Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

MFF-basen om smällen: ''Vi måste fortsätta ta risker''

Malmö lider av kris. Men trots 30 miljoner back är MFF:s ordförande beredd att fortsätta att ta risker.
- Vi måste för att få fajtas med de stora, säger Håkan Jeppsson.

Malmö spådde en ekonomisk förlust på tio miljoner – den blev mångdubbelt större.
I förmiddags stod det klart att förlusten för förra året når upp i 30 miljoner. 30 000 000! Svenska mästarna och tillika landets ledande varumärke inom fotbollen har drabbats av en rekordstor ekonomisk motgång.
Situationen skruvas upp ytterligare genom att vd Pelle Svensson samtidigt valde att avgå, dels på grund av det ekonomiska resultatet – men även på grund av sviktande hälsa.

- Jag förstår att många vill göra Pelle till syndabock. Han har ju inte räckt till men det är ändå inte riktigt så enkelt att det här är en enda persons fel, säger Malmös ordförande Håkan Jeppsson till FotbollDirekt.se som ändå lider med Svensson:

- Han har ändå lagt ner en otrolig arbetsinsats och det är tråkigt det här med hans hälsa.

Malmös situation är omskakande och ännu ett uppvaknande för fotbolls-Sverige som de senaste veckorna fått se Elfsborg göra en i raden av storaffärer i tiomiljonersklassen.
MFF:s ordförande är medveten om de allvarliga signaler den rekordstora förlusten sänder ut till klubbens partners och övriga fotbolls-Sverige.

- Det är klart att det inte är bra. Vi får ju verkligen inte fortsätta att förlora så här stora pengar framöver. Men det är ändå inget nytt i fotbollsvärlden. Titta på några av världens största klubbar som United, Barcelona och Real Madrid. De har också problem – och det säger väl egentligen allt.

- Men vi måste fortsätta att ta risker. Vi måste för att få fajtas med de stora. Det är ett svårt steg att ta men vi måste våga fortsätta att ta sådana steg som vi har gjort. Och det är ändå inte riktigt så stor skillnad som man skulle kunna tro på att göra ett stort minus som vi nu har gjort, kontra ett litet plus.

Hur viktigt är det för dig med ett nollresultat för 2011?
- Det är ju viktigt. Viktigt för vår moral, vår trovärdighet. Men jag vill betona att vi fortsatt sitter på stora resurser med omkring 80-90 miljoner kronor i eget kapital - så har en fortsatt stor trygghet i klubben.

Malmös ledning kommer annars att agera omedelbart för att hitta det systemfel som så uppenbart uppstått och fått kostnaderna att skena så väldigt. Men inte bara det; en ännu kraftfullare satsning mot sponsorer och publik är också på gång.

- 2009 hade vi 14 500 åskådare i snitt, trots en dålig placering. När vi vann guld hade vi bara marginellt mer (15 100). Kan vi höja vårt snitt med ungefär 2 000 åskådare så skulle det göra en oerhörd skillnad. Men inte bara det – vi måste också dryga ut våra företagsintäkter.

Kritiken är nu hård mot Malmö. En bland många är Fotbollskanalens chefredaktör Olof Lundh som ser er som ett fall för TV3:s Lyxfällan. Hur skadat är egentligen ert anseende?

- Jag förstår att det låter så här. Klart att det har skadats. Jag förstår att det är tacksamt att skriva om oss nu men det är ju å andra sidan ert jobb.

Men känner du att ni blir beroende av spelarförsäljningar nu under säsongens gång för att bromsa utförsbacken. Behöver ni den hjälpen?

- Det är inte vår bedömning. Då hade vi redan aktiverat sådana planer. Vi har som sagt 80-90 miljoner i eget kapital och har spelare för att vinna framgångar, inte för att i första hand sälja av och tjäna pengar på.

Publicerad 2011-01-28 kl 16:21
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons