Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ny vd ska lyfta allsvenskan till 15:e i Europa: "Tittat på Premier League"

SEF:s vision är att allsvenskan ska bli Nordens bästa liga - och 15:e bäst i Europa.
Nu söker man efter personen som ska leda förändringen:
- Vi intervjuar kandidater, säger SEF:s ordförande Bosse Johansson till fotbollskanalen.se.

Föreningen svensk elitfotboll, SEF, är den organisation som tillvaratar intressen för klubbarna i allsvenskan och superettan och nu står man inför en stor utmaning.

Enligt den framtidsvision som elitklubbarna tagit fram är målet att allsvenskan ska bli bäst i Norden och 15:e i Europa. Tuffa mål - och fotbollskanalen.se kan avslöja att SEF nu letar efter den som ska leda arbetet.

SEF:s nuvarande generalsekreterare Tommy Theorin har suttit på sin post sedan 1995, och går nästa år i pension. I en intervju med fotbollskanalen.se berättar SEF:s styrelseordförande Bosse Johansson att man dragit igång rekryteringen och vad man väntar sig i framtiden.

ANNONS

- Det är i full gång, vi satte igång för en månad sedan. Det är en styrelses viktigaste uppgift att tillsätta en vd, som det kommer att kallas hädanefter. Tommy Theroin har varit generalsekreterare i 16 år så det är viktigt för oss att hitta rätt person och att vara ute i god tid, säger Bosse Johansson.

Vad är det ni letar efter?
- En person som kan leda det dagliga operativa arbetet. Personen får gärna ha erfarenhet från näringslivet och från sportens värld. Vi tittar inte på någon specifik ålder utan det viktiga är att det är rätt person. Det är en väldigt viktig position och vi har en del personer som vi träffar och intervjuar. Det kan ta tid så det är svårt att säga när vi tar ett beslut.

Har ni tagit hjälp i rekryteringsprocessen?
- Vi i styrelsen har anlitat en konsult, precis som företag gör när de ska tillsätta en vd, men det är styrelsen som fattar beslutet.

ANNONS

Vilket slutdatum har nu satt upp då positionen ska vara tillsatt?
- Vi har lite tid eftersom Tommy kommer att köra tills vi är klara, men jag hoppas och tror att det kommer att vara klart innan årsskiftet.

Bosse Johansson understryker hur viktig Theorins efterträdare blir. Framförallt med tanke på de mål man har satt upp om att höja allsvenskans status.

- Det viktigaste uppdraget blir att leda ett starkare SEF och ta tag i våra viktigaste framtidsfrågor tillsammans med förbundet. Det vi har hållit på med nu i SEF är ju det så kallade framtidsprojektet där vi vill stärka den svenska elitfotbollen. Vi vill både stärka SEF resursmässigt och kompetensmässigt, och även sortera upp ansvarsrollerna mellan oss och förbundet.

Det har höjts röster om ett starkare och mer autonomt SEF i förhållande till förbundet i stil med Premier League och Elitserien i hockey - är det något man kan vänta sig?

ANNONS

- Vi är ju i en fas där sådana här frågor diskuteras med förbundet, men att vi bryter oss helt loss går inte inom fotbollen. Men däremot kan vi bli mera resursstarka och professionella och sköta våra egna frågor. Under projektets gång har vi ju tittat på Premier League som en modell, även om vi inte kan jämföra oss med dem i styrka. Men en sak vi gjort som Premier League har är de så kallade ägarmötena, där de 32 klubbarna i SEF nu ses fem gånger om året för att ha beslutskraft och få samsyn och samordning eftersom elitfotbollen har tyckts spreta - och för att få oss att hålla ihop. Jag ser också att en vd ska bli en stark talesperson för elitfotbollen.

Allsvenskan kan alltså inte bryta sig loss från förbundet som Elitserien eller som Premier League?
- De går inte riktigt att jämföra. I Premier League är det fortfarande förbundet som är högst upp i kedjan. Det är UEFA:s och FIFA:s internationella regler som styr det. Inom hockeyn har de inte de bestämmelserna. Det är inte så lätt som det låter, även om många här hemma i Sverige jämför allsvenskan och elitserien.

ANNONS

Så de som önskar sig en allsvenska där klubbarna själva får råda över intäkter som TV-pengar kommer alltså inte att bli bönhörda, utan det kommer att bli ett fortsatt samarbete mellan förbundet och SEF. Och i förbundet står man, precis som hos SEF, inför ett ledarskifte efter en ordförande som styrt under lång tid.

Nästa år avgår Lars-Åke Lagrell som ordförande för Svenska Fotbollsförbundet och kommer att efterträdas av en person som kommer att få jobba parallellt med SEF:s nye vd för att försöka nå målet att göra allsvenskan till nordens bästa liga.

- Jag tycker att det är bra timing för elitfotbollen där vi får ny VD samtidigt som förbundet kommer att få ny ordförande. Det blir som en ny start, säger Bosse Johansson.

Publicerad 2011-11-08 kl 19:46
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto