Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Novakovics sågning av allsvenskan: "Samma idrott vi håller på med?"

Nebojsa Novakovic kollade in Bayern-Real Madrid i tisdags - en match som slutade i frustration för AIK-tränaren.
- Man undrar ju om det ens är samma sport vi håller på med. Allsvenskan har inte utvecklats sedan jag själv höll på.

AIK-tränaren Nebojsa Novakovic är en av allsvenskans största profiler modern tid men han ser inte med blida ögon på hur allsvenskan utvecklats sedan han själv slutade i början av 2000-talet. Och efter att ha sett Bayern München-Real Madrid i Champions League-semifinalen i tisdags så skakar Novakovic bara på huvudet.

- Det är ju en helt annan sport. Nu ska man kanske inte jämföra allsvenskan med Europas toppklubbar. Men det är bara att inse så långt efter vi ligger, säger Nebojsa Novakovic i dag till FotbollDirekt.se och förtydligar sin kritik:

- Jämfört med när jag själv spelade så har inte så mycket hänt. Då klarade vi att gå till Champions League, det gör inte svenska klubblag i dag, menar han.

Så du ser inte att allsvenska fotbollen har utvecklats nämnvärt sedan du slutade 2001?

- Nej, inte mycket. Titta på namnen som spelade i som exempelvis AIK då. Vi har ett bra lag i dag också, det är inte det jag säger – men jag ser till allsvenskan som helhet och då är det inte mycket som har utvecklats, bortsett från att unga spelare i dag är bättre tekniskt än på den tiden.

Årets haussade allsvenska går med andra ord inte hand i hand med kvalité för AIK-tränaren – som tidigare tränade Sandefjord. Inte ens i en jämförelse med Tippeligan räcker allsvenskan i dag till.

- Nej, det finns fler kvalitetsspelare i Norge än här, trots att Pontus Farnerud och Celso Borges – som är två bra spelare – nu spelar i Sverige. Däremot tror jag allsvenskan är bättre för unga spelare att utvecklas i än i Tippeligan.

Hur ska allsvenskan utvecklas som du ser det – därför att du vill ändå tro på framtiden...

- Det är svårt. Men mest handlar det om att hitta ett sätt att behålla riktigt bra spelare längre än i dag. Titta på oss i fjol som direkt förlorade Mohamed och Teteh (Bangura). Och då handlar det förstås mycket om ekonomi.

- Men det handlar också om att vi måste bli ännu duktigare med yngre spelare. Därför att är det något som är bättre i dag än jämfört med för tio år sedan så är det att våra unga spelare är bättre tekniskt utvecklade i dag. Det måste vi ta till vara på, säger han och slår tudelad fast ytterligare något positivt med fotbollen här hemma:

- Ja, på sätt och vis är det väl bra att allsvenskan är så jämn och att alla lag kan slå alla. Det lockar säkert en hel del publik. Så är det ju inte i större ligor där storklubbarna nästan aldrig förlorar mot de mindre. Men i allsvenskan kan sällan större klubbar som vi själva, Malmö och Göteborg bara ta för givet att vi ska vinna alla matcher. Det är inte bara att möta ett lag som exempelvis Mjällby och tro att det är tre givna poäng.

Publicerad 2012-04-20 kl 20:27
Annons
Annons
Annons