Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

MFF-vd:n om ekonomin, publik - och Christiansen: "Vet precis varför vi inte sålde"

11v

Malmö FF har varken köpt eller sålt någon spelare i januari. 
MFF:s vd förklarar hur det ekonomiska läget påverkar klubben idag.
- Vi tål negativa 
resultat från ett år till ett annat, säger Niclas Carlnén till Fotbollskanalen.  

ANNONS

Läget hos Malmö FF är i stort sett oförändrat sedan klubben vann SM-guld. Bästa målskytten Isaac Kiese Thelins lån tog slut och han återvände till Anderlecht för en ytterligare utlåning med destination Turkiet.  

Pandemins påverkan är stor även på Sveriges rikaste klubb och MFF kommer redovisa de slutgiltiga siffrorna för 2020 framöver. Att klubben går mot en rekordförlust verkar oundvikligt.  

Vad hade ett förlustresultat inneburit för verksamheten som läget är idag?  
- Vi försöker hålla en treårsperiod, om man kollar på intäkter och kostnader, där vi kan tåla att vi något år faktiskt gör ett minusresultat. Det här är första året på de sju som jag varit här som vi gör det. Det är klart att när vi har en historik med väldigt bra resultat de senaste åren är vi medvetna om det. Det är vad vi planerar för, att ha en satsning som är på en hög nivå där vi vet att det kan komma år med ett negativt resultat, säger vd:n Niclas Carlnén 

ANNONS

Hur påverkar siffrorna er sportsliga satsning?  
- Vi har en verksamhetsplan som sträcker sig över flera år och vi tål negativa resultat från ett år till ett annat. Vi har haft ett väldigt bra kontraktsläge mellan 2020 och 2021, och inte haft många utgående kontrakt. Då blir det inte heller så stora förändringar. Sedan sker det alltid förändringar, det vet vi ändå. Men vi har inte haft med det i planen från början, och redan innan pandemin slog till visste vi om kontraktslängden och situationen vi skulle hamna i nu ungefär. Det hänger inte i ihop i vår planering skulle jag säga. 

Ännu återstår det några dagar av transferfönstret i de stora europeiska ligorna. Men Anders Christiansen är kvar i MFF trots att klubben fick ett bud på lagkaptenen från saudiska Al-Nassr i oktober förra året. Den eftertraktade mittbacken Anel Ahmedhodzic har heller inte flyttat under januari. 

ANNONS

Har du ställt dig själv frågan varför ni inte sålde Anders Christiansen?  
- Jag vet precis varför vi inte gjorde det. Det var för att vi skulle säkra guldet och kunna gå vidare med de möjligheter som det skapar under det här året, säger Carlnén. 

Utöver det sportsliga blir MFF:s största utmaning i år att ha flexibel organisation med kraft framåt trots att stora delar av verksamheten inte är igång säger Carlnén. MFF gick i bräschen bland allsvenska klubbar förra hösten när de presenterade ett förslag där 5 500 åskådare skulle kunna besöka Eleda Stadion på ett smittsäkert sätt. 

Men regeringen med kultur- och idrottsministern Amanda Lind i spetsen drog i handbromsen kort efter att de höjt maxgränsen för sittande evenemang till 300 personer under oktober.  

ANNONS

Vad förväntar du dig att hon ska leverera till elitfotbollen under 2021?  
- Bortsett från det ekonomiska stödet hoppas jag att man skapar en väldigt tydlig plan i linje med kanske det som Folkhälsomyndigheten har kommit med i sin återrapportering, där man har riktlinjer för hur man kan öppna upp när smittspridningen avtar och vi hunnit vaccinera tillräckligt många för att det ska bli en faktor i det hela. Så att vi får en sömlös öppning på samma sätt som man nu har skapat en nedstängning med det regelverket som finns. Också att man förbereder för det redan nu, så att vi inte hamnar i den situationen i augusti när hon tillsammans med Damberg (Mikael, inrikesminister) lovande att de skulle titta på möjligheterna att öppna upp när pandemin avtog, säger Carlnén. 

ANNONS

Han fortsätter:  

- Sedan kom man med det beskedet i slutet av året samtidigt som smittspridningen ökade och därmed fick det ingen effekt. Att man är mer snabbfotad och skapar ett system som kan följa smittspridningen mycket, mycket bättre än det vi har haft. För det kommer skapa möjligheter för klubbarna och vi ser behovet av att träffa varandra. Att man inte bara gör det för oss och andra besöksverksamheter utan också gör det för samhället i stort. Sedan tänker jag att vi kanske kan vara bland de första ut eftersom vi är en idrott som har stora arenor med stora möjligheter till våra besökare, så att det fortfarande är på ett väldigt smittsäkert sätt. Det visade vi redan i höstas med exemplet med 5 500 åskådare och de restriktioner som fanns då. 

ANNONS

Finns det någon förhoppning om när ni kan börja tillämpa 5 500? 
- Jag hoppas så fort som möjligt och jag hade tyckt att det hade varit fantastiskt om vi kunde göra det lagom till seriestarten. Men det är långt ifrån vi som påverkar det. Om det blir något hack i kurvan för vaccineringen och man ser att det kanske inte går som man tänkt, då är det klart att det blir fördröjningar i det. Men min förhoppning är att vi ska ha någon publik i början av säsongen. 

MFF kämpar dock med den egna årskortsförsäljningen. Till förra säsongen såldes över 12 000 årskort. Den siffran ligger på cirka 3 500 inför 2021 enligt förra veckans uppgifter. Då har klubben erbjudit fansen en möjlighet att få pengarna tillbaka om läktarna förblir stängda.  

ANNONS

Är du rädd att man underskattar pandemins effekt på folks vanor? Eller är det bara att slå på kranen och så väller folk in när det blir tillåtet?  
- Jag tror att det finns ett sug, absolut. Men jag tror också att det finns nya möjligheter med dem som kanske inte varit på fotboll så mycket tidigare som är intresserade av att gå just för att det finns ett socialt sammanhang. Det finns också risker med dem som kanske har gått och som nu inte gör det. Vi vet att vi har ett antal besökare som är i riskgrupper. Det kanske inte så att det första man gör är att man går på fotboll, även när det öppnas upp. Då kanske man stannar kvar hemma tills man fått sin vaccinering. Jag tror att det finns båda delarna, men jag tror definitivt att suget och behovet att komma ut och göra saker tillsammans finns, säger Niclas Carlnén. 

ANNONS
Publicerad 2021-01-28 kl 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto