Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

MFF bäst i Sverige på talangexporter: "En frukt av att vi har en väldigt bra utbildningsmiljö"

Allsvenskan

En rapport från CIES Football Observatory visar vilka klubbar som utbildat flest spelare som nu spelar i de 31 högsta ligorna i Europa.
MFF är på 38:e plats - bäst i Sverige och näst bäst i Norden.

Foto: Bildbyrån

Under måndagen släppte den schweiziska researchgruppen CIES Football Observatory sin årliga lista på de mest produktiva utbildningsklubbarna. Med utbildningsklubb syftar man på en klubb som en spelare tillhört i minst tre säsonger mellan 15 och 21 års ålder.

Toppar listan gör Ajax, som har hela 77 spelare i de 31 högsta divisionerna i Europa. På listan följer Dynamo Kiev, Partizan, Dinamo Zagreb och Röda Stjärnan. Bland topp fem-ligorna är det Real Madrid, Lyon och Barcelona som toppar.

Första svenska lag på listan är Malmö FF. Skåningarna har 31 spelare som utbildats i klubben som finns runtom i de högsta ligorna i Europa, varav 12 har exporterats de senaste året. Med 31 spelare är MFF på 38:e plats.

ANNONS

Det här är en frukt av att vi har en väldigt bra utbildningsmiljö för våra ungdomsspelare, med duktiga tränare och en genomarbetad utbildningsplan. Vår primära uppgift kommer alltid vara att producera spelare till Malmö FF:s A-trupp men den här listan vittnar också om att vi utbildar spelare som håller hög internationell nivå i olika europeiska ligor, säger Per Ågren, sportchef ungdom i MFF, till klubbens hemsida.

Malmö är näst bäst i Norden bakom HJK Helsingfors som med 39 spelare är 21:a på listan.

Om man tittar på statistiken för antalet minuter i årets allsvenska som spelats av spelare fostrade i klubben, så toppar Kalmar FF listan. 29,29 procent av speltiden i år representerats av egenutbildade spelare. Tvåa på listan är AIK med 28,70 procent, före Elfsborg med 25,93 procent.

Längst ner i statistiken finns Hammarby med 0,89 procent och Djurgården med 1,82 procent.

ANNONS
Publicerad 2018-10-30 kl 21:50

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto