Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Nanne tror på MFF - men ser ''psyk-spöke''

Nanne Bergstrand är mannen bakom vårt senaste Champions League-bidrag. Över tio år har gått och han ser ett jättelikt psykolgiskt ok:
- Det handlar om en barriär för svensk fotboll. Jag tror på Malmö i playoff men där blir det tufft.

Senast ett svenskt lag tog sig till gruppspel i Champions league var 2000/2001 då Helsingborg skrällde mot italienska Inter och vann med dubbelmötets enda mål på Olympia.
Vid rodret då var Kalmar FF:s tränare Nanne Bergstrand. I kväll kan Helsingborgs Skåneantagonister Malmö FF ta ytterligare ett steg på vägen mot att upprepa bedriften - då bjuder Nanne Bergstrand på lite tips.

– Risken är att man lägger för mycket fokus på försvarsspelet, fastnar där och blir nöjd med det. Det är viktigt att skapa något också, säger Nanne Bergstrand till FotbollDirekt.se.
- Sen är det väldigt mycket en mental fråga, att få spelarna att tro på att det verkligen går. Man måste hitta olika knep och skapa en trovärdighet i det man säger. Ett är att hela tiden betona lagets egna kvalitéer och vad motståndarna har för svagheter.

Kan du dra några paralleller mellan det Helsingborg anno 2001 och dagens Malmö?

– Nej, varje lag har sin egen identitet. Men det som är viktigt är att har spelare som har kapacitet att störa och såra motståndarens försvarsspel även när det är bättre lag.

- Dels hade vi ju ett väldigt bra mittfält med bra tvåvägsmittfältare, sen hade vi Alvaro Santos som kunde ställa till problem själv och vinna man man-mot-man-dueller.


Varför har inte något lag tagit sig till gruppspelet i Champions league sen ni lyckades med HIF?

– Det beror på den ekonomiska utvecklingen ute i de europeiska klubbarna. Den har varit så totalt avgörande, säger Kalmars tränare och fortsätter:

– Det är en stor framgång att ta sig dit idag. Däremot är det ingenting som är omöjligt. Vi vet ju inte hur det ser ut om tio år. Just nu har ju nålsögat blivit större eftersom att de gjort om seedningen men det kanske blir svårare igen, det är det ju ingen som vet.

Nanne Bergstrand såg inte första mötet mellan Malmö FF och Glasgow Rangers men uttrycker ändå en stor beundran för vad de himmelsblå lyckades med.

– Att de skulle vinna var oväntat, men att de skulle få ett bra resultat kändes mer realistiskt. Skotskt fotboll håller inte samma klass längre och MFF:s spelare måste definitivt ha en stark tro på att det här går med tanke på de bilder de har med sig från Glasgow. Detta är ett väldigt bra resultat att gå på.

Nanne påpekar också att det är väldigt viktigt för svensk klubbfotboll i stort att ett svenskt lag snart lyckas gå vidare till gruppspelet.

– När det är så lång tid så att vi inte varit där på 11 år så blir det någon form av barriärbrytning som visar att det går. Alla sådana barriärbrytningar är viktiga i svensk fotboll. Jag tror att de klarar att gå till play off, men där blir det tufft, avslutar han.

Mårthen Bergman

Publicerad 2011-08-03 kl 15:21
Annons
Annons
Annons