet för Skatteverkets räkning.

ANNONS

Hon betonar att innehållet i det enskilda fallet är sekretessbelagt och vill bara uttala sig på generell basis. Ett uppskov indikerar enligt hennes erfarenhet att pengar kan vara på väg in, men väcker ändå frågetecken kirng hur ett företag mår.

I sammanhanget kan nämnas att Kentaro AB med säte i Stockholm bara visat upp ett plus i resultaträkningen på 300 000 kronor för 2008-10 trots att man under de tre åren omsatt närmare 800 miljoner kronor, och bokslut för 2011 finns inte att tillgå. Det egna kapitalet var den siste december 2010 på 528 000 kronor. Kentaro AB ägs av moderbolaget Kentaro AG i Schweiz.

- För att få uppskov måste man uppvisa egendom som täcker hela skulden. När beslutet väl fattats brukar man räkna med att betalningen sker på utsatt datum, säger Amra Christiansen.

Om den inte gör det då?

ANNONS
- Det blir samma sak som för en privatperson. Om du skuldsätts personligen och hamnar hos Kronofogden, som inte kan göra en utmätning – vad återstår då? Mycket riktigt, du försätts i personlig konkurs. Det är inte vi som beslutar om sådant, men däremot kan Skatteverket ansöka om konkurs.

Amra Christiansen förklarar att ett sådant scenario undviks in i det sista. Vid tingsrättsförhandlingar händer det återkommande att målets parter i sista stund räddar företag från att avvecklas, genom att exempelvis uppvisa kvitton till stöd för att gamla skulder lösts.

- Man tittar alltid på omständigheter och det går att få sitt uppskov förlängt, om vi på Skatteverket är "med på båten", säger hon.

Fotbollskanalen.se talar med Mikael Santoft, generalsekreterare i svenska fotbollförbundet. Han påpekar att SvFF formellt sett inte berörs av situationen inom Kentaro.

ANNONS

- Deras obetalda skattefrågor är något mellan dem och myndigheterna. Om de fått uppskov från Skatteverket påverkar det inte oss. Kentaro är inte skyldiga oss några pengar, säger Santoft.

Hur ser du på att de ändå är en betydande affärspartner för er?
- Vår hållning är att man betalar sina räkningar. Punkt slut. Jag utgår ifrån att de gör det också.

Om de inte gör det...
- Så får du inga kommentarer för det är spekulationer. Vi räknar med att alla våra partner betalar räkningarna.

Publicerad 2012-04-20 kl 11:10

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto