Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Professor sågar Lagrell-utspel: "En broders försvar"

Allsvenskan

Sune Reinhold, mutmisstänkt före detta stadsdirektör i Solna, förtjänade den dubbla ersättningen vid bygget av Nationalarenan. Det skriver Svenska fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell i ett öppet brev.


Utspelet sågas dock av en professor i företagsetik.

Den senaste veckans två uppmärksammade mutbrottsutredningar — dels när det gäller landslagstränaren Marcus Allbäck, dels flera högt uppsatta personer inom Solna stad - kastar även skugga över Svenska fotbollsförbundet.

I ett öppet brev på Förbundets hemsida ger Lars-Åke Lagrell sin syn på fallen. Bland annat rycker han ut till försvar för Sune Reinhold, tidigare stadsdirektör i Solna, som misstänks för mutbrott i samband med arenabygget. Enligt åtalet ska Reinhold ha fått betalt både av Solna stad och från bolagen som ansvarade för projekteringen av arenan.

ANNONS

Lagrell skriver att Reinholds ersättning var berättigad "genom de nya uppgifter som hade lagts på honom".

"Det är mot den bakgrunden jag hela tiden har sagt att pengarna som han fick...dom gjorde han rätt för", skriver Lagrell.

"Skriver vad jag tycker"

För TT utvecklar han:

- Bolaget har handlat på ett felaktigt sätt. Man skulle ha tagit ett formellt styrelsebeslut. Men jag anser att han har gjort rätt för pengarna och jag har svårt att se att det skulle handla om mutor.

Du ser inget problem i att du som fotbollens högst ansvarige försvarar en brottsmisstänkt?
- Nej, jag skriver bara vad jag tycker.

- Om sedan domstolen kommer fram till en annan slutsats i frågan, så har det framkommit uppgifter som jag inte känner till.

"Broders försvar"

Hans De Geer, professor i företagsetik, är inte imponerad av förbundsbasens brev. De Geer påpekar att åtalet inte gäller om Reinhold gjort sig förtjänt av den dubbla ersättningen.

ANNONS

- Poängen är om han i sin kommunala tjänst tagit otillbörlig hänsyn till det här byggföretaget, säger De Geer och tillägger:

- Det känns lite som att Lagrell rycker ut till en broders försvar. Men jag tror varken att fotbollen eller Reinhold tjänar på det. Det hade varit bättre om Lagrell inte hade gått ut så mot bakgrund av att fotbollen just nu är inblandad i flera korruptionsdiskussioner.

Både det nyss avslutade ordförandevalet i Internationella fotbollsförbundet (Fifa) och omröstningen när Qatar fick VM 2022 har omgärdats av mutanklagelser.

Petter Nilsson/TT

Publicerad 2011-06-13 kl 17:32
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto