Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Mjällby tar Agardius-frågan vidare - menar att Norrköping borde fått betala: "Det är ingen skillnad"

Allsvenskan

Viktor Agardius var muntligt överens med Mjällby - men vände i sista stund och skrev på för Peking.
Nu ska Mjällby ta upp frågan med Norrköping.
- Hade IFK velat ha Viktor i augusti så hade de behövt köpa honom. I vår värld, som vi ser det, så är det ingen skillnad på det och det som har hänt nu, säger klubbchef Fredrik Danielsson till Barometern.

Foto: Bildbyrån.

Årets mest infekterade övergång i allsvenskan har tveklöst varit Viktor Agardius flytt från Mjällby till IFK Norrköping. Agardius kontrakt löpte ut med Mjällby efter säsongen - men försvararen var muntligen överens med Blekingeklubben så sent som i söndags. Fotograferingen var genomförd och dagen efter skulle nyheten kring Agardius nya kontrakt presenteras.

Då dök IFK Norrköping upp i bilden och innan han kritat under kontraktet med Mjällby valde Agardius att tacka ja till Norrköpings erbjudande.

- Uppenbarligen så har Viktor ingen moral i kroppen, rasade sportchef Hans Larsson, i en intervju med Kristianstadsbladet.

ANNONS

Agardius själv berättade om den känsliga flytten, i en intervju med Fotbollskanalen under gårdagen. Han bekräftade då också att parterna var överens muntligen om ett nytt kontrakt.

- Ja, vi hade en muntlig överenskommelse. Helt klart. Det hade vi och vi var långt gångna i det. Sedan dök det här upp och då blev det så här, sa Agardius.

Under torsdagen uttalade sig dock Agardius igen, för FotbollDirekt, om att han hade en intention om att göra klart avtalet med Mjällby, men att det fortfarande fanns saker kvar att diskutera och förhandla kring, som slutdatumet på kontraktet och om han skulle få en annan lön i superettan om Blekinge-laget skulle ramla ur allsvenskan. 

Mjällby menar i sin tur att det är solklart att parterna hade en bindande överenskommelse och för Barometern berättar nu ordförande Fredrik Danielsson att man ska ta kontakt med IFK Norrköping.

ANNONS

- Vi vill ha en diskussion med Norrköping om vad som händer nu. Någon ordning måste det vara och man kan inte strunta i avtal. Då blir det rena vilda västern. I vår värld spelar det ingen roll om det är ett muntligt avtal eller ett skriftligt. Det är bekräftat från alla parter nu att vi var överens och nu är det mer en fråga om vad vi gör. Vi har att göra med en spelare som brutit mot ett kontrakt och agerat på ett sätt som inte är tillåtet.

På frågan om Mjällby anser att de teoretiskt borde fått betalt för Agardius svarar Danielsson:

- Vi vill ha en diskussion med Norrköping och då ska vi inte vara fyrkantiga. Hade IFK velat ha Viktor i augusti så hade de behövt köpa honom. I vår värld, som vi ser det, så är det ingen skillnad på det och det som har hänt nu.

När Fotbollskanalen når Mjällbys ordförande Magnus Emeus menar han i sin tur att klubben inte har tagit beslut om att kontakta Peking, men att man överväger att göra det. Detta för att reda ut vad som hänt, då klubben hade ett muntligt avtal med spelaren. 

ANNONS

- Det finns en avtalsrätt som är ganska enkel och det är den man i sådana fall vill resonera lite om. Jag vet inte vad Norrköping kände till när de signerade honom, men det är lätt att det blir spetsigt och dålig stämning i olika artiklar. Vi jobbar så, att om vi vill Norrköping något kontaktar vi dem och pratar om det. Det är inga hot och rättsliga procedurer. Det är bara ett samtal mellan båda parter, som har en gemensam fråga som borde vara intressant för båda att problematisera lite kring, säger Emeus till Fotbollskanalen.

Emeus vill att samtalen med Norrköping ska mynna ut i en förbättring för spelarmarknaden kring hur affärer görs och kontrakt skrivs, då muntliga avtal är lika giltiga som skriftliga. Han vill att parterna ska problematisera kring ämnet, men vill dock inte gå in på om Mjällby vill ha betalt av Norrköping.

ANNONS

- Jag vill inte gå in på vad det kan leda till, men de facto är att vi hade en spelare under avtal, som gick till en annan klubb och det är inte okej. Det är ingen skillnad på om det hade varit skriftligt, och det är det som många tappar. Då kan folk vända sig till Mjällby och säga: "Vad fan håller ni på med? Ni fattar väl att saker och ting ska vara skriftligt?". Det argumentet tar vi inte till oss, då det är helt fel, säger han.

Emeus fortsätter:

- Vi går dock vidare nu. Jag tycker att vi gör saker och ting i rätt ordning. Vi fokuserade på att få in spelarna, som vi fick i måndags. Det var viktigare då, och nu får vi kavla upp ärmarna och hitta ett annat alternativ. Just att vi måste göra det och vad det innebär för oss i kostnader är något som vi inte skulle ha haft, men nu får vi det och då får vi titta på hur vi löser det.

ANNONS

Du har sagt att ni aldrig övervägt att ta det här vidare juridiskt. Varför då?
- Jag tycker inte att det är vårt intresse att jaga Viktor. Jag tycker inte att det är rätt. Det är mer att prata med klubben, som kanske signerat honom utan att ha känt till det. Det handlar om att få upp att vi har spelregler som vi följer med att man kanske som köpande klubb måste förvissa sig mer noggrant, om att det är ett problem att en spelare är överens med en annan klubb oavsett om det är skrivet eller inte. Vi får se om vi tar det vidare. Vi tycker att de aspekterna är viktigare än att det handlar om något aggressivt agerande från vår sida. Vi har gått vidare och glömt det där. Men det betyder inte att det inte finns något att reda ut ändå.

Ni kommer inte, under några omständigheter framöver, att ta vidare det här juridiskt?

ANNONS
- Jag hoppas att man reder ut det med den andra parten om man har något att reda ut. För mig finns det inte på kartan att det ska leda till något juridiskt. Om vi kommer överens om att det är ett problem utgår jag från att vi löser det. Om vi kommer till en gemensam bild, vilken egentligen är glasklar, hoppas jag att vi kan lösa ut det med Norrköping i sådana fall. 

Hur vill ni lösa ut det?
- Det vet jag inte. Det får framtiden utvisa. Det har jag ingen kommentar till, då jag inte vill gå händelserna i förväg. Först och främst får vi ta en diskussion och det överväger vi att göra.

Publicerad 2021-02-11 kl 17:44

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto