Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Norrland minoritet i svensk fotboll

Allsvenskan

Allsvenskan är halvsvenskan. Bara en av tolv allsvenska spelare har sitt ursprung i klubbar norr om Dalälven.
- Det är för kallt för att spela fotboll i norr. Vi behöver fler hallar för att konkurrera med andra sporter, säger fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

Tre landskap delar den tvivelaktiga äran att inte ha fostrat en enda aktiv spelare i landets högsta serie: Norrbotten, Jämtland och Härjedalen.

I till exempel Härjedalen bor visserligen bara drygt tio tusen invånare, mindre än i de allra flesta svenska kommuner. Men även om man tar hänsyn till mindre befolkning har Norrlandsfotbollen svårt att få fram elitspelare.

Av de 327 svenska spelare i allsvenskan som ingår i TT:s sammanställning har bara 28 fått sin fostran i norrländska klubbar. Medan ishockeyn får fram elitspelare från hela landet har fotbollen det betydligt svårare att få fram elitspelare från den norra halvan av landet.

ANNONS

- Självklart vore det önskvärt med en bredare rekrytering. Men vi måste vara realistiska, det är svårare att spela fotboll längre norrut och därmed svårare att få fram spelare, säger Lars-Åke Lagrell.

Enligt Lagrell är den enskilt viktigaste frågan i svensk fotboll att bygga fler hallar som gör det möjligt att spela fotboll året runt.

- Det krävs för att vi ska kunna hävda oss internationellt. Och det är ju särskilt betydelsefullt för Norrland som har kallare vintrar som gör det svårt för fotbollen att konkurrera med andra sporter.

Värvar lokalodlat

Av de 28 norrländska allsvenska spelarna är tolv från Gästrikland. Och av dem återfinns elva i Gefle IF. Att värva lokalt är en trend som går igen i flera lag. Tolv av allsvenskans 25 smålänningar spelar i Kalmar, tolv av tjugo närkingar finns i Örebro. Och av allsvenskans 45 "goa gubbar" med fostran i Göteborg spelar 34 av dem i klubbar i Sveriges näst största stad.

ANNONS

- Det visar att det är önskvärt att ha lagen spridda geografiskt, för det är lättare att upptäcka talangerna om man har dem nära.

Allsvenska lag i ett område garanterar alltså att spelare från regionen kommer att nå allsvenskan.

Så med tanke på att Kalmar FF är Smålands enda bidrag till högsta serien, är det nog mer i egenskap av landshövding i Kronobergs län än som ordförande i fotbollsförbundet som Lagrell svarar "Småland" på frågan vilket landskap som har utbildat flest av dagens allsvenskar.

Rätt svar: Västergötland. Och när Lagrell återigen svarar "Småland" på frågan vilket landskap som är bäst i förhållande till folkmängden skulle svaret ha varit: Närke.

TT:s undersökning visar generellt att det är i södra Sverige, med en viss dragning åt sydväst, som toppspelarna växer upp.

- Det förvånar mig inte. Här finns starka fotbollsfästen med föreningar med stolta traditioner och stort kunnande. Och så kan man inte komma ifrån klimatet, att vädret spelar roll. Så därför, bygg fler hallar.

ANNONS

Brolin den siste?

Om Lagrell får se sin önskan bli sann behöver det kanske inte dröja riktigt så länge innan norrlänningarna invaderar allsvenskan. Eller till och med gör som hälsingen Tomas Brolin gjorde i VM 1994: sprang ända in i världslaget.

När får vi se nästa norrlänning upprepa den bedriften?

- Han kommer, men frågan är om inte både du och jag är döda då.

Mattias Danielsson/TT

Publicerad 2009-08-13 kl 15:01
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto