Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

KFF:s arenakostnader tio miljoner högre än allsvenska kollegor: 'Tvingas överprestera'

Allsvenskan

Kalmar FF:s Guldfågeln Arena var färdigbyggd 2011.
Arenan har än så länge fått KFF att blöda rejält ekonomiskt. 
- Oron finns hos oss alla, säger ordföranden Mattias Rosenlund till Fotbollskanalen efter måndagens årsmöte.

Foto: Bildbyrån

2015 slutade Kalmar FF på 13:e plats i allsvenskan och gick back över 15 miljoner kronor. 2016 var det istället en sjätteplacering, semifinal i svenska cupen, och plus 38 000 i bokslutet. Det var det första året på Guldfågeln Arena där KFF redovisade ett plusresultat. Klubbeb hade också bäst verkningsgrad per spenderad krona i allsvenskan.

Ett bra år, men trots det handlade måndagens årsmöte främst om en negativ sak: de enorma kostnaderna för Guldfågeln Arena. Om KFF inte genomför en stor spelarförsäljning per år så är det egna kapitalet på 33 miljoner kronor snart slut.

Kalmar FF-supportrarna är oroliga kring den dagen när pengarna är slut. Ordförande Mattias Rosenlund säger till Fotbollskanalen att han förstår supportrarna.

ANNONS

- Oron finns hos oss alla.

- Vi tvingas hela tiden överprestera både sportsligt och ekonomiskt för att klara oss. Det är vår stora utmaning, att hitta en långsiktig lösning och komma ner på arenakostnaderna som är jämförbara med de allsvenska kollegorna

Klubbchefen Anders Klevsand hade hört av sig till de allsvenska klubbarna som inte spelar i Stockholm, Göteborg, och Malmö för att fråga om deras arenakostnader. För de klubbarna kostar det noll till tre miljoner kronor per år.

Kalmar FF betalar 13 miljoner kronor för Guldfågeln Arena. Tio miljoner mer än tvåan på den listan.

Det har funnits dialog med kommunen och banken sedan i somras, där Rosenlund hoppas göra nya lösningar under 2017. Arenalånet amorteras av med två miljoner kronor per år, där det återstår 207 miljoner.

- Sedan är arenan alltid till salu, så är det någon här som sitter på en påse pengar så kan vi lösa det. 229 miljoner kostar den, sa Rosenlund skämtsamt under årsmötet. 

ANNONS

När arenan byggdes planerade föreningen för högre matchintäkter. De hade hoppats på ett klart högre publiksnitt samtidigt som snittintäkterna per åskådare har sjunkit rejält. 2011 tjänade KFF 195 kronor per åskådare. 2016 var siffran nere på 135 kronor.

Den stora räddningen för 2016 var försäljningen av Marcus Antonsson till Leeds, föreningens tredje största övergång någonsin. Han stod för det mesta av spelarförsäljningarna på drygt 14 miljoner kronor, där det bara räknas in en spelare till: Ramon Pascal Lundqvist. KFF fick pengar för Lundqvists debut i PSV:s A-lag och kan få mer pengar i framtiden om det går bra för honom där.

Personalkostnaderna sjönk med 2,3 miljoner kronor. Egentligen skulle lönekostnaderna varit ännu lägre, men i och med det dåliga tabelläget la föreningen ut 1,5 miljoner kronor extra på sommarvärvningarna. I år ska personalkostnaderna upp ytterligare ett par miljoner kronor grund av förlängningen med Ismael, lånet av Melker Hallberg, och två nya ledare.

ANNONS

2017 har KFF också planerat för en placering i topp-5, en ökning av marknadsintäkterna på fem miljoner kronor på två år, och ett ekonomiskt resultat 2017 på minus 9,2 miljoner inkluderat spelarförsäljningar för åtta miljoner.

Förhoppningen är att om några år kunna budgetera på spelarförsäljningar på tre-fyra miljoner kronor, samt att arenakostnaderna ska ligga så lågt som två-tre miljoner. Blir situationen inte bättre så varnade Klevsand för att kostnaderna på spelarsidan måste sänkas rejält.

Trots det håller KFF kvar sin vision, SM-guld 2018, enligt Rosenlund.

- Vi hade det uppe på ett föreningsmöte förra året. Där var ledare, representanter från spelare och organisationen med, och man tycker den visionen är rimlig. Det ska gå att ta SM-guld, men det som sägs i visionen är att det måste ske med en ekonomi i balans. Där är vi inte riktigt. Det hindrar oss.

ANNONS
Publicerad 2017-03-20 kl 23:05

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto