Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Polisens jättehyllning av ÖFK-fansen: ”Visar vad en riktig supporter är”

Polisen i Östersund skickade ett brev till ÖFK:s supporterförening Falkarna och tackade för en bra samverkan under året och lyfte fram den goda supporterkultur som de står för.
- Vi har ju fått höra att vi är töntiga och inte riktiga supportrar. Men vi tycker att vi har det bra hos oss och en öppen och trygg miljö på vår läktare värdesätter vi väldigt högt, säger Falkarnas ordförande Joakim Castberg till Fotbollskanalen.

Östersunds FK:s framfart i allsvenskan och Europa League har uppmärksammats och hyllats stort. Klubbens Europa-framgångar utsågs på Fotbollsgalan till Årets prestation, och det var innan avancemanget till slutspel i turneringen säkrades.

Men det är inte bara laget på planen som hyllas. Nu får även supporterföreningen Falkarna stor uppskattning för det man gör. I ett inlägg på Facebook har Falkarna delat ett brev som skickats från Polisen i Östersund, undertecknat av Rickard Östman.

”Som företrädare för polisen i Östersund vill jag rikta ett tack till er i Falkarna för att ni står upp för den GODA supporterkulturen. Vi tycker att samverkan med er har fungerat bra under säsongen och jag hoppas att det får fortsätta under många år till. Ni som står varje match och hejar fram ert lag och skall vara viktiga förebilder för de unga och visa vad en riktig supporter är. Ni visar genom agerande och sånger att det blir en bättre stämning om man älskar sitt eget lag och inte hatar det andra laget”, skriver Polisen i brevet och ger också ett meddelande från spansk polis i Bilbao:

”Ni som var på plats i Bilbao är de hittills bästa supportrar de haft på besök i sin stad. Jag kan bara hålla med eftersom även jag var på plats och företrädde svensk polis.”

Falkarna uppskattar hyllningarna från polisen.

- Det är jätteroligt. Det är inte det vi strävar efter, att få polisens uppmärksamhet och hyllning, men det är ett kvitto på att det vi gör och det vi står för uppskattas helt enkelt. Och framförallt så är det väl ett kvitto på att vi har en bra dialog och ett bra samarbete med bland annat polisen, säger ordföranden för supporterföreningen, Joakim Castberg, till Fotbollskanalen.

När Castberg ska beskriva den supporterkultur som Falkarna står för säger han:

- Det är väl kort och gott att vi försöker hela tiden bara fokusera positivt på vårt eget lag. Vi kör aldrig några hatramsor och fokuserat på motståndarlaget eller deras supportrar, utan vi kör vårt race och hejar på vårt lag. Sedan, som jag är övertygad om att polisen uppskattar, så har vi en öppen dialog med dem före matcher och samarbetar mycket med dem så att det går så smidigt som möjligt. Så att det inte ska bli några problem. Vi har extremt lugnt på vår läktare. Vår läktare är ju så pass trygg att små barn kan stå mitt i klacken och man behöver aldrig som förälder vara orolig för att det ska hända någonting.

Östersunds FK har inte bara fått uppmärksamhet för det man gjort på planen, utan även mycket för sina kultur- och samhällssatsningar. Falkarna vill ha en supporterförening som står för samma saker som klubben.

- Vi var väl ganska tydliga med när vi startade för ett och ett halvt år sedan att vi ska dela samma värdegrund som ÖFK. Sedan så är det klart att det finns frågor som vi inte är överens med dem om, men i grunden så har vi samma syn på saker och ting - en väldigt integrerad, öppen och trivsam miljö för alla helt enkelt, säger Joakim Castberg.

Håller du med om att det från vissa supporterhåll inom svensk fotboll finns en syn på att det är något ofint eller töntigt att säga att man inte ska hata motståndarlaget utan bara stötta sitt eget lag?
- Absolut. Och där är väl anledningen till att vi kan ha en sådan inställning och grund att stå på att vi är så pass nya och ÖFK så pass nya. Vi har inga riktiga rivaler. De andra allsvenska föreningarna, de flesta i alla fall, har ju funnits i 100 år. De har en helt annan historia som vi inte är i närheten av. Vi är ju i början av vår historia i dag, och då känns det ganska naturligt. Varför skulle vi ha någon att hata? Vi har spelat allsvenskan i två år och vi har ingen rivalitet mot några andra, men vi söker inte upp någon rivalitet heller. Vi är liksom inte intresserade av det.

Men har ni fått känna av den bilden att det ska vara töntigt eller liknande?
- Jo, men så är det. Vi har ju fått höra att vi är töntiga och inte riktiga supportrar och så där. Men man får ju tycka vad man vill. Vi tycker att vi har det bra hos oss och just att det är så öppet och en trygg miljö att vara på vår läktare, det värdesätter vi väldigt högt. Så folk får tycka vad de vill.

- Vi har ”mördat” fotbollen många gånger med lasershower och grejer. Och vi kommer nog fortsätta att reta gallfeber på andra mer traditionella supportrar om man säger så.

Det är inget som påverkar er?
- Nej, varför skulle vi påverkas av vad andra tycker? De får tycka vad de vill helt enkelt. 

Publicerad 2017-12-05 kl 18:10
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons