Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lindgren lägger av - spelade ihop med van Dijk och Suarez: "Maximerat min karriär"

Allsvenskan

Han har tagit titlar med Ajax, Groningen, Häcken och Red Bull Salzburg.
Nu avslutar Rasmus Lindgren spelarkarriären - och siktar i stället på att bli tränare.
- Jag har nog maximerat min karriär hyfsat. Nu vill jag satsa på att bli tränare, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Rasmus Lindgren lämnade Landskrona som 18-åring och flyttade till Amsterdam för att spela för Ajax. Där och då tog en internationell karriär fart och när han återvände till svensk fotboll som 31-åring så hade han tagit ligaguld med Ajax och Red Bull Salzburg, och också cupguld för båda klubbarna och även för Groningen.

Efter snart sex säsonger i Häcken har Lindgren nu bestämt sig för att avsluta spelarkarriären efter säsongen.

- Det känns bra att ha tagit det beslutet. Spiken i kistan var att jag har varit skadad nu i några månader. Sista skadan som jag fick nu då kändes det som att nu får det räcka, säger Lindgren, som fyller 37 år i november, och fortsätter:

ANNONS

- Jag hade kanske slutat ändå, men nu blev det så att detta blev det slutgiltiga för att bestämma sig. Nu vill jag hinna komma tillbaka och spela lite innan säsongen tar slut så att inte Mjällby borta som mittfältare blir min sista match. Det hade varit kul att vara med under de sista månaderna, man vill vara med och bidra lite i alla fall.

Hur summerar du din karriär?
- Jag har haft en så bra karriär som var möjligt, tror jag. Jag har nog maximerat min karriär hyfsat. Jag har aldrig varit supertalangen som det skrivits om och så. Men jag har gjort det så bra som jag kunnat göra det.

Du lämnade svensk fotboll och skrev på för Ajax, det blev två sejourer i klubben - hur summerar du din tid där?
- Jag kom ner som ungdomsspelare och fick uppleva allt med akademin. Det var sjukt lärorikt. Jag lyckades ta mig upp och göra A-lagsmatcher, det var något jag inte hade förväntat mig när jag kom dit som ungdomsproffs.

ANNONS

Säsongen 2005 lånades den då centrala mittfältaren Lindgren först ut till Groningen, och sedan blev det ett köp. Där var han i två och ett halvt år innan Ajax köpte tillbaka honom för ungefär 25 miljoner kronor.

- Min andra vända i Ajax var i tre och ett halvt år och det var en väldigt rolig period. Jag var ingen given startspelare hela tiden men var ändå en uppskattad spelare. Jag är nöjd med att ha varit i en så stor klubb och ändå varit uppskattad, säger han och fortsätter:

- Jag är också glad över att vi vann ligan under mitt sista år där. Och att jag fick spela Champions League där. Det var några fantastiska spelare som jag var där med då, som (Klaas-Jan) Huntelaar, (Luis) Suarez, (Christian) Eriksen, (Jan) Vertonghen, (Toby) Alderweireld, och så vidare.

Rasmus Lindgren och Luis Suarez spelade även tillsammans i Groningen.  Och i den klubben var svensken en av lagets viktigaste spelare.

ANNONS

- Där hade jag mina absolut bästa år. Först gick jag ju dit från Ajax och det var ett snäpp ner. Men där var jag en given och bärande spelare, det var skillnaden där. Åren som jag var där var vi oerhört framgångsrika och vi gick till Europa fyra av sex gånger. Dessutom fick jag vara med att vinna cupen med Groningen, vilket är deras enda titel, och det är ju stort. Så där hade jag min allra bästa tid, säger Lindgren, som förutom Suarez var lagkamrat med den nederländske mittbacken Virgil van Dijk, och också med flera svenskar, som bland annat Fredrik Stenman, Marcus Berg och Mattias Florén.

Så var det en klubb kvar som Rasmus Lindgren har spelat i. Vi tar det från början. Landskrona, Ajax, Groningen, Ajax - och sedan en flytt till Red Bull Salzburg.

- Ja, det där är en liten parentes i min karriär. Jag ville till ett lag som var i Europa och som kunde vinna titlar. Det lyckades jag med där. Jag hade ett hyfsat bra år där, säger Lindgren som sedan flyttade tillbaka till Nederländerna för en andra sejour i Groningen.

ANNONS

Där blev han lagkapten och tog efter ett tag klivet ner från central mittfältare till mittback. Och det var också som mittback som han i maj 2016 värvades av Häcken, och säsongen 2017 blev han lagkapten.

- Det var en ny liga för mig, jag hade aldrig spelat där. Men jag hade hela tiden haft i bakhuvudet att jag ville spela i allsvenskan, säger han och fortsätter:

- Jag har haft en fantastisk tid i Häcken. Jag trivs otroligt bra i klubben. Det blev helt rätt val av klubb, den är väldigt välskött och har en bra organisation. Under mina år där har vi varit ett stabilt topp fem-lag, och jag har fått vara med och krydda det med ett cupguld. Det som kanske har saknats har väl varit den riktiga toppen att ha ett riktigt toppår.

Rasmus Lindgren gjorde två landskamper, den första var 2008 i en 1-3-förlust mot Nederländerna, och den andra 2009 i en 0-2-förlust mot Serbien. Borde det ha blivit fler landskamper?

ANNONS
- Nej det tror jag inte. Någonstans får man det man förtjänar. Jag gjorde landskamperna under min andra sejour i Ajax, och jag tvingades också tacka nej någon gång på grund av skada. Men jag var nog inte tillräckligt bra för att vara med där så mycket mer. Det är klart att det var kul att få göra landskamper, men jag hade aldrig en jättestor drivkraft för att vara med där, klubbarna som jag har spelat för har varit så viktiga för mig, säger han.

Rasmus Lindgren har redan klart för sig vad han vill göra efter spelarkarriären. Han har redan gått tränarutbildningen för tidigare elitspelare (CBA Elit).

- Jag vill absolut bli tränare. Jag vill gå in i det och satsa på det, säger han.

Eftersom Lindgren fortfarande är spelare och det återstår ett par månader av säsongen och innan skorna läggs på hyllan, så vill han inte prata för mycket om nästa år.

ANNONS

- Fokus är fortfarande på här och nu och att avsluta bra som spelare i Häcken. Så vad som händer nästa år får vi se, men jag vet att Häcken har haft ambitionen att behålla mig i organisationen, men i vilken roll får vi se, säger han.

Vill du helst vara A-lagstränare eller hellre utveckla ungdomar?
- Jag vill vara mer mot A-lag. Sedan är det nog inte fel att börja med något annat, som akademi. Men jag tror inte att det finns en väg som är rätt för alla tränare att börja med, så det återstår att se vad som är rätt väg för mig.

- Men målet så småningom är att vara tränare för A-lag. Vi får väl se om det blir i Häcken eller någon annanstans.

Publicerad 2021-09-07 kl 09:15

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto