Noll skott på mål mot HBK - men HIF är optimistiskt: “Vi har en stor chans att gå upp”

Allsvenskan Playoff

HELSINGBORG. Helsingborgs IF föll tungt i den första kvalmatchen.
Nu tvingas de gå framåt mot försvarsstarka Halmstads BK i returen.
- Jag har fortfarande känslan att vi kan slå detta lag, säger HIF:s Anthony van den Hurk.

Sadat Karims mål i den sjunde minuten på Olympia blev det enda i den första kvalmatchen. HIF:s Anthony van den Hurk missade ett bra nickläge några minuter tidigare, och undantaget två fina Marcus Antonsson-lägen direkt efter pausen bjöd inte matchen på ytterligare målchanser.

- För att vara ärlig var det som en schackmatch. Det var olyckligt att de gjorde mål så snabbt, på en fast situation - det är inget bra tycker jag, eftersom sådana här matcher avgörs ofta på fasta situationer. Vi har ett tydligt mål inför nästa match, vilket är att vinna. Det spelar ingen roll vad som händer - vi måste bara vinna. Jag känner att det fortfarande är en bra känsla i gruppen och att vi kan göra det, säger HIF-kaptenen Anthony van den Hurk.

Under en tilltrasslad situation en hörna förlorade HIF-spelarna flera dueller och såg Samuel Kroon spela fram till Sadat Karim, vars mål skulle fälla hemmalaget. En miss i kommunikationen mellan Vladislav Kreida och målvakten Kalle Joelsson föranledde målet.

- Ja, jag var precis bakom hans huvud med mina händer. Men jag vill inte stå här och skylla på “Vlad”, för det var 8 000 som skrek. Så det är klart att han kanske inte hörde mig. Men om han inte varit där hade jag tagit den, säger Kalle Joelsson.

HIF var fortsatt fantasilöst i offensiven efter pausen. Men den desperata forceringen uteblev, för att inte riskera ett ytterligare baklängesmål inför returen på tisdag.

- Hade det varit en normal match i serien hade det varit att man kastar fram en massa saker offensivt och skruvar på balansen i laget och chansar lite, för att få in en kvittering. I det här fallet - om vi gör det och får 0-2 i baken på en kontring - ändras situationen drastiskt inför den andra matchen. Det kan vi då inte göra, säger HIF-tränaren Jörgen Lennartsson.

Skottstatistiken slutade 3-4 i bortalagets favör - Karims mål var det enda skottet på mål under 90 minuter.

- Vi förväntade att de skulle vara ett bra försvarslag, vi behöver kolla på matchen och se vad vi kan göra bättre där. Jag har fortfarande känslan att vi kan slå detta lag. De är inte dåliga, men det finns några möjligheter för oss, säger Anthony van den Hurk.

HBK har dock nollat Hammarby, Malmö FF och nu HIF i lagets tre senaste matcher. Med 26 insläppta mål var de näst bäst i den kolumnen i allsvenskan, och HIF är tvingat att göra mål i returen om det allsvenska hoppet ska leva.

Vad är det som gör er så försvarsstarka?
- Många timmar ligger bakom det hela. Som jag började samtalet här, med Pelle Olsson (analytiker) och Magnus Haglund (tränare), som är otroligt noggranna och vet exakt hur vi ska göra. Sen lägger alla ner ett otroligt jobb, hängivna till laget hela tiden. Man såg i slutet hur Antonsson och Boakye (Thomas) var helt slut som de hade sprungit på kanten och hjälpt till bakåt. I det läget skulle vi kanske gått på mer omställningar på vänsterkanten där vi kom in med lite pigga ben. Vi känns starka och vi vet precis hur vi ska reagera, framför allt när de kommer till mycket inläggslägen när de har Loeper (Wilhelm) där ute och bra boxspelare - då har vi våra principer som vi jobbar efter och jag tycker att vi lyckas hålla dem borta rätt så bra i dag, jag hoppas vi kan göra det på tisdag också, säger HBK-kaptenen Andreas Johansson.

Publicerad 2021-12-11 kl 20:48