Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN
42v

Östersund räddar Sverige från superfiasko på Uefa-rankning

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se målen som tog ÖFK till sextondelsfinal i Europa League i spelaren ovan.

Vilken placering Sverige hade haft på Uefas nationsrankning utan Östersunds FK:s framgångar i Europa?
30. Vår sämsta någonsin, rapporterar bloggen Uefaranken.

Uefas nationsrankning bestämmer hur många lag från ett visst land som får en plats i Champions League och Europa League, men också i vilka omgångar av turneringarna som lagen går in. Rankningen bygger på ländernas resultat i Europa under de fem senaste åren och varje år faller alltså det "äldsta" året bort och ersätts av den nya säsongen.

2016 hade Sverige ett drömläge att bättra på sin rankning eftersom man då blev av med en Europa-säsong (2011/2012) som gav ynka 2,9 poäng, men då gjorde ingen svensk klubb väsen av sig i Europa-spelet och årspoängen landade på 2,75 poäng. Misslyckandet innebar en brant uppförsbacke för Sverige sett till rankningen, eftersom "supersäsongen" 2012/2013 (som gav Sverige 5,125 poäng tack vare att både Helsingborg och AIK kvalificerade sig för gruppspel i Europa League) nu ska bort.

Men tack vare att Östersunds FK gjort succé i Europa League den här hösten blir det inget stort fall på rankningen för Sverige, rapporterar bloggen Uefaranken.

"Om Östersund vinner en match till, då är det osannolika ett faktum. Då gör Sverige en lika bra säsong i år som 2012-13 trots den usla starten. Och det är (nästan helt) tack vare Östersund. AIK står för en del genom att som vanligt ta sig till tredje omgången i EL-kvalet och sedan åka ut mot ett lag från en bättre liga. Östersund struntade i vad de förväntades göra, har spelat med stort självförtroende och stått för 2,875 av de 4,625 poäng Sverige tagit hittills den här säsongen. Det är mer än vad Malmö bidrog med CL-året 2015 – MFF stod då för 2,375 av Sveriges 4,75 poäng", skriver Uefaranken.

Sverige ligger just nu 22:a på nationsrankningen och utan ÖFK-framgångarna hade landets sämsta placeringen någonsin varit ett faktum, för då hade Sverige legat på plats 30.

"Det finns dessutom viss chans att klättra (från plats 22). Två ÖFK-segrar och vi är förbi Polen, som misslyckades totalt och inte fick med någon klubb i gruppspelen. Hoten bakifrån är främst Bulgarien, Skottland och Serbien, och det krävs nog minst en ÖFK-seger för att hålla alla tre bakom sig", skriver Uefaranken.

Vad som krävs för att de svenska Europa-lagens förutsättningar ska förändras? En 17:e-plats, som omkring fem rankningpoäng i snitt ger. Då kommer mästarlaget inleda i kvalomgång två i Champions League, cupmästaren gå in i tredje kvalomgången i Europa League och den allsvenska tvåan starta sitt Europa League-kval i den andra omgången. I dagsläget går samtliga av de tre lagen in i en omgång tidigare.

För att Sverige ska få ställa upp med två lag i Champions League-kvalet krävs en 15:e-plats på nationsrankningen. I snitt måste Sverige då spela in sex poäng varje Europa-säsong, enligt Uefaranken.

Publicerad 2017-12-03 kl 22:57

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER