Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Peking-toppen slår tillbaka: Vill inte flytta Sylvia - men kräver förändring

Allsvenskan

IFK Norrköping vill att samarbetsklubben IF Sylvia flyttar till Linköping och lämnar ifrån sig driften av verksamheten, hävdar NT.
Uppgifter som klubbdirektör Michael Sturehed slår ner.
- Den frågan har aldrig varit uppe, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Tony Martinsson, sportchef i IFK Norrköping.

Det var i går, måndag, som NT rapporterade att IFK Norrköping vill flytta samarbetsklubben IF Sylvia till Linköping. Tidningen uppgav att Peking även vill att Stångebro United, som i sin tur har ett samarbete med Sylvia, tar över driften av verksamheten.

Flera möten mellan klubbarna och olika intressenter ska ha ägt rum senaste tiden. NT hävdade vidare att IFK Norrköping hoppas att en lösning ska falla på plats och att Stångebro United, som skulle ta över Sylvias plats i ettan om flytten blir av, ska ha ett antal investerare i ryggen för att kunna driva verksamheten framåt. 

När Fotbollskanalen når IFK Norrköpings klubbdirektör Michael Sturehed på tisdagsförmiddagen slår han ner uppgifterna.

ANNONS

- Det stämmer inte. IFK skjuter inte någon förening framför sig. Sylvia står på egna ben och har egna medlemmar. Det är kul att det finns ett så stort engagemang kring Sylvia, då är det bara hoppas att fler engagerar sig ideellt. För det är vad som behövs i ettan, att fler hjäper till, säger Sturehed till Fotbollskanalen.

- Vi har fört diskussioner med Sylvia om att vi vill fortsätta vårt samarbete, men det måste fungera över tid och senaste åren har det funnits svårigheter att få allt att gå ihop.

På vilket sätt?
- Inte bara ekonomiskt, utan även arbetsmässigt. Det har slutat personer (i Sylvia) och det har varit svårt att få ihop en styrelse, samtidigt som få kommit till årsmötena. Engagemanget har varit för lågt helt enkelt.

Och då anser Peking att något behöver göras?
- IFK vill ha ett samarbete med Sylvia, men vi kan inte dra dem framåt. Sylvia är en egen förening som står på egna ben, och då är det upp till deras medlemmar att komma med förslag på hur det ska se ut. Vi har haft flera möten och kommer att ha fler.

ANNONS

Michael Sturehed berättar att klubbarna har diskuterat de sportsliga förutsättningarna som IFK Norrköpings U19-spelare ges i Sylvia, där tanken är att de ska spela och träna på seniornivå innan steget till Pekings A-lag.

- Vi måste se över strukturen och hur samarbetet ska bedrivas. Det behövs fler händer och fötter som hjälper till, så är det bara. Just nu är det en tapper grupp som sliter, säger Sturehed.

Vilken effekt skulle en flytt till Linköping ge, samtidigt som Sylvia släpper ifrån sig driften?
- Den frågan har aldrig varit uppe. Jag vet inte var det kommer ifrån. Vi har inte drivit på för att Sylvia ska flytta på något sätt.

Han fortsätter:

- Vi har inte diskuterat det alls. Sakfrågan är viktig här: Vi driver inte hur Sylvia ska ta nästa steg, utan där måste föreningen själv ta ansvar. Det IFK kan göra är att stötta så att vi kan använda oss av Sylvia som en utvecklingsplats för våra unga spelare. Det har vi gjort tidigare och det vill vi göra i framtiden.

ANNONS

Vilka steg anser ni att Sylvia behöver ta för att ni ska kunna fortsätta samarbeta?
- Vi har ett gemensamt ansvar också, så klart. Men vi måste veta att föreningen har kraft och ork att driva det vidare, det är det första. Vi måste veta att verksamheten bedrivs på ett bra sätt. Sylvia har varit beroende av IFK och vice versa, och det har fungerat jättebra. Men saker och tingt går upp och ner och nu har det inte varit bra senaste tiden.

Kan det bli aktuellt att bryta samarbetet med Sylvia om "kraft och ork" inte finns?
- Nej, i dagsläget är Sylvia vår samarbetspartner och så hoppas jag att det förblir. Men som sagt, vi för en intern diskussion. Sylvia är en fantastisk plats där våra spelare kan utvecklas för att ta steget från junior till senior. Under inga omständigheter vill vi att det ska försvinna, men vi vill att föreningen har en egen kraft.

ANNONS

 IFK Norrköpings officiella supporterklubb Peking Fanz har gått ut och kraftigt visat missnöje mot rapporteringen som gjorde gällande att en flytt av Sylvia till Linköping var aktuell. Bland annat krävdes Peking på en ursäkt.

Michael Sturehed är inte förvånad.

- Det är helt förståeligt att supportrarna reagerar så. En logisk konsekvens av engagemanget som verkar finnas för föreningen (Sylvia) borde vara att flera vill ställa upp. Så jag uppmanar alla som har åsikter och har reagerat att nu göra det.

Kan du ge ett löfte till Peking-fansen om att några diskussioner om en flytt av Sylvia till Linköping aldrig har ägt rum?
- Vi driver ingen agenda, men jag kan inte svara på om det har funnits den typen av diskussioner genom åren. Vad jag vet har det inte funnits några konkreta diskussioner i alla fall, avslutar Sturehed.

ANNONS

Mats Andersson, ordförande i Sylvia, menar även han att en flytt till Linköping inte har varit på tapeten.

- Jag blev lite chockad när jag såg det som stod i tidningen. Vi har en dialog med IFK om samarbetet, och det har vi varje år vid den här tidpunkten eftersom vi har ett samarbetsavtal. Vi har ett sportsliga samarbete som vi vill ska fungera bra och jobbar för att utveckla vidare, säger han till Fotbollskanalen.

- Som det ser ut just nu jobbar vi för att samarbetet med IFK Norrköping ska fortsätta. Vi för diskussioner om upplägget och hur talangerna ska utvecklas vidare. Vi är en egen förening och om det kommer upp några frågor för diskussion är det medlemmarna som bestämmer.

Stånegebro United har i dagsläget inga seniorlag, medan Sylvia ligger för tillfället på fjärde plats i ettan norra. 

ANNONS
Publicerad 2022-10-04 kl 11:24

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto