Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

LISTA: Allsvenskans bästa spelare 2022 - plats 25-1

Allsvenskan

Allsvenskan på herrsidan är slut.
Nu rankar Fotbollskanalen årets bästa spelare i seriespelet.
I dag: plats 26-1.

Foto: Bildbyrån

Se när Häcken lyfte SM-bucklan i spelaren.

LÄS OCKSÅ: Allsvenskans bästa spelare 2022 - plats 50-26


25. Sebastian Larsson - AIK
Kommentar: Nej, mittfältsmotorn har inte hållit samma nivå som tidigare under karriären. Men han har fortsatt varit Sebastian Larsson, en pådrivare och en ledare som lämnar ett stort tomrum efter sig i AIK när han nu slutar.

24. Dennis Hadzikadunic - Malmö FF
Kommentar: Malmös defensiv har varit för ihålig i år men det har inte varit Hadzikadunics fel. Snarare är han en av få MFF-spelare som i perioder kunnat leverera i ett svajigt kollektiv. Lagets bäste spelare sett över hela säsongen (Zeidan spelade ju med Sirius under första delen av året).

ANNONS

23. Simon Olsson - Elfsborg
Kommentar: Spelade bara halva säsongen innan han såldes till Heerenveen och han var en del av Elfsborg när laget hade det som tuffast. Men den bollskicklige mittfältaren imponerade ändå och stod exempelvis för fyra mål och tre assist.

22. Jordan Larsson - AIK
Kommentar: Hann inte spela fler än elva allsvenska matcher men Larsson bar AIK:s offensiv på sina axlar när han var svartgul. Bidrog med tre mål, två assist och massor av kreativitet.

21. Moustafa Zeidan - Sirius/Malmö FF
Kommentar: Fyra mål och tio assist är ett starkt facit. Oerhört viktig för Sirius, som hade det svårt efter försäljningen av Zeidan, och därefter kanonbra inledningsvis i MFF. Sedan kom en dipp. Men totalt sett har den offensive 24-åringen varit riktigt bra.

20. Ibrahim Sadiq - Häcken
Kommentar: Ytterforwarden gjorde inte mycket väsen av sig under första delen av säsongen men hans höst är en av anledningarna till att Häcken vann guld. Med kvickhet, dribblingar och smarthet har han bidragit med avgörande poäng.

ANNONS

19. Oliver Berg - Kalmar FF
Kommentar: Norrmannen fortsätter att vara en av spelarna som går främst i ledet för Kalmar. Han passar perfekt in i Henrik Rydströms spelsätt och är den som ligger bakom mest i lagets offensiv. Nio mål och åtta assist imponerar.

18. Mohanad Jeahze - Hammarby
Kommentar: Vänsterbacken har haft ett struligt år i Bajen vid sidan av planen men innanför linjerna har han presterat på en hög nivå. Passar perfekt in i Marti Cifuentes fartfyllda fotboll och Jeahze är en väldigt viktig spelare för offensiven. Gjorde tre mål och åtta assist.

17. Hampus Finndell - Djurgården
Kommentar: Mittfältaren har verkligen utvecklat sin offensiv. Han har blivit en spelare som tar sig in i boxen och hotar där på ett annat sätt än tidigare. Bara 22 år och lär vara attraktiv på marknaden.

16. Carlos Moros Gracia - Mjällby

ANNONS
Kommentar: Spanjoren har varit ledaren i Mjällbys backlinje, den som styrt mycket av spelet. Och framåt har den rejäle 29-åringen gjort fyra mål. Nu blir det svårt för Blekinge-laget att locka kvar Moros Gracia.

15. Hjalmar Ekdal - Djurgården
Kommentar: Isak Hien fick många rubriker tidigare i år men Ekdal har fortsatt att prestera på en väldigt hög allsvensk nivå. Alltid klok och efter Jacob Une Larssons flytt har han tagit mer och mer ansvar i mittlåset.

14. Lars Saetra - Kalmar FF
Kommentar: Sticker ut statistiskt och det råder ingen tvekan om att norrmannen har varit den som stuckit ut med i Kalmar i år tillsammans med Berg och Ricardo. Stor och stark men också skicklig med bollen. Vilken utveckling han har haft under Henrik Rydströms ledning. En av allsvenskans bästa mittbackar i år.

13. Even Hovland - Häcken

ANNONS
Kommentar: Häckens konstant och gigant. 33-åringen blev direkt en ledare i Per Mathias Högmos bygge och med rutin, smarthet och fysik har Hovland varit de stora cementblocken i muren som han och Johan Hammar skapat. Dessutom har norrmannen varit ett offensivt hot (fyra mål) och varit väldigt bra i passningsspelet.

12. Rasmus Schüller - Djurgården
Kommentar: Djurgården är inte laget som har de stora spetsspelarna. Man är främst en lagmaskin och defensive mittfältaren Schüller är kanske spelaren som bidrar mest till den. Oerhört smart, lojal och nyttig spelare. Dock har 31-åringen varit som allra bäst i Europa-matcherna i år.

11. Isak Hien - Djurgården
Kommentar: Det stora blårandiga utropstecknet den här säsongen, med tanke på hans cv inför säsongen. Hien var en gigant med sin snabbhet och styrka, såldes till Serie A och blev en landslagsman. 23-åringens potential är stor, väldigt stor.

ANNONS

10. Marcus Berg - IFK Göteborg
Kommentar: Utan 36-åringen lär Blåvitt ha fått slåss i botten i år. Kroppen är sliten och påverkar Berg men han har ändå varit enormt viktig. Lagets ledare och den som tack vare fotbollshjärna och hårt jobb höjer andra. Dessutom 13 mål och sex assist. Men få poäng i de stora matcherna, mot topplag.

9. Simon Gustafson - Häcken
Kommentar: Ja, Häckens mittfält var riktigt bra redan när Gustav Berggren kompletterade Mikkel Rygaard och Samuel Gustafson. Men efter Simons återkomst från Eredivisie lyfte laget ytterligare en nivå. En hel säsong hade gett honom en ännu bättre placering på den här listan. Bidrar med en individuell spets som alla lag i serien skriker efter. Otrolig spelfördelare som landade på fem assist.

8. Magnus Eriksson - Djurgården
Kommentar: Startade säsongen trögt men totalt har han gjort ännu en väldigt fin säsong. Tre mål och nio assist, lagets store ledare och en skicklighet/ett lugn med bollen som få andra i den här serien har. Har en fin fot och härligt spelsinne.

ANNONS

7. Arnor Sigurdsson - IFK Norrköping
Kommentar: Egentligen seriens bäste spelare men är inte vår etta, på grund av att han bara var en del av Peking från sommaren och framåt. Totalt dominant i många matcher. En fysiskt stark tekniker med genombrottsförmåga som var viktig när IFK säkrade nytt kontrakt. Sex mål och fyra assist på elva matcher är vasst.

6. Nahir Besara - Hammarby
Kommentar: Handplockades av nye tränaren Marti Cifuentes och herregud vilken succé det blev. Elva mål och elva assist gav honom äntligen det riktigt stora allsvenska erkännandet, det han förtjänade redan i Örebro 2017 men då inte fick fullt ut. Smart spelare som är skicklig på att ta sig in i farliga ytor i sista tredjedelen och därefter leverera.

5. Marcus Antonsson - IFK Värnamo
Kommentar: 20 mål i en nykomling. Vad mer behöver sägas? Forwarden sköt kvar Värnamo i allsvenskan och en större MVP för ett lag är svår att peka ut i år. Otrolig säsong!

ANNONS

4. Darijan Bojanic - Hammarby
Kommentar: Det är härligt att se Bojanic spela fotboll. Mittfältaren är utan tvekan en av seriens mest kloka och skickliga spelare. Någon kanske tycker att fyra mål och sex assist är för svagt, men nja, sett till rollen han har - och vad vore Bajen utan 27-åringen? Bidrar med extremt mycket i Marti Cifuentes framåtlutade fotboll och tillsammans med Nahir Besara har Bojanic varit lagets nav. Hög klass på att slå ut motståndares lagdelar, något som har banat väg för Besara och andra offensiva spelare.

3. Alexander Jeremejeff - Häcken
Kommentar: Det rullade inte på i lika hög fart under slutet av säsongen, men 22 mål är så klart ett otroligt facit. Jeremejeff är en vass avslutare men också en forward som ständigt är jobbig att hålla koll på som motståndare. Fysiskt stark, en viktig uppspelspunkt och samtidigt rörlig och teknisk. 29-åringen har det mesta på allsvensk nivå.

ANNONS

2. Mikkel Rygaard - Häcken
Kommentar: Allsvenskans tekniker nummer ett. ”Danmarks bäste inomhusspelare”, sa landsmannen Anders Christiansen till Fotbollskanalen inför säsongen. Det är lätt att förstå varför. Rygaard spelar med en sådan finess och har en så otroligt vass vänsterfot att det är sjukt sett ur ett allsvenskt perspektiv. 31-åringen är solklart seriens bästa nyförvärv i år och han är bara små detaljer ifrån förstaplatsen på den här listan. Elva mål och fyra assist, och med några poäng till mot topplag hade det varit svårt att hålla honom bakom Samuel Gustafson. Vass på att spela sig ur hög press och flera av hans genomskärare, mellan ytterback och mittback, har hållit hög klass.

1. Samuel Gustafson - Häcken
Kommentar: Barnsligt bra. Ingen har glidit runt på de allsvenska planerna med samma lugn som Gustafson i år. Smart, tekniskt skicklig och en motor som tillsammans med Rygaard och brodern Simon skapat ett mittfält som körde över motstånd på motstånd. Häcken var som bäst när allt stod på spel mot slutet av säsongen och man var det tack vare att man spelade "Häcken-fotboll". Man vågade. Och Samuel Gustafson var kaptenen och spelaren som frontade allt.

ANNONS

LÄS OCKSÅ: Allsvenskans bästa spelare 2022 - plats 50-26

Publicerad 2022-11-08 kl 10:15

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto