Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Norling om reaktionerna efter att han gick ifrån spelidén: "Därför sa jag som jag gjorde"

Allsvenskan

NORRKÖPING. Efter en svag inledning har IFK Norrköping nu två raka segrar.
Då vill Rikard Norling lyfta sin assisterande tränare Anes Mravac.
- Folk behöver få reda på vilka det är som jobbar här, att det inte bara är jag, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Solen lyser över Platinumcars arena där IFK Norrköping har en kort och enkel träning. Ibland hörs Rikard Norlings röst från platsen inne i ett av avbytarbåsen, och när den hörs så är det endast glada, skämtsamma och positiva toner.

Kvadraten, några löpningar, några passningar, lite stretch, och sedan är passet över. När spelarna går in i gymmet reser sig Norling, vänder sig upp mot läktaren med ett stort leende och skickar iväg en skämtsam passning.

- Om du åkt från Stockholm med förhoppningen om att se en taktisk träning så har du valt fel dag.

Sedan kommer han upp på läktaren och kommer snabbt in på att humöret är på topp i truppen.

Annons

- Allt är så otroligt mycket enklare när man får med sig resultat. Vardagen blir mer hanterbar och allt blir roligare. Så det märks. Men sedan får vi se, det är ju en ny match nu mot Helsingborg nu, säger han.

Vad tycker du om inledningen på allsvenskan?
- Vi presterade väl i de fyra första matcherna men fick svaga resultat. Sedan har vi fått tre ganska bra resultat nu i slutet, och prestationer som ändå har varit fortsatt ganska bra, fast på ett annorlunda sätt, framför allt i Kalmar.

Ja, säsongen inledde med tre raka förluster. Hemma mot Varberg och borta mot AIK och Djurgården.

- Varberg hemma är ju plumpen, den gör ju ont. Sedan känner jag att vi är närmare Djurgården i år än vad vi var förra året, så där känns det också surt att vi inte fick med oss ett bra resultat.

Därefter har det blivit tre matcher utan förlust. 1-1 hemma mot Häcken, 2-1 borta mot Kalmar FF och 2-0 hemma mot Värnamo.

Annons

Efter segern mot Kalmar FF blev det ett stort fokus på Rikard Norling. Det på grund av att han gick ifrån sin spelidé och valde ett lägre och mer kompakt försvarande lag. Efter segern sa han:

- Vi behövde svälja lite stolthet. De här spelarna vill bjuda upp till dans, de anser sig tillräckligt bra för det och det här sättet som vi har spelat på tror jag passar kynnet väldigt bra. Men när vi inte får resultat av det så måste jag också svälja min stolthet. Vilket jag har varit dålig på vad det gäller det här spelet tidigare. Men jag vill så gärna fortsätta med det här gänget och de här spelarna, det var viktigare än något annat. När vi lyckades få resultat är det många olika positiva delar som när vi tittar på varandra, jag på dem och de på mig, så kan vi växa tillsammans.

Fotbollskanalen frågar Norling om han blev förvånad över att det blev ett stort fokus på honom och spelidén efter segern mot Kalmar FF?

Annons

- Jag lägger inte ner så mycket energi på det. Alltså snacket som blir… jag håller mig utanför det. Jag vet ju att jag kan påverka snacket genom mina uttalanden, och det är klart att när jag sa som jag gjorde efter den matchen då kanske det förklarar varför det snacket gick igång.

Varför sa du som du gjorde?
- En portion ödmjukhet och tacksamhet gentemot klubben med fans, spelare, klubbledning. Så när vi fick ett bra resultat så var det ganska passande.

Sedan fick ni ett till bra resultat, mot Värnamo, men då sa du ingenting eftersom du inte var med på presskonferensen - varför?
- Jag ville att vi skulle växeldra. Vi har många duktiga och unga tränare som jag vill premiera också, som också ska få synas, för det är personer som gör ett jäkligt bra jobb. Det var mer det. Folk behöver få reda på vilka det är som jobbar här, att det inte bara är jag.

Annons

Det sades att du var kvar i klacken och firade, att det var därför du inte var på presskonferensen?
- Nja, alltså supportrarna ville att jag skulle dra en sång, du vet det där: "Ge oss en sång", som är en relationssak mellan spelare, tränare och supportrar. Det var egentligen det som hände med det.

I 2-0-segern mot Värnamo gjorde IFK Norrköping två fina mål., En frispark från Jonathan Levi och vackert anfall är Jacob Ortmark slog en fin spelvändning till Daniel Eid som på ett tillslag och volley satte in bollen på Christoffer Nymans panna.

- Det är exakt det som Anes (Mravac, assisterande tränare) systematiskt har jobbat med länge. Vi har haft jättemånga fina lägen men har inte satt dit bollen. Men det blir aldrig uppmärksammat på samma sätt när det inte blir mål, och det är skönt när vi nu fick sätta dit den efter ett jäkligt bra sätt. Det är Anes som jobbar varje vecka med sådana här grejer. Så målet var ingen slump.

Annons

Om vi fortsätter vid det andra målet, vad betyder det för Nyman och för er att han satte sitt första mål för säsongen?
- För Nyman vet jag inte. Det är klart att det är skönt för honom att göra mål. Men han har ju ändå varit en av våra bästa och viktigaste spelare trots att han inte hade gjort mål. Så ur det perspektivet gjorde det nog ingen större skillnad annat än att han kanske kommer in i något målmomentum, han har ju den kapaciteten. Det som har varit är att motståndarna har dubblat och tripplat mot honom.

Om vi går till Levi som gjorde 1-0-målet mot Värnamo, det är ofta man ser honom i poängprotokollet, nu har det blivit tre mål och en assist - vad betyder han för er offensiv?
- Mycket. Han är i bra form nu, Jonathan. Det är skönt om han bara får slappna av och inte behöva fundera och reflektera så mycket. Han är oerhört bra när han spelar på instinkt och bara följer sitt hjärta.

Annons

Upplever du att han har funderat mycket?
- Det var väl inte meningen att den följdfrågan skulle komma utan jag tror att när Jonathan är bra och får självförtroende då blir han ännu bättre.

- Men det är många som har varit väldigt bra. "Ishi" (Abdulrazak Ishaq) är ju oerhört bra. Linus (Wahlqvist) i sin position. Filip Dagerstål som har kommit in och varit enormt viktig för oss, både i defensiven men också i offensiven med sina uppspel.

Dagerstål är ett av flera nyförvärv - hur tycker du att de nya spelarna har kommit in i det?
- Bra. Alla som kom in i det här fönstret är startspelare nu. Alla har gjort det jäkligt bra. Vi växer oss starkare tillsammans ju mer tiden går, och det med tanke på att det är ganska många nya i startelvan.

På måndag väntar Helsingborg på bortaplan. En annorlunda uppgift, menar Norling.

Annons

- Det är ju speciellt när man har mött lag med Henrik Rydström och Kim Hellberg som kanske står för en form av tränar- och ledarskap. Och sedan nu då möta Jörgen Lennartsson som står för ett annat. Jag har sagt det till spelarna, att det kommer vara helt annorlunda nu, att vi kommer möta ett oerhört genomarbetat och stabilt och i många stycken bra lag, fast på ett annorlunda sätt. Det är känns som att det är en liten generationsfråga vad gäller spelsätt, upplägg och sådant, och ju äldre jag blir och ju mer erfaren jag blir desto mer uppskattar jag verkligen det också, det som Jörgen står för, säger han.

Vilka utmaningar blir det att möta den typen av tränare och motstånd?
- Stabiliteten och att Helsingborg kommer göra sin grej, och göra det jäkligt bra. Det är klart att vissa nyansskillnader i förhållande till en matchplan, men troligtvis inte alls på samma sätt som till exempel då Kim och Rydström har gjort i matcherna mot oss. 

Annons
Publicerad 2022-05-05 kl 12:21

"JUST NU: Allsvenskan” - din dagliga nyhetspodd om Allsvenskan

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto