POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Lundh tippar Allsvenskan - AIK, Helsingborg, Häcken och Syrianska

På söndag är det allsvensk premiär.
Fram till dess tippar fotbollskanalens krönikör Olof Lundh hur serien slutar.
Dags för AIK, Helsingborg, Häcken och Syrianska.

AIK

Vad kommer att göra fansen glada? 
Måste ha varit att man under försäsongen förlängde kontraktet med Robin Quaison efter succén i Europa League och i Thailand med landslaget – även om man fick höja hans lön från de cirka 18 000 han hade i månaden.  För den unge mittfältaren kommer att fortsätta att växa under säsongen som kommer.

Vad kommer att göra fansen besvikna? 
Att talet om fyra landslagsmittbackar inte visade sig få den sportsliga effekten på planen.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Robin Quaison, Ibrahim Moro, Niklas Backman och ”Alex” Milosevic om mittbacken hittar tillbaka till formen. Om Nabil Bahoui klarar klivet upp till en allsvensk toppklubb kommer fler än Erik Hamrén upptäcka hur vass han är.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar? 
Hänger på om klubben säljer något och hur anfallarna presterar. Är osäker på hur Henok Goitom står sig och vem som egentligen ska göra målen för AIK. Kan vara läge att förstärka där.

Hur säkert sitter tränaren? 
I AIK sitter inte tränarna säkert eftersom förväntningarna och kraven både internt och externt är höga. Andreas Alm har köpt sig extra tid genom att verkligen veta vad det innebär att leda klubben och säga rätt saker och på rätt sätt. Samtidigt är trycket stort och om AIK haltar så kommer man agera vilket åtta tränare på tio år vittnar om.

Hur går det för laget?
Efter att AIK floppade i Svenska cupen och missade tåget mot Europa så blir allsvenskan än viktigare för klubben som satsat allt hårdare de senaste åren. Kostnaderna följer snabbt med uppåt och även om flytten till Friends Arena ger stålar och en möjlighet till ytterligare intäkter så är trycket att hänga med i toppen där från start. AIK har alla förutsättningar att klara av det och en fördel med inget Europa-spel är att man slipper tvåfrontskrig. Samtidigt är det en del frågor kring lagbygget och det Daniel Majstorovic visat upp hittills är långt ifrån toppklass och han är en stark spelare och ledare som är svårpetad och även kvaliteten i anfallet går att ifrågasätta. Naturligtvis är man med i toppen men det är trångt där och givetvis utmanar AIK om medaljerna men det blir bara en 4:e plats.

Helsingborg

Vad kommer att göra fansen glada? 

Att Thomas Sörum flyttade hem…tyvärr blev norrmanen med tiden impopulär och HIF-publiken kan vara stenhård, minns när Kalle Stridh inte klarade av att spela på Olympia och bara var med på bortaplan. Hoppet står till Robin Simovic och David Accam ska frälsa fansen.

Vad kommer att göra fansen besvikna? 
Efter en rad titlar, ständiga stormatcher och spel i Europa så riskerar 2013 bli ett mellanår och det skapar ingen Maranata-stämning.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Blir det något för May Mahlangu? Eller Walid Atta? Eller Pär Hansson, David Accam, Jere Uronen, Loret Sadiku och  korttidskontrakterade Alejandro Bedoya? Även om  HIF sålt mycket till utlandet på senare år så är det inte tomt på alternativ, men det hänger på prestationerna.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar? 
Frågan är snarare: finns det några pengar? Efter att ha betalat tillbaka lånet som egentligen inte var ett lån till Helsingborgs kommun och ökat på kostnaderna för truppen så har Jesper Jansson ingen kraft i plånboken om inte någon rik gubbe kommer in och vill vara med. Annars kan man undra om anfallet där oprövade duon Simovic och Accam kompletteras av spelbegåvade men tunge Alvaro Santos. Sedan är det ont om alternativ på kanterna, både bakåt och framåt.

Hur säkert sitter tränaren? 
Inköpte Roar Hansen har tecknat långt kontrakt: tre plus två år, och måste ju få tid på sig att stöpa om HIF-spelet och sätta sin prägel på klubben, oavsett om resultaten dröjer. Allt annat vore både obegåvat och dyrt.

Hur går det för laget?
Sett till omsättningen av både spelare och tränare de senaste åren (i fjol var Conny Karlsson, Reine Almqvist, Per-Ola Ljung, Åge Hareide och Stefan Schwarz alla inblandade på ledarsidan) så är det oerhört starkt att HIF var med i Europa Leagues gruppspel, hängde med något så där i allsvenskan och är kvar i cupen, där man kan nå Europa igen. Frågan är dock om det inte blir för mycket av det goda nu när Hansen och Kalle Björklund kommer in med Erik Edman på ett hörn och ska styra om och då det finns en del spelare som hellre hade velat vara i väg (Mahlangu, Bedoya, Bouaouzan och Atta) och dessutom har man en del både nya (Robin Simovic) och nygamla (Peter Larsson) spelare. I sina bästa stunder är HIF en elva som kan utmana alla andra i Sverige, men det är inte 2013 som man kommer att skörda efter Hansens revolution utan längre fram, och i år blir det en 6:e plats.

Häcken

Vad kommer att göra fansen glada?

Att Moestafa El Kabir inte bara gör mål utan även ser till att lyfta klubbens profil i medierna. Holländaren ber inte om ursäkt och det är något Häcken har nytta av.

Vad kommer att göra fansen besvikna? 
Kan inte komma på något. Skulle vara att Kim Källström inte signalerar klart och tydligt att det är Hisingens gäng som gäller efter utlandet.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Häcken har på senare år levererat spelare till utländska ligor både via svenska klubbar (Daniel Larsson och Mathias Ranégie) och direkt (John Chibuike och Waris Majeed). El Kabir, Arkivou, en frisk Lewicki, Nasiru Mohammed och tvillingarna Gustafsson är bara några för scouterna att hålla koll på, men Häcken behöver inte sälja.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar? 
Kanske en mittback med kvalitet? När klubben har chans på både spel i Europa och allsvensk toppstrid kan men behöva vässa manskapet och konkurrensen – och man har pengar att göra det.

Hur säkert sitter tränaren? 
Hur lustig är påvens hatt? Peter Gerhardsson tecknade till slut nytt kontrakt och i dagsläget – det är en färskvara, naturligtvis - handlar det mer om vad tränaren vill än vad klubben vill. Har under fyra år varit med och lyft klubben sportsligt och samtidigt sett till att förädla spelare nog för att man har kunnat förstärka Gothia Cup-kapitalet. Tränaren är ovärderlig för Häcken.

Hur går det för laget?
Det är lätt för andra klubbar att peka på Gothia Cup och säga att med de miljonerna är det ingen konst att få ihop ett slagkraftigt lag trots liten publik och mindre sponsorintäkter. Inte kan vara felaktigare, för många klubbar har visat att pengar inte bygger något lag. Ruggigt imponerad av jobbet som Dennis Andersson, Sonny Karlsson och Peter Gerhardsson gjort. Inte bara att man etablerat klubben i allsvenskan utan man har lagt den på en hög höjd i tabellen och samtidigt som man tagit fram landslagsmän och sålt dem utan att värva stora namn. Skickligt har man istället fyndat och sedan lyft spelarnas karriärer och bara se på utväxlingen för Bjurström, Ranégie, Ericsson, Makondele och så vidare. Även om man återigen har sålt av så har man adderat och det ser ut att vara klockrena val: Fredrik Björck, Moestafa El Kabir, Reuben Ayarna och dessutom en hel del talanger. Sett till hungern i föreningen och sett till Gerhardssons säkra sätt att bygga laget så blir det till att bryta ännu mer ny mark när man hamnar på 1:a plats.

Syrianska

Vad kommer att göra fansen glada? 

Vilka fans? Nej, det var hårt, men det är klart att det låga publiksnittet (2 453) gör att man undrar. Sharbel Touma är kvar och det är en offensiv kraft som man är helt beroende av.

Vad kommer att göra fansen besvikna? 
Ännu en säsong med bottenkamp och ännu har man inte fått till värvningar av kvalitet för att ersätta framför allt Johan Arneng.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Kan inte se någon.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar? 
Alla lagdelar behöver hjälp. De hade behövt leta redan nu för att klubben har tappat ett gäng spelare inför säsongen men verkligheten för Syrianskas ledning är att man måste leta efter ”skadat gods” som blir över. De hade behövt ta in spelare till på tisdag när fönstret stänger och i sommar är det likadant.

Hur säkert sitter tränaren? 
Özkan Melkemichel går nu utbildningen som ger honom licens som tränare och det är han som styr i klubben, och sett till vad han kostar Syrianska och vad han gör så sitter han rätt säkert. Helt säkert går det inte att sitta i en klubb där det lätt stormar om resultaten inte kommer. Melkemichel är kunnig och har hjälpt klubben att hänga kvar, men det är fascinerande att ingen klubb mer än Boden jagat honom. Varför är han inte hetare?

Hur går det för laget?
Kvalseger mot Ängelholm som allsvensk nykomling 2011 och i fjol bärgade man en 13:e plats efter en skakande stabilitet. Det senare var i det närmaste värt bragdguldet sett till att man knappt fick ihop en trupp till den allsvenska premiären. Likadant är det i år och det är ett tunt manskap som ska köra gulrött under året och även om ledningen jagar förstärkningar så går det inte att övertyga mig om att man ska klara av ett liknande Houdini-trick ännu en gång. Det handlar om att kriga i botten och för att överleva och den starkaste lagdelen sitter på bänken i form av Özkan Melkemichel och det gör att man inte kan med säkerhet placera laget längst ner vilket vore rimligt. Tror det blir en lång Golgata-vandring för Syrianska men att man till slut landar på en 14:e plats och får kvala för existensen.

Publicerad 2013-03-31 kl 10:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå