Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

MFF om dåliga säsongsstarten: ”Finns ingen gång som ett resultat inte påverkar hur man funderar”

MALMÖ. Malmö FF har inlett allsvenskan med bland annat storförlust mot Djurgården och bara en vinst. Det har skapat frågetecken kring MFF:s allt tunnare trupp.
-  Jag tycker ändå vi har gått rätt väg och tittar man på det laget som ställde upp mot Djurgården så är det bara etablerade spelare som startar, säger Daniel Andersson. 

Ett diskussionsämne de senaste dagarna har varit kring Malmö FF:s truppbredd. Förra året hade laget 19 stycken etablerade utespelare. I vintras togs beslutet att gå ner till 16 eller 17 etablerade och fylla ut med spelare på lärlingskontrakt. I dagsläget är MFF nere på 17 stycken, men då är bänkade Bonke Innocent och långtidsskadade Andreas Vindheim två av dem. 

Inledningen på säsongen har dock svag och truppalternativen få. Fem poäng efter fyra matcher och en 3-0-förlust mot Djurgården senast, där fem spelare var borta med skador och sjukdomar plus att Lasse Nielsen gick ut med en lårkaka. Påverkar då säsongsstarten hur Malmö FF tänker? Ja, enligt vd:n Niclas Carlnén.

ANNONS

- Det finns ingen gång som ett resultat inte påverkar hur man funderar. Om man har tagit rätt beslut, om man har tänkt på allting i besluten. Det gör detta också. Det vi har råkat ut för nu (skador och sjukdomar) i förhållande med att vi hade högst tillgänglighet med spelare, alltså minst skador i fjol, är inte ett rimligt förhållande. Jag tycker fortfarande att vi har gjort rätt. Ska man ta höjd för alla eventualiteter så blir det väldigt, väldigt dyrt, säger Carlnén till Fotbollskanalen. 

Det finns många olika orsaker till MFF:s spelarfrånvaro. Arnor Traustason har både haft en lårskada och ett genomtramp. Rasmus Bengtsson fick en kollapsad lunga. Fouad Bachirou har en handfraktur och en lårskada. Vindheim har en knäskada och ersattes av lånespelaren Isak Ssewankambo. 

Dessutom kom en bristning på Pavle Vagic, och sjukdomar på Eric Larsson, Samuel Adrian, och Oscar Lewicki. Till detta har ett par skador inte påverkat tävlingsmatcherna, som en handskada på Fredrik Andersson och en lårskada på Egzon Binaku.

ANNONS

Sportchefen Daniel Andersson fyller i: 

- Vi var väldigt, väldigt stabila de första träningsmatcherna, cupmatcherna, och (allsvenska premiären) mot Elfsborg. Sedan har vi tyvärr behövt göra för många skiftningar i startelvan och har inte kunnat hålla den nivån. 

- Man kan alltid leta fel. Jag tycker ändå vi har gått rätt väg och tittar man på det laget som ställde upp mot Djurgården så är det bara etablerade spelare som startar. Det får inte bli överdrivet mot andra hållet. Det är inte så att vi sitter med elva etablerade spelare. Vi tycker vi har bra täckning på alla positioner med etablerade spelare, samtidigt som det ska vara möjligt för de unga spelarna att vara närmare. Vi tycker att vi gjorde rätt. Sedan så är det alltid lätt att peka när det går dåligt, att vi skulle ha haft fyra-fem stjärnor till som skulle ha suttit och varit redo. 

ANNONS

Kan man ta ner det här beslutet kring truppstorleken till tre delar: att få lärlingarna närmare speltid, att ni hade kontroll på skadorna förra året, och att ni valde att lägga ännu mer pengar på spets?
- Så skulle man kunna säga, men vi hade efter Champions League och de satsningarna en ganska dyr trupp. 

- De spelarna vi har ska ha en jäkla spets och samtidigt har vi väldigt bra ungdomar. De måste vara nära. Nu hade vi två fina inhopp senast (Samuel Adrian och Felix Konstandeliasz) vilket är kul att se. De här spelarna ska till slut kunna bli etablerade spelare. Mattias Svanberg känns som en av de etablerade, men det hade han kanske inte varit om vi hade någon stjärna till. 

Även Carlnén har liknande tankar. 

- Det är en strategi som vi väljer. Den diskuterar jag och Danne väldigt mycket, men där är också styrelsen direkt inblandad. Vi tar ett beslut om var vi vill befinna oss och hur vi vill strukturera oss. Samtidigt gör vi det för att vi ser att vi har väldigt duktiga ungdomar, och att ungdomsverksamheten blir spetsigare och spetsigare. Att de unga spelarna som kommer upp faktiskt kan vara med och bidra och vara avgörande. Det är inte att vi har färre spelare som kan spela utan det är färre etablerade.

ANNONS

Än så länge är inhoppen mot Djurgården av Adrian och Konstandeliasz de enda gångerna som lärlingarna (även inkluderat Mathias Nilsson, Hugo Andersson, Laorent Shabani, och Pavle Vagic) har använts i tävlingsmatcher 2018. Hade då MFF hoppats på mer? 

- Vår erfarenhet av unga spelare är att det går väldigt mycket i vågor under ett år. Det är några som kanske är i väldigt bra form och fas just nu och några andra dippar, och det där kommer att förändras. Det är den stora skillnaden mellan yngre spelare och lite äldre. Att variationen i prestationen kan vara större, säger Carlnén.

Daniel Andersson tar också upp ett problem som Malmö FF har haft tidigare år: att stjärnspelare inte erbjudits tillräckligt mycket speltid. Under 2017 hamnade exempelvis Magnus Wolff Eikrem, Tobias Sana, och Svanberg utanför matchtrupperna vid olika tillfällen. Det vill MFF komma längre ifrån i år. 

ANNONS

- Nu sitter vi ett läge där vi har många skador, men sedan blir det ett läge där alla är friska och då får du ett annat problem där det blir en missnöjd spelare. 

- (Tidigare år) kanske vi hade hade någon spelare för mycket. Det blev ett problem åt det hållet, där etablerade spelare kunde sitta mycket på bänken. Vi försökte hitta en mellanväg. 

Var det många diskussioner med missnöjda spelare?
- Det har fungerat rätt bra. Jag tycker vi har haft tränare som har kunnat sköta det. Vi har haft väldigt tunga namn på bänken och de är inte nöjda med det. När du värvar en spelare så kommer spelaren hit för att man säger att man vill ha spelaren av någon anledning. 

- Etablerade spelare vill känna att tränaren vill ha en. ”Hur har ni tänkt med mig? Vad ska jag ha för roll?”. Lever man inte upp till det blir det också ett problem. 

ANNONS

Pehrsson diskuterade truppbreddsminskningen i en intervju med Fotbollskanalen i december, och var då med på beslutet. 

- Jag tror det är en extremt stor utmaning att MFF ska klara av att kvotera in unga spelare, samtidigt som man har som målsättning att vinna allsvenskan och spela i Europa varje år, sa Pehrsson då.

- Jag tror sättet att närma sig det är att göra det vi gör inför 2018. Titta på numerären, ha någon färre etablerad spelare för att de yngre spelarna ska komma närmare rent nummermässigt. Sedan så länge jag är tränare kommer jag aldrig ta ut ett lag, eller sätta in spelare, för att uppfylla det målet. Mitt mål är att vi ska vinna matcher och vinna allt vi ställer upp i, men jag är helt med och stöttar att vi ska skapa en trupp som gör att möjligheterna att nå det målet blir större.

ANNONS

Punkten kring att alltid välja bästa möjliga startelva, och inte använda spelare bara för att de är unga, håller också Daniel Andersson med om. 

- Magnus ska ta ut det bästa laget för att vinna nästa match.

Publicerad 2018-04-21 kl 07:30
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto