Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

MFF och AIK: ''Ett måste med färre lag''

Allsvenskans spelare vill med förkrossande majoritet behålla nuvarande 16 lagsserie. Fel, svarar storklubbarna Malmö FF och AIK.

- Många spelare är nog inte tillräckligt insatta. Om visionen är att vi ska bli Nordens bästa liga så måste det bli färre lag, säger AIK:s Jens Andersson.

16, 14, 12 eller 10 allsvenska lag? Frågan splittrar den svenska fotbollseliten. Över 70 procent av knappt 100-talet allsvenska spelare vill i en nygjord enkät behålla nuvarande 16 lag i vår högsta serie.
Från klubblagshåll låter det däremot annorlunda.
Storklubbar som Malmö FF och AIK går emot spelarna och tror tvärtom att färre lag är enda vägen att gå om allsvenskan ska kunna närma sig Europa.

- Vill vi spetsa till allsvenskan så måste det spelas fler kvalitativa matcher, säger Malmö FF:s sportchef Per Ågren till FotbollDirekt.se.
- En mindre allsvenska är ett måste för att få upp kvalitén. Vi har ju tappat med nuvarande upplägg; så ska vi vinna tillbaka spets så måste något hända. Färre lag kommer att höja nivån.

Överraskas du av att så många spelare inte vill ha någon förändring?

- Nej, jag gör nog inte det. Men det är rätt kul att se att så många som 70 procent inte vill ha någon förändring när vi vill komma närmare Europa.

AIK:s sportchef Jens Andersson håller med och är skeptisk till många av allsvenska spelarnas omdöme i frågan:

- Många spelare är nog inte tillräckligt insatta. Om visionen är att vi ska bli Nordens bästa liga så måste det bli färre lag, säger Andersson till FotbollDirekt.se.
- Det här är en fråga för klubbledningar, mer än för spelarna.

- De allra flesta spelare koncentrerar sig på att spela fotboll, sådana här frågor tror jag inte är så viktiga för många. Det gäller att lyfta blicken om vi ska närma oss Europa.

Men alla klubbar tror inte att en förändring är ett måste. Storklubbs- kontra småklubbsperspektiv delar av.
Fjolårets sensation Mjällby går emot Malmö och AIK och tror mer på spelarnas omdöme.

- Vi vill behålla 16 lag i allsvenskan. Vi tror att Sverige skulle kunna bli Nordens bästa liga även med 16 lag, utan att banta ner serien, säger Mjällbys ordförande Jörgen Martinsson.
- Det betyder att fler spelare får chansen vilket är viktigt. Ju fler lag det blir desto fler spelare kommer att spela, vilket givetvis gynnar talanger.

- Det är väl Malmö, AIK, Göteborg, Helsingborg och Djurgården som vill det. Det handlar om att dom vill vara värre lag som delar på kakan helt enkelt. Det ger ju dessa klubbar mer pengar.

Handlar det om att man helt enkelt pratar i egen sak? Vad skulle det betyda med färre lag i allsvenskan för er del?
- Nu kom vi sexa förra året så jag är inte orolig (haha). Men visst, på lång sikt skulle det säkert försvåra läget för oss.

Publicerad 2011-03-31 kl 22:02
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons