Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

MFF:s sportchef svarar på skadekrisen: "Inget att vända upp och ner på världen för"

Allsvenskan

0-4 mot Djurgården och en hel startelva utanför spel.
Sportchefen Andreas Georgson vill inte förändra något i Malmö FF:s upplägg - än.
- Att mitt i matchandet nu skrika ut för mycket kriskänslor - det tror jag inte gynnar någon, säger han till Fotbollskanalen.  

Foto: Bildbyrån

Malmö FF hade inte mycket att sätta emot Djurgården i går. Efter två mål i första halvlek och två efter pausen kunde publiken på Tele2 Arena jubla över varje lyckad passning när blåränderna spelade av stormötet. För första gången på tio år släppte MFF in fyra mål i en allsvensk match och befinner sig på femte plats i tabellen efter nio matcher.  

- Det är tungt så klart, det känns piss, och det är en känsla som vi MFF-are inte behövt känna så mycket det senaste decenniet. Men sådan är fotbollen, ibland kommer sådana smällar. Då gäller det att ta dem, stå kvar upp och stå tillsammans ändå. Men det är klart det känns, det är riktigt segt, säger sportchefen Andreas Georgson till Fotbollskanalen.  

ANNONS

Lasse Nielsen hann inte återhämta sig från sjukdom och Veljko Birmancevic missade matchen sedan han blivit sjuk i helgen. MFF fyllde en hel startelva med spelare som är skadade/sjuka, avstängda eller helt enkelt inte redo för 90 minuters spel.  

Längst fram startade Romain Gall, Malik Abubakari och Patriot Sejdiu - namn som är tredjeval på respektive anfallsposition i vanliga fall. Andreas Georgson tycker att alla i truppen är redo att leverera för MFF, men säger att bristen på speltid gör att samspelet reserverna emellan blir lidande på planen.  

- Det tror jag är en större grej, dels sista-minuten-ändringar i de två senaste matcherna som stör så klart. Planen som man gått igenom på träning och inför match - och sedan kommer något och ändrar den. Och sedan att det är väldigt många spelare som på en gång ska komma ihop som en elva, och den här automatiken i allt det vi gör ska börja fungera. Jag tror egentligen att det mer blir en faktor, än att det skulle vara att enskilda spelare inte är redo att spela för MFF. Det tycker jag att alla som har kommit in tidigare under året har visat att de är, säger Georgson. 

ANNONS

MFF har åkt på en eller två nya skador - oftast muskelbristningar - i varje match den senaste månaden. Under tiden har de bara vunnit en av de fyra senaste matcherna i allsvenskan. En del spelare är på väg tillbaka, men redan på söndag väntar tabelltrean Häcken på hemmaplan. Fyra dagar senare är det dags för vårens femte och sista Stockholmsbesök, till cupfinalen mot Hammarby.  

Georgson svarar på skadekrisen i truppen. 

- Den går inte att komma ifrån så klart. Vi har tror jag nästan en historiskt bred och bra trupp. Men när det är så många spelare, med många allsvenska minuter för oss, borta på en gång - då finns så klart en gräns där det kommer påverka prestationen. Det är inte så konstigt. Vi behöver få tillbaka lite spelare - samtidigt tycker jag att när vi blivit tvungna att rotera den här våren så har vi hållit en jäkligt jämn och stabil nivå i övrigt. I går var det extremt, och samtidigt lite extremt att vi dessutom då både gör några misstag och har marginaler mot oss vid något mål. Det är inte det vi behöver i en sådan match så klart.  

ANNONS

Tycker du att truppen generellt är för skadebenägen? 
- Nu är vi mitt i när många saknas för stunden, och då känner man ju verkligen så. Men för mig är det viktigt att man inte rycks med i att det är krisrubriker och katastrofläge, utan att vi likt allting behåller vår process, analyserar varje skada separat och sedan tittar man kollektivt när vårsäsongen är slut. Om det är någonting vi gjort annorlunda den här gången jämfört med tidigare säsonger då skadenivån varit lägre och prestationerna högre. Så får man se om det är något mer systematiskt vi behöver utvärdera och göra om. Men att mitt i matchandet nu skrika ut för mycket kriskänslor - det tror jag inte gynnar någon. Då får man fokusera på nästa match - nu är många spelare på väg tillbaka och det har vi sett fram emot. Analysera varje skada individuellt måste vi göra och sedan i slutet ta ett riktigt omtag och se om det är något mer systematiskt som vi behöver fundera kring.  

ANNONS

Så ni ska inte upprätta en krisplan nu för att komma till rätta med problemet? 
- Nej, nästa match är om fem dagar - det finns inga krisplaner som löser något nu. Utan det är som alltid, vi har ett väldigt erfaret och duktigt medicinskt team som kommer att jobba med spelarna för att förhoppningsvis ha så många tillgängliga som möjligt. Igen, när sådana saker händer 2022 och när något dessutom går snett - då blir det den här hetsen kring att hitta snabba lösningar och hitta syndabockar. För oss som är runt laget tror jag vår viktigaste uppgift är att sitta lite lugnt i båten med kallt huvud. Så klart, med analys och lite självkritik titta om det är något vi skulle gjort bättre, men det är ingenting att vända upp och ner på världen för. Det är inte gynnsamt i längden. 

I en intervju med Offside säger MFF-tränaren Milos Milojevic att klubben önskade lite fler och högintensiva träningar inför säsongen. Han trodde att de “kanske kunde lida lite under någon match”, men att MFF där och då inte hade skador som kunde relateras till den ökade intensiteten.  

ANNONS

- Om Malmö ska ta ett kliv till måste vi justera en del. Ska vi ha en chans att vinna matcher i Champions League måste vi vara starkare, säger Milojevic till magasinet.  

Ett gäng skador senare tänker inte Andreas Georgson att klubben ska gå ifrån det upplägget. Inte än åtminstone.  

Har det redan slagit så fel att ni kommer känner er tvungna att ändra på det? 
- Nej, det tror jag inte. Det ligger någonting i det han (Milojevic) säger. Det som är viktigt att komma ihåg är att de bästa lagen i världen är de som spelar fotboll snabbast. De som kan driva upp farten både i träning och på match väldigt mycket. Och vi tror att om vi ska utvecklas över tid behöver vi också hela tiden ha den strävan att spelarna ska klara hantera ännu mer intensitet i vardagen och vara mer robusta över tid, och den ambitionen kommer alltid finnas där. Sedan om det är det, att vi dels har som ett uttalat mål hur stor del av det som är förklaringen - det kanske är en viss del. Det är typiskt en av de sakerna man får titta på och fundera över, om vi under någon period belastat för hårt. Men det är inte min känsla nu. De gick genom hela försäsongen och hela vägen fram med väldigt lite skavanker och småskador.  

ANNONS

Georgson fortsätter:  

- Men det kan vara en liten del av förklaringen. Jag tror som sagt att det kan vara många olika, det finns alltid ett visst element av slump i varje skada och det finns en individuell historik för varje spelare när det gäller skador. Det är komplexa frågor och de har sällan ett så enkelt svar att "Okej, det är många skador och det är på grund av det enbart". Utan det är ofta en mer mångfacetterad förklaring.  

Kan man göra avkall på de sportsliga ambitionerna ett år för att laget ska bli bättre tränat? 
- Nej, riktigt så tänker man inte, det skulle jag inte säga. Utan vi vet förväntansbilden på MFF och vill man driva förändring kan den inte ske över en natt. Det är vi fullt medvetna om - utan då får man bygga över tid och bygga sig starkare, snabbare och mer tåliga över tid. Det skulle jag inte säga att det skulle hänga ihop, med att man då sänker och gör någon form av ombyggnad, absolut inte. Och jag tror inte att det är fallet nu heller. 

ANNONS

Bärande spelare som Johan Dahlin, Jo Inge Berget, Søren Rieks, Anders Christiansen, Niklas Moisander har två saker gemensamt. De är alla över 30 år och har lidit av muskelskador det senaste året. Bland de lite yngre missar Adi Nalic resten av säsongen med en knäskada - en spelare som Milojevic beskriver som bäst tränad i hela truppen.  

Andreas Georgson tycker inte att MFF-truppen är för ålderstigen och säger att det finns äldre spelare som är starkare än någon annan.  

- Sedan är det generellt så klart att ju äldre du blir, desto mer återhämtning behöver du i regel, och det är klart att det kan vara en faktor just när man kollar på den individuella delen av en skada. Men jag skulle inte säga att det är en allmän bild just nu, att vi är för gamla och det skulle vara den stora förklaringen - verkligen inte, avslutar sportchefen. 

ANNONS

Fakta

Malmö FF:s skadelista

Anders Christiansen, baksida lår

Johan Dahlin, vad

Oscar Lewicki, baksida lår

Søren Rieks, ljumske

Isaac Kiese Thelin, ljumske

Lasse Nielsen, sjuk

Veljko Birmancevic, sjuk

Långtidsskador:

Niklas Moisander, knä

Adi Nalic, knä

David Edvardsson, vad

Publicerad 2022-05-17 kl 13:56

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto