Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Klart: Djurgården-spelare frias från våldtäkt - döms för ringa narkotikabrott

Allsvenskan

En spelare i Djurgården har stått åtalad för flera brott.
Nu har tingsrätten meddelat sin dom.
Spelaren frias - av en oenig rätt - från anklagelserna om våldtäkt och kränkande fotografering, men döms för ringa narkotikabrott.
- Spelaren är fortsatt avstängd från vår verksamhet, säger Dif:s vd Henrik Berggren till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Natten efter 3-0-förlusten mot Degerfors den 1 oktober har en spelare i Djurgården misstänkts för att ha våldtagit en kvinna i sin lägenhet i Stockholm. Dagen efter matchen anmäldes spelaren och den 3 oktober frihetsberövades han.

Åklagaren valde i slutet av oktober att väcka åtal mot spelaren, som då anklagades för våldtäkt, kränkande fotografering samt ringa narkotikabrott. Under rättegången yrkade åklagaren för fängelse och utvisning, samt förbud att återvända till Sverige, som påföljd.

Nu har tingsrättens dom fallit.

På torsdagen står det klart att tingsrätten i stort väljer att gå på försvarets linje, som har varit nekande till brottsanklagelserna. Rätten anser att Djurgården-spelaren är skyldig till ringa narkotikabrott, men däremot frias han från våldtäkt och kränkande fotografering.

ANNONS

Spelarens försvarare Olle Kristhammar är nöjd med domen:

- Min klient är mycket nöjd med domen. Det är glädjande eftersom han hela tiden har förnekat. Så det här är jättebra och han är jättegladatt tingsrätten frikände honom, säger Kristhammar till Fotbollskanalen.

Kort efter domen ger Djurgården besked om att spelaren fortsatt inte är välkommen tillbaka.

- Spelaren är fortsatt avstängd från vår verksamhet, säger Dif:s vd Henrik Berggren till Fotbollskanalen, och kommenterar spelarens framtid i blårandigt:

- Vi får återkomma längre fram. Det här är en väldigt svår situation. Sedan har jag förstått att åklagaren tänker överklaga.

Hur ser du på det?
- Jag har egentligen ingen kommentar till det, men jag skulle tro att det är ganska vanligt. De (rätten) var inte eniga i domen. 

Berggren tillägger:

ANNONS

- Vi ser jätteallvarligt på det här. Han är för all del frikänd på två punkter, men han är också dömd för narkotikabrott - något som strider mot allt som vi står för. Det är allvarligt. 

Tingsrätten skriver följande i ett pressmeddelande:

"Enligt tingsrätten har målsäganden varit såväl trovärdig som tillförlitlig och hennes uppgifter har även fått stöd av annan bevisning. Med hänsyn till den tilltalades uppgifter och den bevisning som finns till stöd för dessa anser tingsrätten det dock inte ställt utom rimligt tvivel att den tilltalade våldtagit målsäganden. Åtalet för våldtäkt ogillas därför", skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

"Inte heller anser tingsrätten att det är bevisat att den tilltalade filmat målsäganden olovligen och i hemlighet. Även åtalet för kränkande fotografering ogillas därför".

ANNONS

När det gäller det ringa narkotikabrottet döms Djurgården-spelaren till 30 dagsböter om 530 kronor, totalt 15 900 kronor, som påföljd. Tingsrätten motiverar domen på följande sätt: 

"Däremot anser tingsrätten att det är visat att den tilltalade uppsåtligen har använt narkotika, och han döms därför för ringa narkotikabrott".

Vidare framgår det att rätten var oenig gällande åtalspunkten om våldtäkt. Rättens ordförande och en nämndeman ville döma Djurgården-spelaren för brottet.

För Expressen berättar åklagare Frida Vedin att hon kommer överklaga delar av domen.

- Jag vet inte hur jag gör med den kränkande fotograferingen, men jag kommer överklaga våldtäkten, säger Vedin till tidningen.

- Jag är så klart besviken över utgången, men kan konstatera att juristdomaren och en nämndeman ville döma. Det är en så kallad nämndemannadom där två nämndemän ville frikänna. Jag delar bedömningen som den skiljaktiga meningen har anfört. Jag tycker att de har gjort en korrekt bedömning, det vill säga att han ska dömas.

ANNONS

Domen kan överklagas till hovrätten senast den 15 december, 2022.

Publicerad 2022-11-24 kl 11:03

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto