Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Proffsdomare i allsvenskan - redan nästa år

Allsvenskan

Under de kommande tre åren blir allsvenska domare proffs och kan koncentrera sig på dömandet fullt ut.

Svenska fotbollsdomare blir proffs.
Och det redan till nästa säsong.

- På sikt kommer det att göra oss till bättre domare, säger domaren Markus Strömbergsson.

Fotbollsförbundet, Elitdomareklubben och Svensk elitfotboll är överens. Ett tiotal elitdomare får chansen att helt ägna sig åt sin syssla. Förbundet skjuter till fem miljoner kronor, pengar som tas från överskottet landslaget spelade in under EM-slutspelet.
Resten står de allsvenska klubbarna för.

Under hösten och vintern räknar domarbasen Bosse Karlsson med att hinna spika vilka domare som blåser på heltid från och med säsongstarten 2009 till och med 2011.

ANNONS

- Jag vet inte vart vi landar i antal. Vi vet inte svaret från killarna förrän det blir allvar och kontrakten ligger på bordet. Domaren är mitt inne i en livscykel med civila jobb och familj och därför är jag försiktig med att säga vilka eller hur många det blir, säger han.

- Men jag har några som jag vet är sugna att hoppa på det här och vi kommer att prioritera våra internationella domare. De har under längre tid visat att de håller en hög nivå.

Markus Strömbergsson, 33, från Gävle och en av sju svenska Fifadomare, är sugen på att byta yrke under tre år.

- Jag skulle absolut överväga ett erbjudande. Jag trivs oerhört bra med det jag gör nu (familjebehandling inom socialtjänsten), men jag skulle ljuga om jag inte sade att jag verkligen skulle överväga det. Det är ett bra initiativ, säger han.

ANNONS

- Men får man inte tjänstledigt kan det bli knepigt.

Att döma på heltid ger automatiskt inte bättre domare, det är både Bosse Karlsson och Markus Strömbergsson eniga om.

Men det ger domarna chansen att bli bättre.

- Jag kommer att vara bättre förberedd, ta hand om fysiken bättre. På sikt kommer det att göra mig till en bättre domare. Jag kommer att göra misstag, men förhoppningsvis blir det färre. Vi domare kommer att bli bättre, det är jag säker på, säger Strömbergsson.

- Givetvis blir det misstag även i framtiden. Vad det handlar om är att vi kommer att ha människor som kan och vill satsa. Som det har varit i år har det handlat mer om fördelning än tillsättning. Vi har 16 lag i allsvenskan, spelar utdragna omgångar på många vardagskvällar och det är svårt att kombinera med jobb och familjen, säger Karlsson.

ANNONS

Strömbergsson håller med:

- Visst är det så, att få ihop det med familj, jobb, träning, återhämtning och förberedelser...det går inte, det är bara 24 timmar på ett dygn. Under vårsäsongen före EM var det stressigt. Jag dömde två, tre matcher i veckan, då var det svårt att få ihop det.

Blir det ekonomiskt attraktivt att döma på heltid?

- Jag tycker det. Utöver en lön kommer domarna också att ha en matchbonus, säger Bosse Karlsson.

Publicerad 2008-10-27 kl 17:54
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto