Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Lägsta siffran brassar på 15 år i allsvenskan: ”Afrikanska marknaden bättre”

Foto: SCANPIX

Under 2009 var det enligt Infostrada 22 stycken brassar som fick speltid i allsvenskan. När den här säsongen sätter igång ser det ut att bara finnas fyra. 2000-talets brassetrend är därmed död i allsvenskan.

- Största orsaken tror jag är att man har tagit in för många dåliga spelare, säger Donald Hellström, som tog sju brassar till allsvenskan.

Första brassen i allsvenskan var Monteiro i Malmö FF år 1979, men Bob Houghton gav honom endast 15 minuters speltid. Det tog sedan till 2000-talet innan brassarna började komma i större antal, men då blev det också en stark trend.

Spelare som Álvaro Santos och Afonso Alves var så pass framgångsrika att flera klubbbar testade att leta succéer. När siffran var som högst så fanns det 22 brassar, i tio olika klubbar, som fick speltid under en allsvensk säsong - 2009. Detta visar siffror som Fotbollskanalen har fått från Infostrada.

Efter det har siffran sjunkit, och inför 2016 är det endast fyra brassar i de allsvenska trupperna: Romário och Ismael i Kalmar FF, Paulinho i BK Häcken, och Alex i Hammarby. Det är den lägsta siffran sedan 2001. Istället är det snarare en annan kontinent som har tagit över. I allsvenskan 2015 fick 30 stycken afrikaner, från tio olika länder, speltid.

Brasilienbosatta Donald Hellström var den mest framgångsrika personen att skicka spelare till allsvenskan. Bland hans spelare fanns Wanderson, Ari, Wilton Figueiredo, Daniel Bamberg, Daniel Sobralense, och Ismael. Förutom Ismael 2013 har dock inte en enda av hans föreslagna spelare fått kontrakt sedan 2009. Han menar att trenden dog ut efter för många dåligt scoutade spelare.

- Man tog in Kreti och Pleti utan urskillning. Det är ganska mycket jobb för en förening att ta hand om brassar, de kan ju inte språket så de behöver hjälp med allt. Därtill blev den afrikanska marknaden populär, det var billigare och bättre för de pratar ju skaplig engelska. Brasilien blev också dyrare när vi fick en högre levnadsstandard, men den största orsaken tror jag är att man har tagit in för många dåliga spelare.

- Många brassar har ju kommit hit av sig själva, utan scouting, och bett om att få provspela.

- Klubbarna chansade och fick betala för det.

Kalmar FF:s klubbchef Svante Samuelsson är den som har ansvarat för överlägset högst antal brassevärvningar. Han hat värvat in totalt 16 brasilianska spelare.

- Det fanns några spelare som gjorde det väldigt bra, samtidigt som det fanns en marknad där svenska klubbar kunde hitta spelare som inte var så dyra och som var i rätt fas av karriären. När några brassar lyckades så var det också andra brassar som såg allsvenskan som en bra väg ut i Europa.

- Om man ska generalisera så har brasilianska spelare de egenskaper som är svåra att hitta i Sverige när det gäller teknik och bollkontroll.

- Sedan utvecklades lönenivåerna i Brasilien, så det blev dyrare och dyrare efterhand.

Donald Hellström menar dock att det har öppnat upp sig för att han återigen ska börja att skicka spelare till Sverige.

- Jag tror att framtiden ser bättre ut, det ekonomiska läget har förändrats kraftigt. För två år sedan var den brasilianska valutan värd drygt fyra kronor, idag två kronor. Man kan köpa billigt, och därtill så har publikintäkterna minskat kraftigt så klubbarna i Série B och Série C behöver pengar. Där finns många riktiga bra spelare, men språkproblemet finns kvar.

Samuelsson menar dock att det kan komma att bli mer spritt på kommande trender.

- Det har svängt mer mot Afrika de sista fem-sex-sju åren, men hela världen är nu en marknad, även för de som lämnar.

Publicerad 2016-02-12 kl 12:28
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons