Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Lundh tippar allsvenskan – Elfsborg, Göteborg, Gefle och Hammarby

11å

På lördag är det allsvensk premiär. Fram till dess tippar fotbollskanalens krönikör Olof Lundh hur allsvenskan slutar. Här är tipsen för Elfsborg, IFK Göteborg Gefle och Hammarby

Gefle

Vad kommer att göra fansen glada?
Inte särskilt mycket, tyvärr. Verkligheten har hunnit i kapp klubben.

Vad kommer att göra fansen besvikna?
Att Hasse Berggren inte kommer upp i tvåsiffrigt.

Vilken spelare är intressant för proffsklubbarna?
Egentligen ingen direkt, även om Amadou Jawo är värd en omväg och kanske kan Jonas Lantto ta ett kliv.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
Nya spelare i allmänhet, backar i synnerhet.

Hur säkert sitter tränaren?
Gefle är ingen förening som agerar ogenomtänkt eller hastigt. Sportchefen Per Olsson har lämnat över till Urban Hammar och det är garanterat på lång sikt oavsett vad tabellen visar eller hur det går i matcherna.

ANNONS

Hur går det för laget?
Under några år har Gefle trotsat naturlagarna genom att hänga kvar i allsvenskan på en försiktig budget men efterhand har en del av stöttespelarna antingen flyttat till andra klubbar eller slutat spela fotboll (Oremo, Hedlund, Wikström). Inte helt lätt att hitta nya spelare med samma kvalitet, vilket Per Olsson garanterat märkt. Försvaret är inte alls lika ramstarkt som det varit tidigare år och spetsen med Hasse Berggren känns trubbig. Det blir ett jobbigt år kring Strömvallen och det respass efter en 15:e plats .

Hammarby

Vad kommer att göra fansen glada? Simon Helg kommer att visa att Bajens satsning på att fostra talanger i farmarklubben är ett smart sätt att jobba.

Vad kommer att göra fansen besvikna?
Mycket. Resultaten kommer inte att bli vad man väntat sig och en ekonomisk pressad klubb kan tvingas sälja och då blir ersättningarna därefter. Vinterns stökighet i Bajen kan vara en försmak av vad som väntar.

Vilken spelare är intressant för proffsklubbarna?
Charlie Davies och Lolo Chanko har inget emot att byta spel Söderstadion mot spel i en bättre liga och de har kvaliteter som kan göra det aktuellt.

ANNONS

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
Främst offensiva spelare och med tanke på att vd:n Michael Andersson utlovat det före säsongspremiären så ligger man back från start.

Hur säkert sitter tränaren?
Inte alls säkert. Tony Gustavsson är under stark press och med en rätt tunn trupp kan det bli än värre. Med tanke på att Bajen stöpt om arbetssättet och gått från att dela ansvar mellan sporten och ledning till att bara vd:n har makten så är inte stämningen på topp i klubben.

Hur går det för laget?
En del Bajen-fans känner igen vibbarna från 2001 då ett pressat Bajen tog SM-guld. Fast skillnaden är att då fanns en större stomme och en rätt skarp förstaelva. Något Hammarby saknar i dag och man är tvingad att spela in en del nya spelare och dessutom är man försvagad i frontlinjerna. Under det senaste året har man tappat väldigt mycket klass (Eguren, P Andersson, Paulinho, Zengin) och ingen ersättare är ens nära dem. Räkna med ett jobbigt år i Bajen-land och det blir en 12:e plats .

Elfsborg

Vad kommer att göra fansen glada?

ANNONS
Värvningen av Martin Ericsson. Som skapad för Haglunds Elfsborgs-bygge.

Vad kommer att göra fansen besvikna?
Att det blir guldfest några mil västerut, hos värsta rivalen.

Vilken spelare är intressant för proffsklubbarna?
Anders Svensson är sugen, Stefan Ishizaki är sugen. U21-lirarna Bajrami, Kurbegovic och Avdic är inte heller nödbedda. En del av dem kan dra om spelet lyfter och håller sig på en hög nivå.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
Elfsborg hade inte råd att behålla Lasse Nilsson, och av olika anledningar är Fredrik Berglund och Joakim Sjöhage uthyrda. En anfallare till hade inte varit fel om inte nye Joel Johansson kliver fram något grymt. Sedan måste det finnas beredskap om spelare försvinner.

Hur säkert sitter tränaren?
Frågan är den omvända: hur säkert är det att Magnus Haglund stannar i Elfsborg. Det blev inget med Ålborg men om resultaten kommer är han attraktiv på den nordiska marknaden och förr eller senare lockar stålarna och en ny liga.

Hur går det för laget? Elfsborg är givetvis en av de tunga favoriterna att ta hem guldet. En stabil bas som gett guld, brons och stora silver de tre senaste åren har nu kryddats med offensive mittfältaren/släpande anfallaren Martin Ericsson. Lägg till att U21-talangerna fått mer rutin och skärpa, Elfsborg kommer att vinna mycket i år och gärna med uddamålet. Men det går inte att bortse från att Johan Wiland, Andreas Augustsson, Lasse Nilsson och Fredrik Berglund försvunnit även om Ante Covic är en bra värvning. Är skeptisk till lagets anfallsbesättning och Keene och Avdic har mycket att visa i den gula tröjan. Det kommer att bli kamp ända in i slutet men det slutar med stora silver och en ny 2:a plats

ANNONS
.

IFK Göteborg

Vad kommer att göra fansen glada? Ny arena. Guldläge. Ett batteri av Sveriges mest spännande spelare. Ett starkt lagbygge. Ett grymt recept på pytt-i-panna. Take your pick.

Vad kommer att göra fansen besvikna?
Möjligen att IFK med sitt nystöpta 4-1-4-1 inte blir lika offensivt och att Sture Allén fick 50 papp för att hitta på Gamla Ullevi.

Vilken spelare är intressant för proffsklubbarna?
Scouter och agenter är som flugor kring en sockerbit när det gäller IFK Göteborg. Med en radda A-landslagsmän och U21-landslagsmän samt några av de största talangerna i svensk fotboll är det inte konstigt. Det är inte frågan om vem som flyttar – utan om vem som drar först.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
Beror på hur många av spelarna som IFK och Håkan Mild släpper och vad som finns i skafferiet i form av talanger. Känns som att Kalle Svensson är inköpt i förväg om Bjärsmyr eller Sigurdsson drar, men annars kan det behövas tätas om det säljs.

Hur säkert sitter tränaren?
Stefan Rehn och Jonas Olsson sitter som fastmurade på Kamratgården. Ett SM-guld, ett cupguld, lilla silver och ett cupsilver på två säsonger är rätt starkt och inget talar för att Blåvitt inte är med i toppen i år igen.

ANNONS

Hur går det för laget?
Tungt ansvar vilar på Robin Söder, 18, som är den som ska axla anfallsrollen i Blåvitts nystöpta system. Klarar han det? Han har många förutsättningar att göra det, men om det inte blir så finns andra alternativ. Visst är Niclas Alexandersson ett avbräck men Blåvitt har en tillräcklig arsenal för att ersätta honom. Målvakt och backlinje är kanske bäst i allsvenskan. Mittfältet är inte långt därefter. Lägg till att laget är grymt samspelt efter att Rehn och Olsson jobbat med nästan samma gubbar ett par år. Även om det blir en jämn toppstrid så blir det guldpytt på Kamratgården i höst efter en 1:a plats för IFK Göteborg.

Publicerad 2009-04-03 kl 17:23

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto