Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Reinfeldt efter skandalscenerna: "Finns en eskaleringsrisk"

Allsvenskan

Skandalscener utspelade sig i Stockholmsderbyt. 
Svff-ordföranden Fredrik Reinfeldt har nu gett sin syn på händelsen.  
- En väl förberedd aktion, säger han på en presskonferens.

3:24
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Jonas Ekströmer/TT och Johan Nilsson/TT.

Se en del av presskonferensen med Reinfeldt i spelaren.

I derbyt mellan Djurgården och AIK utspelade sig skandalscener på läktarna. Tumult utbröt och matchen var tvungen att brytas i en timme.

Under tisdagen hölls en presskonferens på Quality Hotel i Solna. Medverkande var SvFF-ordförande Fredrik Reinfeldt, som inte tog lätt på händelserna i derbyt.

- Det var en mycket omfattande ordningsstörning. Det handlade om stora delar av publiken. Den var dessutom väl förberedd. Det drogs ett svart skynke över publiken, under vilket man bytte om till uniforma, svarta kläder. Man uppträdde sedan i syfte att inte kunna identifiera sig och hoppade in på planen. Det är inte bara en ordningsstörning i stunden. Det är en väl förberedd aktion. Som också involverar klädbyte och som är gjord i syfte att undkomma identifiering och att ställas till svars för sina handlingar, sa Reinfeldt.

Annons

Reinfeldt meddelade även att han tror på den strategi som finns för att ställa de bakomliggande personerna till svars, men att det finns luckor i strategin. 

- Vi avser att se om vår exkluderingsstrategi används och låt mig då säga att vi anar att vi har brister i vår exkluderingsstrategi. En sak som har nämnts är att det handlar om att använda kameramaterial för att kunna identifiera de personer som har begått ordningsstörningar, förklarade Reinfeldt och fortsatte:

- Problemet med den åtgärden är att den antingen används till stöd för svensk polis, men det förutsätter att åklagare inleder förundersökningar för vad som möjligen i polisiära sammanhang betraktas som mer ringa brott. Vi ska alltså inte ta för givet att det leder till något utan förundersökningar och lagföring.

- De har ju också problem med att identifiera enskildas lagöverträdelser. Men det är också tänkt att det till arrangörsklubbar ska kunna användas bildmaterial för att individuellt följa upp och ställa till svars, men detta bildmaterial tillåts man inte använda av de arrangörer som bland annat har hand om Tele2 och Friends. 

Annons

Fredrik Reinfeldt pratade även om att han anser att det finns en eskaleringsrisk på svenska fotbollsarenor. 

Vi ser en eskaleringsrisk. Dessa bengaler som varit omtalade leder till en typ av ordningsstörningar, ofta fördröjande av matchen och svårt för delar av publiken att se. Det har följts av att att man skjuter iväg bengaler och det har vi sett vid ett par tillfällen.

Publicerad 2023-05-30 kl 13:18

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto