PROFFSKOLLEN: Målstim för svenska landslagsbackar

John Guidetti. Ola Toivonen. Heta, heta just nu. Men glöm dessa för ett ögonblick. Även de svenska landslagsförsvararna kan hitta motståndarmålet. Läs mer i veckans proffskoll.

HOLLAND
AZ Alkmaar krossade Ado den Haag på bortaplan med hela 6-0 i onsdags. Elm spelade hela matchen och spelade fram Charlison Benschop till lagets tredje mål. 7/10 i spelarbetyg för svenskens insats av goal.com. Den segern följdes upp med seger med 2-0 mot Excelsior på lördagen. Elm spelade hela den matchen också men höll sig utanför poängprotokollet. 6,5/10 satte goal.com i betyg för Elms insats i den matchen.

Rasmus Elm, AZ Alkmaar, 20/9

Mattias Johansson, AZ Alkmaar, 0/0
Inte i matchdugligt skick än för Alkmaar och får vänta på sin debut. Fanns inte med i matchtruppen varken i onsdags mot Ado den Haag eller i helgen mot Excelsior.

Andreas Isaksson, PSV Eindhoven, 19/0, 5 hållna nollor
Det går trögt för Isaksson i jakten på den sjätte nollan för säsongen. I helgen mot de Graafschap höll den i 52 minuter när Gil Vermouth tryckte in de Graafschaps tröstmål till 1-4. Blev inte utsatt från några större prövningar och fick nöja sig med medelbetyget 6/10 av goal.com.

Ola Toivonen, PSV Eindhoven 20/12
Tolfte målet för säsongen för Toivonen när han nickade in 2-0 i den 26:e minuten mot de Graafschap. I den 43:e minuten förarbetade han dessutom tillsammans med Kevin Strootman till Jeremain Lens 4-0-mål. Planens bäste spelare enligt goal.com som tilldelade svensken det finfina betyget 7,5/10.

John Guidetti, Feyenoord 15/17 (Utlånad från Manchester City 0/0)
Guidettis sanslösa fotbollssaga fortsätter att skrivas i nya fantastiska kapitel. Mot Vitesse i helgen gjorde han lagets samtliga tre mål. Han stötte in 1-0 med axeln, tryckte in 2-0 på straff och fullbordade hattricket sju minuter före full tid. Av goal.com tilldelades han ett av de högsta betygen som satts denna säsong, 9/10.

Petter Andersson, Groningen, 20/4
Utanför matchtruppen när Groningen förlorade med 0-2 mot VVV Venlo.

Emil Johansson, Groningen, 3/0
Skadeproblemen gör att han långsamt får arbeta sig tillbaka in i startelvan. I helgen blev det 90 minuter på avbytarbänken när Groningen förlorade med 0-2 borta mot VVV Venlo.

Viktor Elm, Heerenveen, 21/0

Heerenveen vann borta mot RKC Waalwijk. Viktor Elm spelade hela matchen utan att utmärka sig nämnvärt. Medelbetyget 6/10 blev det hos goal.com.

Robin Eriksson, Heerenveen, 0/0

Får vänta ett tag till på sin debut hos Heerenveen.

Samuel Armenteros, Heracles 20/2
Armenteros spelade hela matchen när Heracles vann med 3-2 borta mot Twente. Han var också delaktig i det första målet, då det var Armenteros som slog inlägget som Everton skickade i nät. Armenteros var pigg offensivt och skapade mycket både för sig själv och laget och det avspeglade sig också på betyget hos goal.com, 7,5/10.

Emir Bajrami, Twente, 14/3
Utanför matchtruppen när Twente föll med 2-3 mot Heracles.

Rasmus Bengtsson, Twente, 3/0
Bengtsson fortsätter att sitta bort sin karriär på avbytarbänken i Twente. Denna gång 90 nya minuter mot Heracles.

Alexander Gerndt, Utrecht, 13/1
Inget mål av Gerndt men väl en assistpoäng när han nickade fram bollen till Frank Demouge som efter en halvtimmes spel gjorde 1-0 till Utrecht. Den ledningen höll dock inte matchtiden ut i matchen mot Ado den Haag. Det blev till slut oavgjort, 1-1.

Johan Mårtensson, Utrecht, 15/1

Helt utanför matchtruppen mot Ado den Haag.

Marcus Nilsson, Utrecht, 12/0
Inte heller Nilsson var synlig i Utrechts matchtrupp mot Ado den Haag.

Faton Trstena, Fortuna Sittard 1/0

Inget spel för Fortuna Sittard i helgen.

BELGIEN

Håller på att arbeta sig tillbaka in i laget efter sin skada men ännu inte riktigt redo för debut.

Guillermo Molins, Anderlecht, 0/0

Behrang Safari, Anderlecht, 18/0
Anderlecht vann med 2-1 borta mot Standard Liege efter att ha legat under med 0-1 med kvarten kvar. Safari spelade samtliga 90 minuter.

Fredrik Stenman, Club Brügge, 6/0
Stenman fortsätter att få förtroendet från start i Brügges backlinje. I helgen vann laget med 3-1 borta mot Genk och Stenman spelade hela matchen.

Michael Almebäck, Club Brügge, 20/0

Almebäck fortsätter att ha svårt att ta tillbaka den ordinarie plats han hade i lagets backlinje. I helgen blev det 90 nya minuter på avbytarbänken.

Marcus Andreasson, Lierse, 1/0

Ingen Andreasson synlig i matchtruppen när Lierse vann med 2-1 mot Zulte Waregem.

Patrick Amoah, White Star Woluvé 3/3
För andra veckan i följd blev matcherna i belgiska andraligan uppskjutna på grund av dåligt väder.

Bojan Djordjic, Royal Antwerpen 0/0

Får vänta på debuten hos sin nya klubb på grund av att helgens match mot Tienen sköts upp på grund av dåligt väder.

ENGLAND
Blackburn vann med 3-2 mot Queens Park Rangers i helgen och Olsson spelade hela matchen utan att utmärka sig nämnvärt. 6/10 i betyg hos Skysports, vilket var ett av de sämre spelarbetygen denna gång. "Hade problem med Shaun Wright-Philips" motiverade Skysports sitt betyg.

Marcus Olsson, Blackburn 0/0

Tvillingbroder Olsson får vänta ett tag till på sin debut.

Martin Olsson, Blackburn 16/0

Sebastian Larsson, Sunderland 21/5
Sunderland fick ge sig med 1-2 mot Arsenal. Larsson var som vanligt att starkt offensivt hot både på hörnor och frisparkar. I den elfte minuten slog han en perfekt avvägd hörna som möttes upp av James McClean men denne nickade bollen över ribban. 7/10 i betyg av Skysports och omdömet "försökte mycket"

Jonas Olsson, West Bromwich 20/2
Olsson var riktigt het när West Bromwich gick från 1-1 i halvtid till seger med 5-1 borta mot Wolverhampton. I den 64:e minuten dök han upp på exakt rätt ställe i samband med en hörna och Wolverhamptons målvakt Wayne Hennessey gått bort sig. Inspirerad av målet klackade (!) Olsson fram bollen till Peter Odemwingie som gjorde 3-1 i den 77:e minuten. Odemwingie lämnade matchen med tre gjorda mål till slut. Olsson spelade hela matchen och tilldelades betyget 7/10. "Gjorde det viktiga andra målet" skrev det stora brittiska mediabolaget i sitt omdöme om svenskens insats.

Alexander Kacaniklic, Watford 3/0 (utlånad från Fulham 0/0)
Spelade från start när Watford spelade 1-1 mot Nottingham på bortaplan. Gjorde inget större väsen av sig och byttes ut redan i den 61:a minuten.

Samuel Adjei, Newcastle, 0/0
Får alltjämt vänta på sin chans i A-truppen.

Ole Söderberg, Newcastle 0/0, 0 hållna nollor

(tidigare utlånad till Chesterfield 2/0, 0 hållna nollor och utlånad till Darlington 6/0, 3 hållna nollor).
Tillbaka hos Newcastle efter utlåningen till Chesterfield.

Oscar Jansson, Tottenham 0/0, 0 hållna nollor

Väntar alltjämt på sin chans hos "Spurs" eller att bli utlånad till en annan klubb.

SKOTTLAND

I onsdags vann Celtic med klara 4-0 borta mot Hearts. Majstorovic fick börja på avbytarbänken men i den 64:e minuten blev det ett inhopp. I helgen var han dock tillbaka i startelvan efter sin okbensskada men det blev inte mer än en timmes spel förrän domaren i matchen mot Inverness, Steven McLean visade det röda kortet för svensken. Majstorovic gjorde en glidtackling på en motståndare vid kanten av eget straffområde efter att det blivit lite missförstånd mellan svensken och målvakten Fraser Forster. Den assisterande domaren som var närmast händelsen, höll flaggan nere och situationen såg ut att vara okej när McLean blåste av, konfererade lite med linjedomaren och bestämde sig sedan för att höja den röda plastskivan i skyn framför svensken.

Daniel Majstorovic, Celtic, 17/0

Mikael Lustig, Celtic 0/0
Den svenske landslagsförsvararen fortsätter att stå utanför Celtics matchtrupp.

ITALIEN
Väderproblem sköt upp matchen Bologna - Juventus. Nu kommer matchen i stället att spelas 7 mars.

Andreas Granqvist, Genoa, 16/1

Genoa fick ge sig med klara 0-4 borta mot Catania i helgen. Granqvist spelade samtliga 90 minuter och han fick hålla till godo med knappt godkända 5/10 i betyg hos goal.com.

Mikael Antonsson, Bologna, 12/0

David Stevic, Genoa 0/0
Får vänta ett tag till på sin debut för Genoa.

Albin Ekdal, Cagliari 14/1
Ekdal fick börja matchen mot Palermo på avbytarbänken men byttes in i den 65:e minuten.

Sebastian Eriksson, Cagliari 0/0
Besväras fortfarande av en skada och får vänta ytterligare en tid på sin debut.

Tibor Cica, Cesena 0/0
Får vänta ett tag till på sin debut.

Carlos Garcia, Juventus 0/0

Ännu inte riktigt aktuell för spel i A-laget.

Zlatan Ibrahimovic, Milan 19/15

Avstängd mot Udinese (seger 2-1) efter incidenten i matchen mot Napoli.

Agon Mehmeti, Palermo 1/0
Utanför matchtruppen i helgens bortamatch mot Cagliari.

Joel Ekstrand, Udinese, 7/0
Utanför matchtruppen mot Milan i helgen.

David Löfquist, Gubbio 0/0 (utlånad från Parma 0/0)

Helt utanför Gubbios matchtrupp i matchen mot Varese i helgen (förlust 0-1).

Linus Hallenius, Padova, 9/2 (utlånad från Genoa)
Padova skulle ha mött Modena i helgen men matchen blev uppskjuten på grund av dåligt väder.

André Möllestam, Lumezzane, 1/0
Utanför matchtruppen mot Pisa (seger 2-0).

TYSKLAND
Wendt fick göra ett inhopp efter att ha börjat matchen mot Schalke 04 på avbytarbänken. Men inhoppet blev bara en ynka minut.

Oscar Wendt, Borussia Mönchengladbach, 5/0

Marcus Berg, Hamburg SV, 5/0
Hamburg förlorade med 0-1 mot FC Köln. Marcus Berg utanför matchtruppen.

Mikael Ishak, FC Köln, 2/0

Ishak fick finna sig i att sitta 90 minuter på avbytarbänken mot Hamburg (förlust 0-1).

Per Nilsson, Nürnberg, 1/0

Har ådragit sig en ny skada och väntas tillbaka först i mitten av mars.

Denni Avdic, Werder Bremen, 0/0

Utanför matchtruppen när Werder Bremen spelade 1-1 mot Hoffenheim.

Markus Rosenberg, Werder Bremen, 20/5

Rosenberg spelade hela matchen när Werder Bremen spelade 1-1 mot Hoffenheim. Hoffenheim tog ledningen redan i den fjärde minuten och Rosenberg hade en jättechans i den 21:a minuten att utjämna när han var fri med målvakten men strulade till det och fick inte ordning på ben och boll och chansen rann ut i sanden. Men när Rosenberg själv inte förmådde att göra mål, såg han till att servera lagkamraten Marko Arnautovic i den sista minuten till ett kvitteringsmål till 1-1. 5,5/10 i betyg av goal.com.

Rasmus Jönsson, Wolfsburg 8/0

Tillbaka i matchtruppen men 90 minuter på avbytarbänken när Wolfsburg vann med 3-2 hemma mot Freiburg.

Matias Concha, Bochum 0/0

Conchas skadeproblem hindrar honom alltjämt från comeback. Inget spel mot Hansa Rostock (seger 2-1) när Bundesliga 2 startade om för säsongen.

Freddy Borg, Hansa Rostock 2/2
Borgs inledning i Rostock hade inte kunnat varit sämre. Mål i debuten - och nu mål också i hans andra match för klubben. Denna gång när Duisburg slogs tillbaka med 4-2. Borg var den som gjorde 4-2 på straffspark. 2,5/6 i betyg hos kicker.de (omvänd betygsskala, där 1 är bäst och 6 är sämst).

FRANKRIKE
Stod över Lyons match mot Caen (seger 2-1) i helgen.

Dusan Djuric, Valenciennes 2/0

Utanför matchtruppen när Valenciennes vann med 1-0 mot Nancy.

Kim Källström, Lyon, 19/0

Petter Hansson, Monaco, 14/0

Många uppskjutna matcher i den franska andraligan i helgen men Monaco kunde genomföra sin match inför 3024 åskådare på Stade Louis II i Monaco. Hansson helt utanför matchtruppen.

SPANIEN

Utanför Santanders matchtrupp mot Atletico Madrid.

Kennedy Bakircioglu, Racing Santander, 4/0

Henok Goitom, Almeria, 23/5
Goitom fanns med från start och spelade hela matchen när Almeria vann med 1-0 borta mot Giorna FC.

PORTUGAL

Utanför matchtruppen mot Porto (förlust 0-4).

Nicklas Bärkroth, Uniao Leiria 0/0 (utlånad från Benfica)

GREKLAND
Olympiakos vann med 2-0 för andra matchen i följd. Denna gång mot AEK Aten. Mellberg gjorde matchens första mål redan i den femte minuten och sitt andra mål för säsongen.

Olof Mellberg, Olympiakos, 16/2

Mattias Bjärsmyr, Panathinaikos 5/0
Bjärsmyr var tillbaka i startelvan och spelade 90 minuter när Panathiniakos vann med 3-0 mot Xanthi.

TURKIET

Svensson fanns inte med i matchtruppen mot Manisaspor i helgen. Det gjorde däremot tidigare AIK-anfallaren Teteh Bangura som hoppade in med kvarten kvar och som i den sista matchminuten gjorde 3-1 för Bursaspor.

Erkan Zengin, Eskisehirspor, 14/0

Ingen Zengin i matchtruppen mot Samsunspor.

Johan Elmander, Galatasaray, 24/9

Elmander spelade hela matchen när Galatasaray slog tillbaka Kayserispor med 1-0. Det ryktas nu om att han är på väg bort från klubben.

Gustav Svensson, Bursaspor, 8/0

Samuel Holmén, Istanbul BB, 24/6
Holmén spelade hela matchen när Ankaragucu slogs tillbaka med 3-0.

Emir Kujovic, Kayserispor, 10/2

Kujovic fanns med från start när Kayserispor förlorade med 0-1 mot Galatasaray. Han byttes dock ut i den 62:a minuten.

Labinot Harbuzi, Manisaspor 1/0
Harbuzi fanns inte med i matchtruppen mot Bursaspor (förlust 1-3).

CYPERN

Alltjämt avbytare utan att få spela hos Ethinkos när laget mötte Apoel (förlust 1-2).

RUMÄNIEN

Vinteruppehåll i den rumänska ligan fram till 25 februari.

SCHWEIZ

Farnerud spelade hela matchen när Young Boys vann borta mot Sion med 1-0. Stabil insats utan att varken glänsa extra eller göra bort sig helt.

Fredrik Risp, Ethinkos Achna, 0/0

Darko Lukanovic, Vointa Sibiu 7/0

Alexander Farnerud, Young Boys 19/4

Benjamin Kibebe, FC Luzern 0/0, SC Kriens 3/0
Kibebe var utlånad till SC Kriens men är nu överflyttad till Luzern igen och ingår tillsvidare i lagets andralag som spelar i den schweziska tredjeligan. Och säsongen har inte startat om för andralaget än.

ÖSTERRIKE
Omstarten mot Wacker Innsbruck blev uppskjuten på grund av dåligt väder.

Rasmus Lindgren, Salzburg 9/0

Eddie Gustafsson, Salzburg 15/0, 5 hållna nollor

RYSSLAND
2012 års säsong för CSKA Moskva börjar 3 mars.

Pontus Wernbloom, CSKA Moskva, 0/0

AZERBAJDZJAN

Helgens matcher blev uppskjutna. Nytt försök att starta om ligan görs på onsdagen och torsdagen.

IRAN

Mes Kerman spelade mot Sepahan i onsdags och förlorade med 0-4. Ingen Mourad synlig i matchtruppen.