Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Krafttag mot bangers på arenor - matcher ska avbrytas direkt

Foto: TT

Svensk Elitfotboll har tagit fram en operativ handlingsplan gällande ordningsstörningar inom elitfotbollen. Planen innebär bland annat hårdare tag mot användande av bangers.
- Ingen ska behöva känna att vi lirar fotboll medan folk riskerar att bli skadade, säger Sef:s Mats Enquist till Expressen. 

Anledningen till att Sef tagit fram den operativa handlingsplanen är framförallt för att undvika att matcher avgörs på skrivbordet i efterhand samt att samtliga elitklubbar ska agera likadant vid ordningsstörningar. 

Tre steg beskriver läget under en match; grönt, gult och rött. Vid gult förekommer ordningsstörningar som klubbarna kan hantera men skulle det finnas en allvarlig risk för omedelbar personskada gäller rött läge.

För Expressen förklarar generalsekreteraren Mats Enquist att rött exempelvis innefattar brand på arenan. Men han nämner också bangers och att matcher ska avbrytas direkt om det skulle förekomma.

- Bangers är en sak som vi sett under året att de hamnar lite varstans och hamnar de nära en människa så är det väldigt hög risk för både ögon- och öronskador. Framför allt hörselskador har folk drabbats av, både supportrar, räddningspersonal och funktionärer har drabbats av det under det här året. Så då är det stopp, säger Enquist till tidningen.

Avbrutna matcher ska, i stället för att avgöras på skrivbordet, spelas färdigt - möjligen inför tomma läktare - inom ett dygn. Tidigare har man haft fram till midnatt på sig. 

- Vi föreslår en 24-timmarsregel, så vi får lite längre tid på oss att kunna återuppta en match om det är väldigt allvarliga händelser, för att sportsligt sett är det förödande för oss att matcher avgörs på skrivbordet. Och kanske ännu värre att folk får för sig att kunna styra våra matchresultat genom sitt agerande. Därför vill vi ha scenariot att vi ska kunna pausa matchen, vidta gradvisa åtgärder och är det så att det krävs så tömmer vi arenan och spelar klart inför tom arena för att kunna garantera det sportsliga resultatet, säger Mats Enquist till Expressen.

Publicerad 2016-10-05 kl 09:46

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER