Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Klubbarna långt ifrån beslut i gräsfrågan: "Orealistiskt"

Sef har under det senaste året utrett för- och nackdelar med olika typer av underlag. Klubbarna har inte kommit närmare ett beslut, men har däremot fått större erfarenhet. 
- Det är orealistiskt med ett dramatiskt beslut, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen. 

Malmö FF lämnade i slutet av augusti 2016 in en motion till Sef:s medlemsmöte om att förbjuda konstgräs i svensk elitfotboll för att i stället spela på natur- eller hybridgräs. Klubbarna beslutade om att nobba förslaget, men slog i stället fast att Sef skulle starta en utredning om frågan för att undersöka för- och nackdelar med olika underlag.  

Då var beslutet att utredningen skulle avslutas senast hösten 2017. Sef:s generalsekreterare Mats Enquist berättar nu att utredningen fortsätter med en löpande avrapportering. 

- Vi har bara rapporterat hur långt vi kunnat se hittills. Det går inte att berätta mer än så. Vi gjorde en avrapport inför medlemsmötet i november kring var vi står någonstans och det är inte tillräckligt för att ta något absolut beslut. Vi måste se mer på slitaget, hur lång tid det tar innan man får köpa en ny hybridmatta kontra vanligt gräs och konstgräs. Det är en stor fråga med stora investeringar och det är inte alltid klubbarna bestämmer över det, säger Enquist. 

ANNONS

- Det viktiga är att det väcktes en debatt, som också är vädligt supporterdriven. Det har gjort att alla har tänkt till, då det kom väldigt många beslut om konstgräsplaner som överrumplade oss, en del fall var säkert motiverade, i andra fall var det kanske beslut som staden eller arrangören tog i stället. Nu kan vi bidra med mer kunskap, fortsätter han. 

Sef har under det senaste året bland annat tittat på olika typer av hybridgräsplaner, men även pratat med andra ligor kring olika typer av underlag.  

- Vi har återrapporterat till klubbarna kring hur långt vi kommit. Man har ju fått upp några planer nu och har fått en del "early findings" kring att vi vet vad det kostar att anlägga dem, samtidigt som de är lite olika i sin karaktär och vilka modeller som har olika fördelar och nackdelar. Det kommer dock ta ett tag, då man måste se slitaget. En bra vår när gräset växer bra, så kanske en hybridgräslösning fungerar jättebra, men när det är en vår där det växer sämre, så kan det vara en katastrofal hybridplan. Det är just det som vi måste få chans att titta på, vilket alla klubbarna är överens om. Vi har det som ett löpande uppdrag att återrapportera i löpande takt med hur vi ser och lär mer, säger Enquist och fortsätter:

ANNONS

- Vi har tittat på de planerna vi har i Sverige, samtidigt som vi pratat med andra ligor. Det går dock heller inte riktigt att jämföra, då det är andra förutsättningar med olika klimat och annat. Till slut måste man inse att man måste utvärdera efter vare steg. Konstgräs är mer eller mindre oberoende av växter och annat, så det är kanske det lättaste att utvärdera och även där sker en utveckling. Sedan känner man också till gräslaner, då vi haft det i all evighet, men vad är egentligen hybrid? Hur fungerar det i Östersund kontra i exempelvis Helsingborg?

Däremot kommer det att ta tid innan klubbarna kan ta ett möjligt beslut i frågan, även om både IFK Göteborg gått över till hybridgräs på Gamla Ullevi och Ljungby på Lagavallen. 

- Jag tror inte att det är aktuellt med en röstning. Det som sker nu är en medveteandehöjning kring alternativ till konstgräs. Sedan blir också konstgräsmattorna bättre, men man får analysera det här över tid. Jag tror att alla klubbar funderar över sina underlag på ett eller anant sätt i dag, säger han och fortsätter:

ANNONS

- Det är bra att vi fått igång en utredning och att fler har börjat titta på hybridgräs och vanligt gräs i stället för konstgräs. Det är väl positivt att signalen från supportrarna verkligen gått fram kraftfullt. 

Hur länge kommer utredningen att fortlöpa?
- Jag tror att det är en löpande process mer än ett engångsbeslut. Det är nästan osannolikt. Malmö hade ett uppdrag att lyfta fram frågan, vilket lett till att vi värderar och utvärderar, men det är ytterst osannolikt att ligan bestämmer att man bara får ha en viss grästyp. Det är Fifa och förbundet som äger den typen av fråga. Om vi ändå skulle ta ett sådant beslut, så kräver det en extrem majoritet av ligan, vilket också skulle påverka kommunerna mycket. 

Nu sker en fortsatt löpande rapportering ut till klubbarna. 

- Vi kommer att fortsätta att utvärdera frågan, fram till att man tröttnar på det, på det för att ge mer data och mer efarenhter till klubbarna. så de har underlag när de pratar med sina arenaägare och liknande. Det sker en löpande rapportering, säger Enquist. 

ANNONS
Publicerad 2018-02-01 kl 13:22
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto