Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Khalili ska hjälpa HIF säkra kontraktet: "Jag känner ett stort ansvar"

Allsvenskan

HELSINGBORG. "Abbe" Khalili är tillbaka för en tredje sejour i Helsingborgs IF.
Han berättar att en stor anledning till att det inte blev en förlängning med Hammarby var underlaget.
- Jag hade problem med mitt knä och mycket var på grund av konstgräset, säger Khalili till Fotbollskanalen.  

4:58
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se en intervju med "Abbe" Khalili i spelaren ovan.

Abdulrahman "Abbe" Khalili återvänder till hemstaden med ett tydligt mål: göra HIF till en allsvensk förening även 2023. Den offensive mittfältaren har skrivit ett kontrakt med nästjumbon som sträcker sig säsongen ut, och kommer från ett Hammarby som han tillbringade 2,5 år i.  

Khalili var en ordinarie spelare under Stefan Billborns tid som Hammarbytränare, men tvingades operera knät förra hösten. Efter hans återkomst blev det tre inhopp i våras innan kontraktet gick ut den 30 juni. Hammarby ville också att Khalili skulle skriva på ett nytt avtal.  

- Jag hade en väldigt bra tid i Hammarby, det är en jättefin klubb. Men jag kände att det var mycket med konstgräset som tog väldigt hårt på min kropp, och jag kände att jag inte kunde ge max till laget och klubben. Då är det inte nödvändigt att vara kvar, även om det är en fantastisk klubb och mycket är uppåt just nu. Men jag kände att jag var tvungen att tänka på mig själv, på min karriär lite längre fram och det var det bästa beslutet jag kunde ta, säger Abbe Khalili.  

ANNONS

Tänker du på din fysiska status eller att du inte fick spela lika mycket?  
- Jag hade problem med mitt knä och mycket var på grund av konstgräset, det tog väldigt hårt på min kropp. Det är väldigt individuellt hur hårt det tar på varje spelare. På mig tog det hårt och jag hade lite problem med mitt knä, vi resonerade och till slut var det bästa för mig att vara på gräs så mycket som möjligt. Det var mest därför. 

30-åringen tränade med Bajen i tre veckor efter att kontraktet gått ut och fortsatte sedan att hålla igång med moderklubben Högaborgs BK. Några sviter av den långa skadeperioden känner han inte av.  

- Nu känns det jättebra. Jag har tränat på gräs i en och en halv månad och jag har inte känt någonting. Så gräs är kanske svaret, säger Khalili med ett leende.  

ANNONS

Säsongerna 2009 och 2010 tog han aldrig en plats i HIF:s A-lag utan fick det stora genombrottet där våren 2014, innan HIF sålde Khalili vidare till turkiska Mersin. Den säsongen spelade han ihop med HIF:s nuvarande tränarduo med Mattias Lindström och Álvaro Santos.  

- Vi har alltid haft en bra kontakt. Det kändes ganska naturligt att komma hit på grund av det. Det är mycket som klaffar och jag hoppas att det klaffar på planen också, säger Khalili. 

Hur tänkte du annars kring klubbvalet?  
- Jag har velat komma tillbaka och hjälpa Helsingborg att stanna kvar, för jag tycker att en klubb som Helsingborg ska vara kvar i allsvenskan och vara med i toppen. 

Du är ett prestigeförvärv för klubben. Känner du att du är nyckelspelare som ska fixa kontraktet?  
- Absolut, jag känner ett stort ansvar. Och en av anledningarna till att jag kom hit var att jag vet att det finns en trupp att jobba med. De är väldigt duktiga spelare, men jag ser också att det kanske är brist på självförtroende, vilket är väldigt normalt när man är i den sitsen. Om man kan komma in och trycka på rätt knappar med rätt energi, så tror jag att det kan gå väldigt bra. 

ANNONS

Abbe Khalili spenderade totalt 5,5 år i den turkiska klubbarna Mersin, Genclerbirligi och Kasimpasa innan han vände tillbaka till Sverige. Han säger att målet fortfarande är ett nytt utlandsäventyr framöver.  

- Ja, klart. Det är det man siktar på. Sedan vet man inte vad som händer, fotboll går jättesnabbt både och upp ner. Det vet jag själv sedan tidigare, och det är därför jag inte vill blicka framåt eller tänka så mycket. Det gäller att vara frisk och hjälpa laget och komma med mycket energi. Försöka bidra på bästa sätt. Sedan var det leder får framtiden avgöra.  

Khalili har en A-landskamp på meritlistan och har även representerat IFK Värnamo.  

Publicerad 2022-08-11 kl 16:34

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto