Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Möjligt guldfirande för Häcken på Gamla Ullevi - då väntas mer polis: "Det är känslig mark"

Allsvenskan

Göteborgsderby - då kan Häcken säkra SM-guld framför Blåvitts fans.
IFK Göteborgs säkerhetschef Mike Sahlénius tror dock inte att det kommer bli oroligheter på Gamla Ullevi.
- Det kommer säkerligen vara fler poliser än vid en vanlig match, säger han till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

På söndag har BK Häcken chans att vinna SM-guld. Allt som krävs är minst en poäng borta mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi.

Även om rivaliteten mellan Hisingslaget och Blåvitt är relativt ny i tid är det ingen vild gissning att de blåvita fansen gärna inte vill se Häcken säkra Lennart Johanssons pokal på sin hemmaplan.

Derbyt är redan slutsålt och många blickar lär vara riktade mot Gamla Ullevi på söndag, tidig eftermiddag. Mike Sahlénius, säkerhetschef i IFK Göteborg, är dock inte orolig att förutsättningarna ska leda till några säkerhetsproblem på arenan.

- I grund och botten är Häcken lätta att ha att göra med på flera sätt, och det är en arrangör som vi är vana att föra en bra dialog med. De har dessutom en supporterskara som är betydligt lugnare än de flesta andra bortalag som har med sig ett stort följe, säger Sahlénius till Fotbollskanalen.

Annons

- Sen är det ett SM-guld som står på spel, och vi som arrangör känner att det är vårt uppdrag - oavsett vilket lag man håller på - att man får fira det i lugn och ro.

Har ni vidtagit några extraåtgärder till matchen med tanke på läget?
- Vi för en dialog med Häckens personal och vi har haft möten redan i dag (läs tisdag) där vi var eniga om att ett eventuellt firande bör flyttas fram till när Häcken spelar på hemmaplan igen. Det är scenariot vi vill se om det blir guld.

Skulle Häcken säkra SM-guldet kommer pokalen inte att lyftas förrän i den avslutande hemmamatchen mot IFK Norrköping på Bravida Arena, vilket inte är något undantag från regeln.

Däremot föredrar båda klubbarna att eventuella glädjescener och guldfirande på Gamla Ullevi inte ska bli allt för långvarigt på innerplan.

- Det är klart att det är mer känslig mark att göra det på. Oavsett vilket derby det är, och i vilken stad, skulle det provocera hemmalaget som inte tar SM-guld om det firas på deras arena, säger Sahlénius.

Annons

- Jag har stor tilltro till att Häcken-fansen är medvetna om att det är känslig mark. Historiskt har de inte betett sig på ett sätt som provocerar våra supportrar, så om alla bara vet sina positioner kommer det att gå bra oavsett hur matchen slutar.

Utan att gå händelserna i förväg, men har ni tagit höjd för att det kan förekomma försök till sabotage?
- Om matchen exempelvis blir avbruten är det inte till så stor vinst för våra supportrar, utan det är bättre att stötta laget och lösa det på planen i stället.

Har ni vädjat om mer polisiära resurser än en vanlig derbymatch mot Häcken?
- Egentligen kommer det inte vara något annorlunda jämfört med gårdagens match (mot AIK) mer än att det finns ett SM-guld i spel. Men det kommer säkerligen att tas ut ett större antal poliser än till en vanlig match mot Häcken, så kan jag säga. Men jag skulle inte påstå att det kommer var något överdrivet.

Annons

Elin Öst Sandström är tillförordnad säkerhetsansvarig i Häcken. Även hon känner sig trygg med söndagens arrangemang.

- Vi känner oss jättetrygga med IFK Göteborg, som är arrangör och ansvarar för säkerheten. Vi har en jättegod dialog och tro på säkerhetsarbetet som görs. Vi tror på planen som finns för alla scenarion, oavsett hur matchen slutar, säger Öst Sandström.

- Faktum är att vi aldrig har haft ett så stort bortafölje på Gamla Ullevi (som det kommer vara på söndag). Det kommer ligga till grund för Polisens riskbedömning och beslutet om vilken numerär man ska ha. Det kommer att bli en annan typ av resurs än vanligt.

Sahlénius var inne på att det är viktigt att Häcken-fans inte provocerar Blåvitts dito. Hur ska ni förebygga det?
- Det handlar främst om dialog, och det är inget unikt. Dialog är alltid det viktigaste verktyget som vi har och det jobbar vi konstant med.

Annons

Ett historiskt stort bortafölje, sa du. Hur ska ni nå ut till alla?
- Vi kommer att jobba med kommunikation brett men även vara på plats och därifrån föra dialog med våra fans.

Hur ska ni förhindra att supportrar springer in på planen på slutsignal?
- Vi kommer stötta upp IFK Göteborg i deras plan för att hantera den delen. De har satt upp en plan utifrån sin riskanalys, och den kommer vi att stötta. För oss handlar det om att ha dialog med våra fans kring olika frågor och att vara närvarande utifrån att det är vi som har bäst relation med våra supportrar.

Häcken leder allsvenskan sex poäng före Djurgården inför de två avslutande omgångarna.

Publicerad 2022-10-26 kl 11:33

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto