Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

ÖFK:s dilemma: Måste peta fyra utländska spelare i varje allsvensk match

Allsvenskan

I allsvenskan får lagen bara ha nio utländska spelare i sin matchtrupp.
Östersund har över 13 i sin A-trupp - men ser inte det som ett stort bekymmer.
- Vi ser inte ett alltför stort problem med det, säger tekniske direktören David Webb till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Östersunds FK har värvat friskt under vintern och bland annat förstärkt med den tidigare Manchester United-talangen Ravel Morrison samt Chelsea-fostrade Charlie Colkett (båda från England) och dessutom har man värvat tillbaka ghananen Alhaji Gero. Visserligen har också klubben knutit till sig svenskarna Thomas Isherwood och Isak Ssewankambo, men i hög grad har klubben värvat spelare utanför Sveriges gränser och då får tränaren Ian Burchnall hålla koll på vilka han tar ut till matcherna. I allsvenskan finns en regel som gör gällande att minst hälften av spelarna i en matchtrupp ska vara "hemmafostrade". Därmed får klubbarna som mest ha nio utländska spelare i truppen.

ANNONS

I Östersunds FK finns 13 spelare som inte är hemmafostrade. Fyra av dem kommer ÖFK alltså tvingas hålla utanför varje allsvensk matchtrupp. Dock tror inte klubbens tekniske direktör David Webb att det kommer att sätta några käppar i hjulet för ÖFK.

- Nej, inte nödvändigtvis. Vi har ett slagkraftigt lag och kanske kommer en del spelare att byta lag till sommaren, vi har en del utgående kontrakt och vissa spelare är på lån. Det fungerar för tillfället och kommer att förändras. Vi ser inte ett alltför stort problem med det, säger han till Fotbollskanalen.

Av de utländska spelarna som kan försvinna i sommar finns Curtis Edwards, Alhaji Gero och Ravel Morrison. De sitter på kontrakt som går ut då.

Varför investerar ni i så pass många utländska spelare?
- Det är ingenting vi gjorde medvetet. Det var baserat på kvalitet och de finansiella parametrarna. Om det är svenska eller utländska spelare så tittar vi på spelaren, hur den matchar vår profil och givetvis kostnaden. Då var en del spelare som vi hämtade in under det här övergångsfönstret utländska spelare.

ANNONS

Däremot menar Webb att det finns tillräckligt bra spelare på den svenska marknaden, dock upplever han att prislappen är lite högre på de spelarna som är fostrade i Sverige.

- Självklart och jag kan den svenska marknaden ganska bra efter min tid i Tottenham och Bournemouth. Jag tycker att det finns väldigt många talangfulla spelare i Sverige. Framför allt är det en del unga spelare som är på väg uppåt och som spelar i landslaget. Och spelar de i landslaget så kan de säljas vidare till europeiska klubbar. Vad gäller egenfostrade spelare så tycker jag att det finns flertalet i Sverige just nu. Det är någonting som vi ska försöka fokusera på eftersom de svenska spelarna är väldigt viktiga för oss. Men under det här övergångsfönstret såg vi vad som fanns tillgängligt för oss och givetvis till vilken kostnad. Jag tror det är likadant i alla länder. Jag har arbetat i England och, där liksom i Sverige, så kan jag tycka att de spelarna är lite dyrare än de utländska. Med tanke på vilken budget vi hade att röra oss med och vad vi kunde få ut av den så fick vi spelarna som matchade vår profil.

ANNONS

Har du och Ian pratat någonting om hur han ser på läget?
- Vi arbetar väldigt nära när vi värvar spelare som vi tror passar i laget och tillsammans med ledningen så kommer vi överens om vilka spelare som vi tror kan passa i vår fotbollsklubb. För tillfället är vi medvetna om att vi har lite fler utländska spelare i laget. Men de är i lite olika stadier i deras utveckling, en del av dem är inte ansedda att vara A-lagsspelare, så de kanske tränar istället. Så i en matchtrupp kommer det inte att vara något problem att ha ett minimalt antal svenska spelare. Men vi har också investerat i yngre svenska spelare som Thomas Isherwood och Isak Ssewankambo och de passade vår profil väldigt bra. Så kan vi få fler spelare som dem, som båda kom gratis, är det någonting vi kommer försöka göra.  

ANNONS

ÖFK:s utländska spelare: Andrew Mills (målvakt, England), Marco Weymans (back, Belgien), Eirik Haugan (back, Norge), Sam Mensiro (back, Ghana), Patrick Kpozo (back, Ghana), Ravel Morrison (mittfältare, England), Rewan Amin (mittfältare, Nederländerna), Curtis Edwards (mittfältare, England), Charlie Colkett (mittfältare, England), Alhaji Gero (forward, Nigeria), Jamie Hopcutt (forward, England), Jerell Sellars (forward, England) och Francis Jno-Baptiste (forward, England).

FOTNOT: En hemmafostrad spelare är, enligt Svenska Fotbollförbundets tävlingsbestämmelser, följande: "Spelare som varit registrerad för svensk förening under minst tre år från och med det kalenderår spelaren fyllde 12 år t.o.m. det kalenderår spelaren fyllde 21 år".

Publicerad 2019-03-11 kl 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto