Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Klart: Nu kan avbrutna allsvenska matcher spelas färdigt dagen efter

Allsvenskan

Fler matcher ska avgöras på planen. Det var budskapet när det i dag klubbades igenom ändringar i tävlingsbestämmelserna för allsvenskan och superettan som ger domaren rätten att återuppta en avbruten match nästkommande dag.
- Signalen från svensk fotboll är att matcherna ska avgöras på spelplanen, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen.

Foto: SCANPIX

IK Sirius - Malmö FF
IK Sirius
Malmö FF
STREAMA IDAG 18:45
IFK Värnamo - BK Häcken
IFK Värnamo
BK Häcken
STREAMA IMORGON
Kalmar FF - Djurgårdens IF
Kalmar FF
Djurgårdens IF
STREAMA IMORGON
IF Brommapojkarna - Hammarby IF
IF Brommapojkarna
Hammarby IF
STREAMA IMORGON
IFK Norrköping - Halmstads BK
IFK Norrköping
Halmstads BK
STREAMA PÅ SÖNDAG

I år har två allsvenska matcher avbrutits utan att spelas klart. Den första spelades på Gamla Ullevi i slutet av april, då Tobias Sana fick ett knallskott kastat mot sig från IFK Göteborg-klacken i en match mot hans Malmö FF. Den andra spelades på Stadsparksvallen i Jönköping mellan J-Södra och Östersund i augusti när en åskådare sprang in på planen och attackerade ÖFK:s målvakt Aly Keita.

Malmö tilldömdes segern, 3-0, efter incidenten på Gamla Ullevi, medan det beslutades att matchen på Stadsparksvallen skulle sluta oavgjort, 1-1. I framtiden är dock ambitionen att samtliga matcher ska spelas klar på planen.

Annons

När Svenska Fotbollförbundet i dag höll sitt representantskapsmöte i Stockholm klubbades det igenom ändringar i de särskilda tävlingsbestämmelserna för föreningar i allsvenskan och superettan som ger domaren rätten att återuppta en avbruten match så sent som den efterföljande dagen. Tidigare har domaren endast haft rätten att besluta att en avbruten match ska slutföras senare samma dag.

- Det är ett otroligt viktigt beslut. Signalen från svensk fotboll är att matcherna ska avgöras på spelplanen. Nu skapar vi incitament för det i tävlingsbestämmelserna, och det är viktigt. Det innebär att de som har ambitionen att stoppa en match har ingen framgång med det, för matchen kommer att spelas färdigt. Nu har vi skapat utrymme för att kunna hantera det i tävlingsbestämmelserna. Internationellt sett har det varit så under lång tid, så det här känns jättebra, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen.

Annons

I tävlingsbestämmelserna står det dock fortsatt att om den avbrutna matchen inte slutförs inom den satta tidsramen (dagen efter) ska den inte fullföljas, såvida inte annat beslutas av disciplinnämnden.

 - I tävlingsbestämmelserna som ändras nu finns det ett utrymme för de som är på plats lokalt att hantera det. Sedan kan alltid en tävlingsmyndighet bestämma om omspel, även om det är väldigt, väldigt ovanligt att man gör det, säger Karl-Erik Nilsson.

Nya bestämmelser

Så står det numera i tävlingsbestämmelserna, kapitel 5, §28 och §31:

§28 Domaren har under match rätt att avbryta matchen om säkerheten allvarligt äventyras på arenan. Om spelet inte kan återupptas inom 20 minuter, får domaren besluta att matchen inte ska fullföljas vid detta tillfälle. Denna tid får dock förlängas om domaren, med hänsyn till omständigheterna, anser att det finns skäl till det. Domaren har endast rätt att återuppta matchen samma eller efterföljande dag. Återupptas inte den avbrutna matchen inom denna tid ska den inte fullföljas, såvida inte annat beslutas av disciplinnämnden.

§31 Utgångspunkten för matchmötet* är att matchen ska återupptas så snart som möjligt under samma dag eller senast dagen efter matchstart. Domaren ska i samråd med övriga personer på matchmötet undersöka de åtgärder som kan vidtas för att upprätthålla säkerheten på arenan, så att matchen kan återupptas. Såvida inte myndighetsbeslut upplöser matchen, är det domaren som fattar slutgiltigt beslut om matchen ska återupptas eller inte.

*Matchmötet hålls, när domaren har avbrutit en match, med matchdelegat, eventuell säkerhetsdelegat, säkerhetsansvarig hos den arrangerande och den gästande föreningen och domaren. Dessutom ska representant för arenaägaren, representant för polisen och representant från räddningstjänsten kallas och beredas plats vid mötet.

Publicerad 2016-11-25 kl 17:12

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto