Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Officiellt: Douglas Bergqvist återvänder till Kalmar FF

Allsvenskan

Douglas Bergqvist lämnade ukrainska Tjornomorets Odessa när kriget bröt ut.
Nu återvänder mittbacken till Kalmar FF.
- Målsättningen måste alltid vara att göra det bättre än ifjol, säger han i ett pressmeddelande.

2:58
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från Kalmar FF-Djurgårdens IF i spelaren ovan.

Det var i början av januari i år som Douglas Bergqvist skrev på för Tjornomorets Odessa i Ukraina, men efter att Ryssland invaderat Ukraina och attackerat Odessa med rakteter tvingades 28-åringen fly landet.

Sedan en tid tillbaka befinner sig Bergqvist i Sverige, och nu står det klart att han återvänder till allsvenskan. På onsdagskvällen presenterades han nämligen av Kalmar FF, som han spelade för i fjol.

- Det är känns väldigt kul att komma tillbaka till Kalmar FF. Jag trivs bra med föreningen och det är en känsla av att återvända hem. Nu ser jag fram emot att få hjälpa grabbarna och laget. "Henke" (Henrik Rydström, huvudtränare) är en jätteduktig tränare, många spelare är kvar från förra året och vi går in till en ny säsong med en positiv känsla. Målsättningen måste alltid vara att göra det bättre än ifjol och vi ska försöka klättra som vi alla vill, säger Bergqvist i pressmeddelandet.

ANNONS

Med anledning av kriget tillåts spelare i ukrainska och ryska klubbar att tillfälligt pausa sina kontrakt fram till och med 30 juni i sommar. Fram tills dess kan berörda spelare skriva på och spela för andra klubbar - en möjlighet som Douglas Bergqvist nu alltså utnyttjar.

KFF:s sportchef Jörgen Petersson om tillskottet:

Vi har tyvärr fortsatta skadeproblem på våra mittbackar. Det är något som förföljt oss över tid. Därför behöver vi säkerställa numerären i den positionen med att ta in ytterligare en mittback. I och med den tragiska situationen i Ukraina har Fifa gjort det möjligt för den enskilda spelaren att frysa sitt avtal och under en bestämd tidsperiod bli registrerad för en ny förening, säger Petersson och fortsätter:

- Efter dialog internt med vår tränarstab har vi valt att gå vidare och signa Douglas Bergqvist fram till den 30 juni 2022, vilket är slutdatumet för den här typen av registrering enligt nuvarande premisser från Fifa. Valet föll på Douglas för att det är kort anpassningstid, både fotbollsmässigt och på det personliga planet. Dessutom vet vi att han kommer ha en stark drivkraft för den här gruppen.

ANNONS

Efter att tagit sig ut ur Ukraina och hem till Sverige, via Moldavien, Rumänien och Tyskland, berättade Bergqvist för Fotbollskanalen om sina tankar kring situationen.

- Det viktigaste i den här stunden är det ukrainska folket. Kriget är verkligen igång där. Jag vill bara skicka mina tankar till folket i Ukraina. Jag vill inte göra någon stor grej om mig själv. Jag är ingen hjälte. Det är de som är hjältar. Det är de som är där och krigar och står upp för sitt land, sa han då.

Hur upplevde du känslan bland människorna i Ukraina?
- Det är stressat. Det var en oro. Jag hade inte varit där så länge men ändå var det jobbigt att se, hur det tog på mina lagkamrater och folk runt omkring. De är tuffa. Det kan jag säga. Jag tycker att jag är tuff, men de är verkligen riktiga hjältar.

När Odessa attackerades var Bergqvist på ett hotell i staden.

ANNONS

- Många i laget var där. Några av grabbarna hörde bombningarna. Jag gjorde inte det. Det var inte roligt. Men det är mycket värre för de som är där nu och jag hade turen att kunna ta mig ut.

- Alla ukrainska spelare i laget är kvar, och det är två utländska spelare som stannade också. Sex av oss stack därifrån.

Publicerad 2022-03-23 kl 19:33

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto